Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Άντα Μαρκαναστασάκη 
Η επιστημονική και συγγραφική προσωπικότητα του Διονύσιου Σκλήρη διαβλέπει και πραγματεύεται σε ανώτερα θεολογικά επίπεδα την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού, υπό μία νεωτερική και εκσυγχρονισμένη οπτική και σε σχέση με την πολιτεία/κράτος στην εσχατολογική της διάσταση πέρα και πάνω από τα αρνητικά και βίαια στοιχεία των κρατικών και πολιτειακών θεσμών. 
Την αναδεικνύει ως έμπνευση και ως πυξίδα με μία ανοικτή και επιβεβλημένη προσέγγιση που να καθοδηγεί, υπό την αέναη πνοή του Αγίου Πνεύματος, την ανθρώπινη ύπαρξη και τα «προϊόντα» της, την κοινωνία των ανθρώπων, από την στενή έννοια της πολιτικής εξέλιξης στην υπερβατική και οντολογική του θριάμβου επί του θανάτου. 
Από τον τίτλο του «κραυγάζει» την χροιά του μεγάλου Απόστολου του Χριστιανισμού, Παύλου, που διέβλεπε την σωτηρία της Κτίσης και του δημιουργήματος του Θεού, στο πρόσωπο του Χριστού και στο Σώμα του (την Εκκλησία) με αναβαπτισμένη θέαση και επανανοηματοδότηση. 
Υπό το άνω πρίσμα ακουμπά και αγγίζει θέματα, όπως αυτό της αινιγματικής έκφρασης του αποστόλου ότι ο Θεός διάλεξε τα «μη όντα», τους «ανύπαρκτους» υπό μία ανελικτική σκοπιά, αυτής της εσχατολογικής δυναμικής στις ηθικές αξίες και στις ανθρώπινες αρετές και του Τριαδικού δόγματος στην κοινωνία των ανθρώπων. 
Με αυτή την «διασταλτική» και «ευρεία» θεολογική οπτική και διάσταση θα ωφελούσε η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, που θα ωθούσε την ζωή και την σκέψη των «φίλων» του Χριστού σε πιο «ανοικτά» μονοπάτια θεώρησης και ευδόκιμης σκέψης και σε αλτρουιστικά εδάφη πνευματικότητας, κάτι που έχουμε ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. 


Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού "Συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους", φιλοξενήθηκε ο ενορίτης θεολόγος και συγγραφέας Διονύσης Σκλήρης, ο οποίος συνομίλησε με τον προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

    

Πώς γνωρίζει ο πεπερασμένος άνθρωπος τον άπειρο Θεό; Η Ενσάρκωση του Θεού αλλάζει με ρηξικέλευθο τρόπο την προοπτική: «γνόντες Θεόν, μᾶλλον δὲ γνωσθέντες ὑπὸ τοῦ Θεοῦ» (Γαλ. 4,9 ). Γνωρίζουμε μεθεκτικά τον Θεό, αφού πρώτα μας έχει γνωρίσει Αυτός με την αγάπη Του, την ίδια αγάπη με την οποία μας έφερε από το μηδέν στο είναι. Αφού την προτεραιότητα έχει η αγάπη του Άλλου, το θεολογικό κόγκιτο είναι ένα «αγαπώμαι, άρα σκέφτομαι»: Η εμπιστοσύνη που προκαλεί η αγάπη δίνει τον χώρο για σκέψη χωρίς αυτο-πεποίθηση, αλλά με την ετερο-αυτο-πεποίθηση του Αποκαλυπτομένου που μας συναντά.


Ο Διονύσιος Σκλήρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο όρος ‘τρόπος’ στη σκέψη του Μαξίμου του Ομολογητού» από θεολογική και φιλοσοφική σκοπιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις «Σπουδές της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου» στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College), με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, έχοντας εκπονήσει εργασία με θέμα «Η θεωρία του κακού στον Πρόκλο ως μια ολοκλήρωση του μονισμού του Πλωτίνου», καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Βυζαντινή Γραμματεία (Πατερική σκέψη). Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως διδάσκων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails