Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ...


Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Είμαι βέβαιος ότι θα νικήσετε» (;)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
«Είμαι βέβαιος ότι θα νικήσετε», φέρεται ότι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στον μητροπολίτη Αντώνιο (Pakanich) της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή τους το φθινόπωρο του 2021. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Αντώνιος το είπε σε συνέντευξή του σε φιλορωσικά θρησκευτικά μέσα. 
Ο μητροπολίτης Αντώνιος δεν διευκρίνισε τι εννοούσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με τη νίκη του Πατριαρχείου Μόσχας: την επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσική Εκκλησία και την «κατάργηση του Τόμου» της Αυτοκεφαλίας ή την ανακήρυξη του Κυρίλλου ως νέου «Οικουμενικού Πατριάρχη» με απεριόριστη εξουσία; 
Φρονώ ότι πρόκειται για κατασκεύασμα του ιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας, γιατί δεν μπορώ αν πιστέψω ότι ο συνετός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υιοθέτησε μια …ποδοσφαιρική λογική του στυλ «θα νικήσετε». 
Αν κάτι ισχύει από τις δηλώσεις του μητροπολίτου Αντωνίου τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος περί “ουδετερότητας και αμεροληψίας” από την πλευρά του προκαθημένου της Εκκλησίας της Αλβανίας. Θα είναι πραγματικά κρίμα αν έτσι έχουν τα πράγματα. 
Εάν πρόκειται για υπερβολές του μητροπολίτου Αντωνίου, ίσως θα έπρεπε η Εκκλησία της Αλβανίας να αποκαταστήσει την αλήθεια. 
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, μάλλον, να καταλάβει και ο σεβαστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Η Αυτοκεφαλία δόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. 
Η ίδρυση, μάλιστα, Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική δεν …αναδεικνύει το «σχίσμα» που εκτιμά πώς υπάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αλλά την ηγεμονική τάση της Ρωσικής Εκκλησίας να επιβληθεί παντού και με κάθε τρόπο. 
Το επισήμανε με έμφαση ο πολιός Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος, πνευματικός αδελφός του Αλβανίας Αναστασίου από παλιά: 
«Μετά και από αυτό το μέγα ατόπημα του Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και μετά από τα όσα έκνομα και αντικανονικά έπραξε και πράττει στην Μητέρα και Τροφό του, δηλαδή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και μάλιστα μέσα στην από αιώνων Έδρα Του στην Κωνσταντινούπολη, το πραξικόπημα κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ήταν, για την λογική των Μοσχοβιτών απλά η «φυσική» συνέχεια των δρομολογουμένων από πολύ καιρό πριν των παράνομων ενεργειών τους». 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό δημοσίευμα φιλορωσικού ιστότοπου, καθώς και βίντεο με τον μητροπολίτη Αντώνιο, ο οποίος αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανίας Αναστάσιο.
«Ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία: Είμαι σίγουρος ότι θα νικήσετε! Ο Μητροπολίτης Αντώνιος μίλησε για τη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Αλβανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

   

Σε συνέντευξή του στην “Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων”, ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ Αντώνιος μίλησε για μια πρόσφατη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, έναν από τους πιο εξέχοντες θεολόγους στον τομέα της ιεραποστολής. 
«Στο τέλος της συνάντησής μας, μου είπε αυτά τα λόγια: «Δέσποτα, βλέπω πώς εσείς (εννοούσε την Εκκλησία μας) βιώνετε αυτές τις δυσκολίες, με την ελπίδα στον Θεό, με ειρήνη στην ψυχή σας, χωρίς επιθετικότητα». Και μετά είπε: «Ξέρω λίγα πράγματα για την ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα νικήσετε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σύμφωνα με τον Αντώνιο. 
Αυτά τα λόγια, λέει ο Μητροπολίτης Αντώνιος, μπορεί να ακούγονται σαν το μοτίβο αυτού που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία: η Εκκλησία του Χριστού κερδίζει με ταπείνωση, με υπομονή. Και αυτή είναι η δύναμή της».


Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Τιράνων περί των θέσεων του Αλβανίας Αναστασίου για το Ουκρανικό
Την παρακάτω ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Τιράνων λάβαμε μετά την δημοσίευση του κειμένου μας “Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Είμαι βέβαιος ότι θα νικήσετε» (;)“. 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Από την Αρχιεπισκοπή Τιράνων διευκρινίζεται ότι οι απόψεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου για τα εκκλησιαστικά θέματα Ουκρανίας και Αφρικής έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια στα κείμενά του, που έχουν δημοσιευθεί υπεύθυνα από το έτος 2019 μέχρι προσφάτως. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνευτική προσπάθεια, επιλεκτική χρήση, προσθήκη και διαστρέβλωση των θέσεών του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
26 Ιανουαρίου 2022 
Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων


