Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


φωτό αρχείου

Χθες το βράδυ στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ. Το επαγγελματικό χορωδιακό σύνολο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Μπουζάνη ερμήνευσε:

Α' Μέρος

-Τέσσερα τραγούδια για χορωδία και τσέμπαλο του Φραντς Γιόζεφ Χάυδν (διακόσια χρόνια από τον θάνατό του) – πιάνο έπαιξε ο Θάνος Μαργέτης.

Του Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντυ (διακόσια χρόνια από τη γέννησή του)

-“Ότι τοις αγγέλοις αυτού εντελείται περί σου”, για οκτάφωνη χορωδία (ψαλμός 90,11 & 12).

-Ύμνο για σόλο σοπράνο, χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο (Hymne, 1844 – πρώτη ελληνική εκτέλεση). Σολίστ: Μίνα Κοντογεωργίου, σοπράνο – Ζαφειρία Βασιλείου, εκκλησιαστικό όργανο.

- “Ευλογημένη γνώση” (Βιβλικές ρήσεις) του Βίλλα Λόμπος (Παρίσι, 1958). Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη

Β' Μέρος

  • Τον κύκλο Λιποτάκτες του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη.

  • Τέσσερα σατιρικά τραγούδια για ανδρική χορωδία σε ποίηση Γεωργίου Σουρή και δύο ακόμα, Το φιλί (ποίηση Στεφανίας Καλού) και Της Αντιγόνης (ποίηση Ανδρέα Μοθωνιού) σε μουσική του Άλκη Μπαλτά.

  • Αmucograto, διασκευή των Duo Fina σε ισπανικές και ιταλικές καντσονέτες. Σολίστ Duo Fina.

Το πρόγραμμα ήταν απαιτητικό. Και ο Χάυδν και ο Μέντλεσον, ως κλασικοί, θέλουν την φροντίδα τους και η χορωδία της ΕΡΤ ανταποκρίθηκε. Στο ιδιαίτερο έργο του Βίλλα Λόμπος, όπου η μουσική είναι ...κρυμμένη, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες της χορωδίας, που αποτελείται ούτως ή άλλως από σπουδαίο δυναμικό φωνών και μουσικών.

Η εναρμόνιση του ίδιου του Μ. Θεοδωράκη στους Λιποτάκτες δεν είναι ό,τι καλύτερο. Νομίζω ότι αδικεί το θαυμάσιο – εκ τεσσάρων τραγουδιών – έργο του Μίκη. Έτσι και η ερμηνεία της χορωδίας ήταν, αναγκαστικά, πιστή στην παρτιτούρα.

Στα σατιρικά του Σουρή που μελοποίησε ο Α. Μπαλτάς, ο ανδρικός πληθυσμός της χορωδίας ενθουσίασε το κοινό, που αφουγκραζόταν την σατιρική - παράλληλη με του ποιητή, θα λέγαμε - ευφάνταστη γραφή του συνθέτη και την αντίστοιχη εύστοχη χορωδιακή της απόδοση.

Το φινάλε με τους showmen αδελφούς Φίνα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! Ήθελε λίγο ακόμα, για να επιτευχθεί η πληρότητα του λαοφιλούς είδους της καντσονέτας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναδείξει το δυναμικό της. Σημαντικό κομμάτι του οποίου είναι η χορωδία της ΕΡΤ.

2 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Συγχαίρω από καρδιάς! Πάντα σε τέτοιες ακροάσεις!

Ανώνυμος είπε...

ποτε τα προλαβαίνεις ολα χρισιανε μου; περίεργο μου φαίνεται αυτό....

Related Posts with Thumbnails