Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Τέσσερις ραδιοφωνικές εκπομπές για την Εκκλησιαστική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο Τρίτο Πρόγραμμα. 
Ημερομηνίες μετάδοσης: Σαββατοκύριακο 26 & 27 Αυγούστου και Σαββατοκύριακο 2 & 3 Σεπτεμβρίου 2023, 7 το πρωί. 
Μια λιγότερο γνωστή, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αυτή του συνθέτη έργων εκκλησιαστικής μουσικής, παρουσιάζει στις επόμενες τέσσερις εκπομπές της (26 & 27/8  και 2 &3/9 2023), η «Εγνατία Οδός», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Ντόβολος, κάθε Σαββατοκύριακο στις 7 το πρωί. 
Δύο χρόνια μετά την εκδημία του Θεοδωράκη, και με αφορμή σχετική έρευνα του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, γίνεται απόπειρα να φωτιστεί μια ίσως όχι τόσο γνωστή πτυχή του έργου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. 
Προσκεκλημένος στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος. 
Από τις πρώτες, ευρύτερα γνωστές, συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη είναι το περίφημο «Τροπάριο της Κασσιανής», το οποίο ο ίδιος ως έφηβος παρουσίασε σε ναό της Τρίπολης το 1942. Έτσι αρχίζει ουσιαστικά τη συνθετική του πορεία, η οποία, στη μακρά διαδρομή της, περιλαμβάνει και έργα εκκλησιαστικού περιεχομένου, όπως η «Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου» και η «Ακολουθία εις Κεκοιμημένους», αλλά και έργα στα οποία έχει συμπεριλάβει ύμνους της Εκκλησίας, όπως τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής στη «Συμφωνία αρ. 3».
Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος αναφέρεται σε πολλές, νεανικές εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη που είναι ανέκδοτες και παραμένουν αποθησαυρισμένες στο Αρχείο του συνθέτη, στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος θα μιλήσει για την έρευνά του αυτή στα "Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2023" στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 


1 σχόλιο:

Κρομμύδας Βασίλης είπε...

Μπράβο, Παναγιώτη!
Πάντα πρωτοποριακός.
Να ξεφύγουμε από
την περίσσια μιζέρια, κάθε λογής, που μας περιβάλλει!
Συγχαρητήρια και κάθε καλό!

Βασίλης Ι. Κρομμύδας

Θεολόγος Συγραφέας

Related Posts with Thumbnails