Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Ο όρκος των κληρικών της Αφρικής στη Μόσχα


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η εισβολή των Ρώσων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το πρόσχημα ότι 100 περίπου κληρικοί στην Αφρική θέλουν να υπαχθούν στη Μόσχα, παράγει και …όρκους! Παραθέτουμε στη συνέχεια στα αγγλικά και σε μετάφραση στα ελληνικά ένα «Όρκο» που υπογράφουν οι εν λόγω κληρικοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι προσχωρούν «οικειοθελώς» στη Μόσχα χωρίς κανένα «προσωπικό οικονομικό όφελος», αλλά με «μοναδικό σκοπό» να σώσουν την ψυχή τους η οποία είναι σε «πνευματικό κίνδυνο» από τη στιγμή που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία για την Μόσχα εξακολουθεί να αποτελεί «σχίσμα». 
Για τους κληρικούς της Αφρικής που προσχωρούν στο Πατριαρχείο Μόσχας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «είναι απαλλαγμένη από κάθε σχέση με το σχίσμα». 
Ως εκ τούτου οι εν λόγω κληρικοί δεσμεύονται να μην έρθουν σε «προσευχητική και κανονική κοινωνία με πρόσωπα που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή βρίσκονται σε σχίσμα» και να «προστατέψουν» το ποίμνιο τους από όλες τις αιρέσεις και σχίσματα και να νουθετούν αυτούς που έχουν πλανηθεί, υποδεικνύοντάς τους το δρόμο της δικαιοσύνης και της σωτηρίας. 
Τέλος, ο κληρικός δηλώνει: «Εάν παραβώ τον όρκο πίστης μου στην κανονική Εκκλησία και καταλήξω σε κοινωνία με σχίσμα, ο Κύριος να με τιμωρήσει». 
Επομένως, αυτοί οι κληρικοί θεωρούν ότι η μόνη «κανονική Εκκλησία» είναι η Ρωσική. Οι δε Ρώσοι αυτό ακριβώς το πνεύμα διασπείρουν: Εμείς είμαστε κανονική Εκκλησία και όσοι αναγνωρίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι όχι μόνο σχισματικοί, αλλά και αιρετικοί (sic). 
Όμως, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι καμία από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν θεωρεί ότι οι τέσσερις Εκκλησίες που έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία είναι «σχισματικές»! Μόνο η Μόσχα το νομίζει αυτό. Μόνο αυτή – μονομερώς – έχει διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία, μόνο αυτή έχει ανάγει σε «δογματική» υπόθεση το Ουκρανικό. 
Μήπως τελικά το Ουκρανικό είναι η αφορμή που ζητούσε η Μόσχα για να εφορμήσει παντού; 
Γιατί πώς εξηγείται κληρικοί της Αφρικής να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το «σχίσμα» με αφορμή το Ουκρανικό και να σπεύδουν «αγαλλομένω ποδί» να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας; Τόση μεγάλη γνώση και «ευαισθησία» διαθέτουν που δεν μπορούν να ανεχθούν μια πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τρέχουν για να μη …χάσουν τη ψυχή τους; 
Μα αποκαλύπτονται πλήρως πλέον οι Ρώσοι. Στα κείμενά τους στο διαδίκτυο τι λένε; 
«Εξάλλου, η ιστορικά κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, είναι η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Πεντάπολη. Η δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο μόνο από τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη) τον εικοστό αιώνα. Η Ρωσική Εκκλησία (όπως και άλλες Τοπικές Εκκλησίες) απλώς τηρούσαν το σιωπηρό «status quo» σε σχέση με αυτά τα εδάφη». 
Ποια άλλη Εκκλησία ενστερνίστηκε την παραπάνω λογική και έσπευσε να κάνει «Εξαρχία»; Καμία. Μόνον η Μόσχα. 
Άρα, η Ουκρανία είναι τελικά η πρόφαση ή μάλλον η οδός για την ρωσική εισβολή παντού! 
Ας ελπίσουμε ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα κατανοήσουν ότι «ώρα ημάς ήδη εξ ύπνου εγερθήναι”.