Ρωσικά αντιμήνσια για την Αφρική
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων ο «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, υπέγραψε τα πρώτα 115 αντιμήνσια για τις ενορίες της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, ανακοίνωσε στο Telegram-κανάλι του. 
«Υπέγραψα τα πρώτα 115 αντιμήνσια για την Αφρική. Είναι ιστορία!» – έγραψε ο επίσκοπος. 
Στην φωτογραφία που προτάσσεται της ανάρτησης μας, ο Μητροπολίτης Λεωνίδας υπογράφει τα αντιμήνσια καθήμενος στο γραφείο του. 
Μάλλον αυτή η πράξη αποτελεί την πρώτη επίσημη – και δη λειτουργικής φύσεως – ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μετά την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας για την ίδρυση Εξαρχίας του στην Αφρική. 
Όμως, γεννάται το ερώτημα. Η υπογραφή των αντιμηνσίων από τον επίσκοπο είναι μία γραφειοκρατική υπόθεση; 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο καθαγιασμός των αντιμηνσίων τελείται κατά τα εγκαίνια ιερού ναού από τον επίσκοπο, με προοπτική να επέχουν θέση τελείας Αγίας Τράπεζας. Η ακριβής θέση των αντιμηνσίων στην ακολουθία των εγκαινίων είναι η απορρόφηση του ύδατος, του μύρου και των λοιπών αρμόδιων ειδών από την Αγία Τράπεζα, αφού ολοκληρωθεί ο καθαγιασμός της και πριν από την ένδυσή της με τα άμφια, δηλαδή λειτουργούν ως μάκτρα – υφάσματα. Ακολούθως χρίονται σταυροειδώς με άγιο μύρο και λειτουργούνται στο νέο θυσιαστήριο τουλάχιστον για επτά ημέρες. 
Η υπογραφή του επισκόπου στα αντιμήνσια μπαίνει κατά την ακολουθία των Εγκαινίων. 
Τα αντιμήνσια μπορούν να καθιερωθούν και σε ιδιαίτερη ακολουθία, αποσυνδεδεμένη από τα εγκαίνια ναού, η οποία φέρει στα ευχολόγια τον τίτλο «Τάξις γινομένη ἐπὶ καθιερώσει αντιμηνσίων», πάντα όμως στα πλαίσια της Θείας Ευχαριστίας. Η πρώτη από τις δύο μεθόδους εγκαινιασμού των φορητών αγίων τραπεζών – αντιμηνσίων είναι σαφώς αρχαιότερη. 
Επομένως, ο μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας υπέγραψε αντιμήνσια από την Μόσχα για ναούς της Αφρικής! Θα μπορούσε (;) να το κάνει και …διαδικτυακά! 
Η παραπάνω αυθαιρεσία δηλώνει, για άλλη μια φορά, ότι η Μόσχα όλως υποκριτικώς κόπτεται για την τήρηση των ιερών κανόνων στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και όχι μόνο. 
Μόνο της μέλημα η επεκτατικότητα με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. 
Και όσοι υποστηρίζουν την «κανονικότητα» στο Ουκρανικό, μήπως θα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν πώς πολιτεύεται η Ρωσική Εκκλησία από κάθε άποψη;


Η ρωσική αποικιοκρατική πολιτική των αντιμηνσίων! 
Ο λεγόμενος «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής» της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κλιν κ. Λεωνίδας, έχασε την ψυχραιμία του και φαίνεται πως έπαθε κρίση πανικού μετά την δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής προς αυτόν και τους συνεργάτες του, του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου. 
Η τεκμηριωμένη και αποκαλυπτική επιστολή του Μητροπολίτου Καμερούν πήρε την εξής απάντηση από τον Κλιν Λεωνίδα: 
«Δεν θα χάσω χρόνο για να απαντήσω στην αγένειά σας. Σας συμβουλεύω να μάθετε ρωσικά. Τα αντιμήνσιά μου είναι ήδη καθ’ οδόν προς το Καμερούν»! 
Ο λαλίστατος ρώσος «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», που δίνει συνεντεύξεις – ποταμούς, δεν καταδέχεται να απαντήσει στον Μητροπολίτη Καμερούν και καταφεύγει σε …αποικιοκρατικές μεθόδους («σας συμβουλεύω να μάθετε ρωσικά») και σε απειλές («τα αντιμήνσιά μου είναι ήδη καθ’ οδόν προς το Καμερούν»). 
Τα αντιμήνσια στην υπηρεσία της ρωσικής αποικιοκρατίας! 
Επειδή ο προπετής «Έξαρχος» παπαγαλίζει σε συνεντεύξεις του ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα συμφωνήσει με την παραβίαση των κανόνων στην Εκκλησία», εννοώντας την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα πρέπει να μας εξηγήσει σε ποιους κανόνες ερείδεται η πολιτική των αντιποίνων της Μόσχας. 
Και αυτή τη ερώτηση απευθύνεται σε όλους όσοι υποστηρίζουν την Μόσχα ή κρατούν τάχα και ουδετερότητα. Σε ποιους κανόνες βασίζοντα τα ρωσικά αντίποινα προς τις Εκκλησίες που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας; Ποιος μπορεί να μας πει; 
Ποιοι ιεροί κανόνες στέλνουν αντιμήνσια στο Καμερούν; Ποιοι ιεροί κανόνες απαγορεύουν στους πιστούς να μεταλαμβάνουν Σώμα και Αίμα Χριστού, όπως έκανε η Μόσχα; Ποιοι ιεροί κανόνες προβλέπουν την ίδρυση «εξαρχιών» και «μητροπόλεων» πάση τη κτίσει; 
Αλλά ο Κλιν Λεωνίδας επιμένει: «Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: ποτέ δεν διεκδικήσαμε την πρωτοκαθεδρία». 
Όχι, δεν διεκδικήσατε πρωτοκαθεδρία. Διεκδικείτε να κατακυριεύσετε την οικουμένη! 
Τα αντιμήνσια σας, με την υπογραφή σας, στάζουν αίμα, δεσπότη μου! 
Αλλά όχι το Αίμα του Δεσπότου Χριστού! Αντιλαμβάνεσθε, νομίζω, τι εννοώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails