Στο πρώτο μέρος της ημερίδας στην κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών μετά την προσφώνηση του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Πάνου Λιγομενίδη, θα μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος με θέμα «Το άριστο έργο του Κωστή Παλαμά» και η ποιήτρια κ. Κική Δημουλά με θέμα «Τάχα θα ξανασυναντηθούμε;».
Στο δεύτερο μέρος, στην Ανατολική Αίθουσα του Mεγάρου της Ακαδημίας, πανεπιστημιακοί και ερευνητές θα μιλήσουν για το έργο του Κωστή Παλαμά. Ειδικότερα: ο Ingemar Redin, φιλόλογος, μεταφραστής στα σουηδικά του Οδυσσέα Ελύτη και της Κικής Δημουλά, θα μιλήσει με θέμα «Ο Λόγος, η Σιωπή και το Τραγούδι», ο καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Κασίνης με θέμα «Παλαμάν δια Παλαμά σαφηνίζειν», ο καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ι. Καζάζης με θέμα «Προς την δημιουργία της Νεοελληνικής Γλώσσας: Επίκαιρα διδάγματα από την γλωσσική έκρηξη του 1880 και τον ρόλο του Κ. Παλαμά», ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης με θέμα «Οι νεολογισμοί του Κωστή Παλαμά», ο καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θανάσης Νάκας με θέμα «Ο ρητορικός Παλαμάς» και η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη με θέμα «Ρωμιός-Ρωμιοσύνη».
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το έργο του συνθέτη, μουσικού Νίκου Ξανθούλη «Οι χαιρετισμοί της Ηλιογέννητης» σε ποίηση Κωστή Παλαμά σε πρώτη εκτέλεση. Τραγουδούν ο βαθύφωνος Κωνσταντίνος Σφυρής και η μεσόφωνος Σοφία Μιχαηλίδου. Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης.
Την οργάνωση της ημερίδας έχει αναλάβει το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου