Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΜΕ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ

Ο μητροπολίτης Τύχων της OCA με τον εψηφισμένο Επίσκοπο Νικόδημο 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική, η οποία είναι γνωστή περισσότερο ως OCA, είναι ουσιαστικά η πρώην Ρωσική Μετροπόλια, την οποία η Ρωσική Εκκλησία αναγνώρισε – πραξικοπηματικώ τω τρόπω- ως Αυτοκέφαλη. Σημερινός Μητροπολίτης της OCA είναι ο Τύχων. 
Διαβάζουμε, λοιπόν, την είδηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική – διάβαζε η Ρωσική - θα χειροτονήσει νέο επίσκοπο για την Αλβανική Αρχιεπισκοπή της στη Βοστώνη τον επόμενο μήνα. Ο προηγούμενος ιεράρχης, Αρχιεπίσκοπος Νίκων, εκοιμήθη τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2022, κληρικοί και λαϊκοί εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής, που αποτελείται από 11 ενορίες κυρίως διάσπαρτες σε όλη τη Νέα Αγγλία, ψήφισαν τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο (Πρέστον) ως επόμενο ιεράρχη τους. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ιερά Σύνοδος της OCA ενέκρινε επίσημα τον π. Νικόδημο ως εψηφισμένο Επίσκοπο και η χειροτονία του θα τελεστεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον Αλβανικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βοστώνη. 
Επειδή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος κατήγγειλε – ουσιαστικά – την χειροτονία του Επισκόπου Φιλομηλίου κ. Θεοφάνους, ο οποίος εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μήπως θα έπρεπε να τοποθετηθεί και γι’ αυτό το ρωσοαλβανικό μόρφωμα της OCA; Θεωρεί εκκλησιολογικώς και κανονικώς ότι υφίσταται η Αλβανική Αρχιεπισκοπή στη Βοστώνη υπό την σκέπη των Ρωσικής Εκκλησίας εν Αμερική; 
Επειδή ο Αλβανίας Αναστάσιος μας δήλωσε ότι η χειροτονία του Φιλομηλίου Θεοφάνους αποτελεί «πρωτοφανή επιβράβευση υπονομευτού της ενότητος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας», σκεπτόμαστε ποια «ενότητα» υπηρετεί η Ρωσική Αλβανική Αρχιεπισκοπή Βοστώνης. 
Η Εκκλησία της Αλβανίας δεν αναγνωρίζει την OCA, αλλά δεν παρεμβαίνει προς την «Μητέρα Εκκλησία» της Ρωσίας, με την οποία έχει άριστες σχέσεις, για να αποκατασταθεί η «ενότητα». 
Θα είχε ενδιαφέρον μια τοποθέτηση της Εκκλησίας της Αλβανίας για το θέμα. Ειδικά τώρα που εκλέγονται Επίσκοποι για τους Αλβανούς της Αμερικής και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την Ρωσική Εκκλησία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να παρέμβη. Και να στηρίξει τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Εκκλησία της Αλβανίας. Είναι τόσο απλό. Και τόσο επιβεβλημένο.
π. Κ.Ι.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχετε αγαπητέ κύριε Αρθρογράφε, αλλά επιτρέψτε μου να σας κάνω μια "διόρθωση". Δεν υπάρχει 1 ρώσσικη εκκλησία εν Αμερική, αλλά υπάρχουν 3:
Α) O.C.A
B) R.O.C.O.R.
Γ) Πατριαρχικοί ναοί του Πατρ.Ρωσίας-κάτι σαν σταυροπήγια υπαγόμενα στον Μόσχας- σε Η.Π.Α και Καναδά

Related Posts with Thumbnails