ΟΡΚΟΣ 
Ο υπογράφων……….., ο οποίος από του νυν τίθεμαι υπό το ωμοφόριο του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών και επιθυμώ να γίνω κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνω ενώπιον του Θεού, του Τιμίου Σταυρού Του, και του Ευαγγελίου, ότι μεταφέρομαι από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με την θέλησή μου και χωρίς καμία πίεση. Το κάνω αυτό χωρίς να επιδιώκω προσωπικό οικονομικό όφελος, αλλά με μοναδικό σκοπό να σώσω την ψυχή μου από τον πνευματικό κίνδυνο να συνδεθώ με τους σχισματικούς της Ουκρανίας, με τους οποίους εισήλθε εις κοινωνία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. 
Έχοντας επίγνωση ότι ένας ιερέας δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς επίσκοπο, απευθύνομαι στην ανώτατη αρχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τους σχισματικούς. 
Δεσμεύομαι να παραμείνω πιστός στον Πατριάρχη Μόσχας και στον επίσκοπο που αυτός θα ορίσει, μέχρι την ημέρα του θανάτου μου, όντας σε υπακοή, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 
Δεσμεύομαι να τελώ τις ιερές ακολουθίες και να τελώ τα μυστήρια με ζήλο και ευλάβεια, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό καταστατικό, και να μην προβαίνω σε καμία μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση. Δεσμεύομαι να διατηρήσω τη διδασκαλία της πίστης και να οικοδομώ τους άλλους υπό την καθοδήγηση της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Αγίων Πατέρων. Να προστατεύω τις ψυχές που έχουν εμπιστευθεί στη φροντίδα μου από όλες τις αιρέσεις και τα σχίσματα: και να νουθετώ αυτούς που έχουν πλανηθεί, διδάσκοντάς τους το δρόμο της δικαιοσύνης και της σωτηρίας. 
Υπόσχομαι να ζήσω τη ζωή μου με ευσέβεια και εγκράτεια, στο πνεύμα της αγνότητας και της πραότητας. 
Δεσμεύομαι να μην εισέλθω ξανά σε λειτουργική και κανονική κοινωνία με πρόσωπα που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή βρίσκονται σε σχίσμα. 
Δεσμεύομαι να μην εγκαταλείψω τον τόπο, στον οποίον θα οριστώ να υπηρετήσω, και να μην μεταφερθώ σε άλλον τόπο χωρίς την άδεια του Αρχιερέα μου. 
Εάν παραβιάσω τον όρκο πίστης μου στην κανονική Εκκλησία και καταλήξω σε κοινωνία με σχισματικούς, είθε ο Κύριος να με τιμωρήσει. 
Ολοκληρώνοντας τον επίσημο όρκο μου, ασπάζομαι το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Σταυρό του Σωτήρα μου. Αμήν. 
Υπογράφοντας εδώ διαβεβαιώ ότι θα παραμείνω πιστός σε αυτόν τον όρκο. 
……….. (Βαθμός ιερωσύνης, Όνομα, Επώνυμο) 
Δια του παρόντος πιστοποιώ τον όρκο που έδωσα 
……….. (Ημερομηνία, Τόπος)

2 σχόλια:

Συμεών ქართველოფილი είπε...

Ώστε τελικά δεν ήταν ψευδής είδηση (Fake News)!
Αποκαλύφθηκαν τελικά οι "πιστοί υπερασπιστές των ιερών κανόνων, της ιεράς παράδοσης και της ακρίβειας της Πίστης" Ρώσοι!
Και ποιον έβαλαν επικεφαλή της εξαρχίας; από ό,τι έμαθα, τον [ψευδο]αρχιεπίσκοπο (άρα ουσιαστικά "Πατριάρχη" για αυτούς;) "Ερεβάν και πάσης Αρμενίας"(sic)!

Τα λόγια είναι περιττά...

Εύγε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που ήδη αντέδρασαν. Περιμένουμε και τους υπόλιπους με αγωνία.

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Το ήξερα ότι για τους Ρώσους Ορθοδόξους ο Θεός είναι τιμωρός, όπως και σε άλλες θρησκείες. Το πρόβλημα είναι ότι η Αποστολική Εκκλησία δεν είναι θρησκεία!

Related Posts with Thumbnails