Φορητή εικόνα του Οσίου Λουκά δαπάνη της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού "Εις μνήμην ιερέως Νικολάου Φαναριώτου" Έργο της Ι. Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης |
Πατήρ Νικόλαος Φαναριώτης
Μια θεόπνευστη μορφή, με μάτια παιδιού που ακτινοβολούσαν μια καρδιά αθώα, ο π. Νικόλαος Φαναριώτης, διακεκριμένος μαθηματικός και καθηγητής κατέληξε στην ιεροσύνη από ένα τάμα του, όταν αυτός και η οικογένειά του κινδύνευσαν και επέζησαν από ένα ναυάγιο.
Πιστός πολύ και έγγαμος με τρία παιδιά έφερνε βαριά την ευθύνη της απόφασης της ιεροσύνης του και την ευθύνη τόσων ψυχών… όπως έλεγε ο ίδιος.
Στις 6 Ιανουαρίου 1970, ο διακεκριμένος μαθηματικός και εκπαιδευτικός χειροτονείται σε μια λαμπρή τελετή στην Αθήνα, ενώ το κήρυγμα του αφήνει εμβρόντητο το τότε εκκλησίασμα.
Διακονεί έως το 1974 ως εφημέριος αρχικά του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και εν συνεχεία -και μετά την διδασκαλική μετάθεσή του στην Πάτρα- ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Οσίου Λουκά Πατρών, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Στειρίου επί σαράντα συναπτά έτη (με παραίτηση μάλιστα από το μισθό του ιερέως αφού δεν διανοείτο να πληρώνεται για την ιερατική του διακονία).
Κατέστη υπόδειγμα κληρικού, ενώ το κήρυγμά του άγγιζε τις καρδιές των νέων και ενέπνεε με την αγγελική μορφή του και τα αγγελικά του λόγια.
Πλήθος μαθητών και φοιτητών (μοντέρνων της εποχής εκείνης, με τα γένια και τα μακριά μαλλιά) προσέτρεχαν για να τον ακούν να κηρύττει με την αύρα της αληθείας, της γνησιότητας και με το παράδειγμά του… Κυριακές, καθημερινές… μια εκκλησία ασφυκτικά γεμάτη, αφού το ένστικτο των παιδιών και των νέων, γίνεται πάντα αλάθητη πυξίδα που αφουγκράστηκε και εν προκειμένω, «τα άγια και τα κρύφια» ίχνη της ψυχής του γέροντα.
Πάντα, βέβαια, ο εξέχων και δη πνευματικά… πολεμιέται. Έτσι και ο γέροντας παππά Νίκος καταγγέλθηκε ότι προσελκύει τεντιμπόηδες, αναρχικούς και περιθωριακούς… ο ίδιος αντέδρασε και απομακρύνθηκε για λίγο, ενώ το εκκλησίασμα τον αναζητούσε εντόνως...
Με την πάροδο των ετών και μεγαλώνοντας ο πατήρ Νικόλαος αντικαθίσταται στα ιερατικά του καθήκοντα από τον π. Λεόντιο ενώ στα 85 του χρόνια του απονέμεται «τιμής ένεκεν» το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Συνεχίζει όμως να πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία και να συλλειτουργεί με τελευταία φορά αυτή της 15ης Αυγούστου του έτους 2015, ανήμερα της Παναγίας, ενώ το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και πλήρης ημερών ο διακεκριμένος μαθηματικός, καθηγητής και αγαπημένος ιερέας τόσων πιστών, μεγάλων, νέων και παιδιών, μεταβαίνει στο αιώνιο ταξίδι να συναντήσει Αυτόν που υπηρέτησε στον επίγειο βίο του, άξια και πιστά!
Τα κηρύγματά του μέχρι και σήμερα ακούγονται στο youTube μετά από μία προσπάθεια ψηφιοποίησής τους από μοναχό του Αγίου Όρους.
Του αφιερώνουμε στη μνήμη του και από καρδιάς ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ», όσο ιδιαίτερος ήταν και αυτός, για την αξιοσύνη του και την αξιομίμητη ιερατική του διακονία:
Μικρού παιδιού τα μάτια σου
με την καρδιά να λάμπει,
στο ξέφωτο ανάψαν οι ψυχές
μα η δικιά σου «βάφει»…
του κόσμου όλου τις γωνιές,
των νέων παραθύρια,
των κοριτσιών τα σώψυχα
των αγοριών ψαλτήρια…
Χρυσός ο λόγος σου, γλυκός
μαλαματένιο αγκίστρι,
που σκλάβωσε την πυρκαγιά
με ασημί ταξίδι…
ολούθε… σε αναζητούν…
για σένανε μιλάνε…
που φέρνεις άμαξες πολλές
στον άμβωνα να ξεδιψάνε…
Περιστεριών είσαι πηγή
που σ’ έλουσε ο Κτίστης
και στην φρεγάτα σ’ έβαλε
για να γενείς προφήτης…
Αλάργα στο ξυλοκοπιό
και τώρα θα δουλεύεις,
μ’ αγγέλους σου στον αργαλειό
για πάντα θα χορεύεις…
Αδαμαντία Μαρκαναστασάκη
Ενορία Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού
Θεοφάνεια 2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου