Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

"ΑΓΙΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μια συγκεκριμένη μερίδα μέσα στην Εκκλησία, αυτή που αυτοπροσδιορίζεται ως «πιστός λαός», άμα τη εκδημία ενός κληρικού που ήταν δικός της, αναφωνεί «ΑΓΙΟΣ»! Και με τον τρόπο της …εκβιάζει τα πράγματα προς «αγιοποίησιν» αργά ή γρήγορα. 
Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον μακαρίτη μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά, πάνω στον τάφο του οποίου οι οπαδοί του έγραψαν το «Άγιος». Αλήθεια, πότε έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο; Όχι απλώς να το λένε αλλά και να το γράφουν επί του τάφου; 
Το επ’ εμοί ΔΕΝ πιστεύω πως ο μακαρίτης Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς ήταν άγιος. Και πιστεύω πως η Εκκλησία δεν θα τον αγιοκατατάξει, παρά τις όποιες πιέσεις των οπαδών. 
Το δυστύχημα είναι ότι οι οπαδοί του μακαρίτη, κληρικοί και λαϊκοί, τηρούν μια «παρεκκλησιαστική» στάση, όπως άλλωστε και ο ίδιος σε μείζονα ζητήματα (Διάλογος με τους ετεροδόξους, Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, πειθαρχία στις αποφάσεις της Ι. Συνόδου κ.α.). 
Φυσικά αυτά που γράφουν κάποιοι ότι «συκοφαντήθηκε» και άλλα παρόμοια, δεν ισχύουν. Κρίθηκε από τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του. Ο αντίλογος δεν σημαίνει «συκοφαντία». Άπαγε!
Προσωπικά του είχα γράψει σκληρά για την υπόθεση του προφυλακισμένου κληρικού του, που φέρεται υπεύθυνος για σεξουαλική παρενόχληση κοριτσιών. Ουδέποτε μου απάντησε. 
Η ανακοίνωση, τότε, της Μητροπόλεως ήταν πολύ χλιαρή για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει στο άμεσο μέλλον. Και μάλλον έχουμε να δούμε πολλά…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι υπόλογοι στην Σύνοδο πάντα είναι Άγιοι. Είναι Κανόνας αυτό για τον "πιστό λαό" .

Ανώνυμος είπε...

Με τις απόψεις του κατά του εμβολίου, ως μητροπολίτης επηρέαζε το σύνολο σχεδόν των ιερέων της μητρόπολής του. Οι ιερείς με τη σειρά τους επηρεάζουν ένα μεγάλο αριθμό ενοριτών κάθε ενορίας. Φαντασθείτε λοιπόν πόσο κόσμο έχει πάρει στο λαιμό του. Ότι πρέπει για να ανακηρυχθεί άγιος.

Ανώνυμος είπε...

Για πείτε μας τις απόψεις του για το εμβόλιο μπας και τις μάθουμε κι εμείς.

Related Posts with Thumbnails