Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως το ανώτατο καταστατικό όργανο διοίκησης της Τοπικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, απηύθυνε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται: 
«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει με σεβασμό την προηγούμενη έκκληση του Συμβουλίου των Επισκόπων να καταδικασθεί το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» ως αιρετική εκδήλωση του εθνοφυλετισμού, καθώς και να καταδικασθεί και να καθαιρεθεί ο Πατριάρχης Κύριλλος (Γκουντιάεφ) της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διάδοση αυτού του δόγματος και για την ευλογία και τη νομιμοποίηση των εγκλημάτων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας». 
Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας που βιώνει καθημερινά την τραγικότητα της βάναυσης ρωσικής εισβολής και ενός πολέμου χωρίς τέλος, ζητάει την καθαίρεση του Μόσχας Κυρίλλου, ο οποίος – προφανώς σε μια κίνηση αντιπερισπασμού – θέλει να καταδικάσει «συνοδικά» την «αιρετική» εκκλησιολογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Την ίδια στιγμή που ο Μόσχας Κύριλλος σχεδιάζει την καταδίκη του Οικουμενικού Πατριάρχου, συμμετέχει στο Β΄ Φόρουμ Ρωσία – Αφρική, στην Αγία Πετρούπολη, και στον χαιρετισμό του προς τους μετέχοντας λέει και τα εξής: 
«Δυστυχώς, σήμερα οι πιστοί συχνά καθίστανται όμηροι των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Δεν αποτελούν εξαίρεση και οι ορθόδοξοι μας αδελφοί στην αφρικανική ήπειρο, οι οποίοι μη επιθυμώντας να διαταράξουν την ιεροκανονική τάξη, προσέφυγαν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αιτούμενοι να υπαχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Ως εκ τούτου, τον Δεκέμβριο του 2021 ελήφθη η σημαντική απόφαση να ιδρυθεί η Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής. Η δράση της συνδράμει στην ανάπτυξη των ανέκαθεν αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας και των αφρικανικών χωρών και επηρεάζει θετικά τον διαθρησκειακό και διομολογιακό διάλογο στην ήπειρο. Στην αποστολή της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσβλέπει στην καλή συνεργασία με την ηγεσία των χωρών της Αφρικής και με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας». 
Πήγε, δηλαδή, ο Μόσχας Κύριλλος στο οικονομικό και πολιτικό φόρουμ και παρουσίασε επισήμως το μόρφωμα που ονομάζει «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής» και του οποίου προΐσταται ο καθηρημένος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πρ. Κλιν Λεωνίδας. 
Μάλιστα, ο Μόσχας Κύριλλος δεν δίστασε να πεί ότι “ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συρόμενος πίσω από το άρμα συγκεκριμένων δυτικών δυνάμεων, προχώρησε στο να δημιουργήσει ένα νέο σχίσμα εντός Ορθοδοξίας και έπρεπε να αντιδράσουμε σε αυτή την ενέργεια”. 
Θέλει, δηλαδή, να πιστέψουμε ότι όσοι δεν …σύρονται πίσω από το δικό του άρμα, δημιουργούν “σχίσμα” στην Ορθοδοξία, ενώ αυτός είναι ο “εγγυητής” – φευ! – της ενότητας! 
Όμως, το Πατριαρχείο Μόσχας που στην πραγματικότητα είναι πολιτικός θεσμός, είχε στο πλαίσιο του φόρουμ, στήσει και ένα περίπτερο της «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής». Ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας ξενάγησε τον Πατριάρχη Μόσχας στο περίπτερο και του παρουσίασε την απεικόνιση του Πνευματικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ουγκάντα. Όπως ανέφερε ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας, το έργο υλοποιείται με ενεργή στήριξη της Αυτόνομης Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Συμβούλιο της Ανατολικής Αφρικής» με επικεφαλής τον Ι.Β. Σκαρμπάν. 


Το σήριαλ «Αφρική», όμως, συνεχίζεται καθημερινά! 
Την 1η Αυγούστου 2023, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, υπό την προεδρία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας M.Ι. Μπογκντάνοφ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των ρωσικών διπλωματικών αποστολών διαπιστευμένων σε αφρικανικά κράτη. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής» καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας. 
Κατά τη συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων, τμημάτων και εταιρειών, καθώς και αρμόδιων τμημάτων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, εξετάστηκαν λεπτομερώς επίκαιρα θέματα των ρωσοαφρικανικών σχέσεων και καταρτίστηκε ο κατάλογος των ενεργειών για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Δεύτερης Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και του Οικονομικού και Ανθρωπιστικού Φόρουμ Ρωσίας – Αφρική, όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες διεξήγαγαν διάλογο για την περαιτέρω οικοδόμηση πολιτικών επαφών με αφρικανούς εταίρους, την επέκταση της εμπορικής, οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, επιστημονικών, τεχνικών και ανθρωπιστικών δεσμών. Ταυτόχρονα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις προοπτικές των σχέσεων με τα αφρικανικά κράτη σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο. Συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά όλο το φάσμα των θεμάτων για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων των ρωσικών πρεσβειών στην Αφρική. 
Με βάση όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είναι ο δεξιός – και ο αριστερός – βραχίονας του Ρωσικού κράτους. Η εισβολή στην Αφρική είναι μια τεράστια επιχείρηση από πλευράς ρωσικής, όπου η Ρωσική Εκκλησία πρωταγωνιστεί με την βάναυση καταπάτηση της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Ο Μόσχας Κύριλλος δεν αρκείται στην αχανή Ρωσία. Θέλει να κατακυριεύσει την οικουμένη και ταυτοχρόνως κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «κατάχρηση εξουσίας». Πόσο αστείο ακούγεται! 
Την ώρα που το αδίστακτο Πατριαρχείο Μόσχας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στην Αφρική τα αντιμήνσια ως «λάφυρα» ή ως «τρόπαια», τα οποία κραδαίνουν οι ιερείς του, τολμά να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για «αιρετικές» αποκλίσεις (sic)! 


Ο Μόσχας Κύριλλος πρέπει να καθαιρεθεί όχι μόνο για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και για την εισβολή στην Αφρική, όπου μάλιστα παίζει και το απόλυτο παιχνίδι του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails