Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ο ΠΑΡΙΣ ΔΟΜΑΛΗΣ Μ' ΕΝΑ "ΠΟΔΗΛΑΤΟ" ΜΕ ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Φώτο: Ανδρέας Θωμόπουλος 

Του Πάρι Δόμαλη
Επιτέλους μετά από πολύ καιρό ολοκληρώνεται ένα μακρύ ταξίδι. Στον κόσμο του σινεμά που τόσο αγάπησα και ουδέποτε αποχωρίστηκα. Σήμερα ανέβηκε στο YouTube η ταινία μας, «Το Ποδήλατο».
«Δύο φίλοι θέλουν με ένα τέχνασμα να ξεγελάσουν τον αγοραστή ενός ποδηλάτου. Τίποτα όμως δεν πάει όπως το έχουν σχεδιάσει». 
Η ιδέα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, όταν μια προσωπική ιστορία στάθηκε αφορμή για να γράψω το σενάριο. Έπειτα -ως σκηνοθέτης- μαζί με τον συμπαραγωγό, διευθυντή φωτογραφίας, συν-μοντέρ και πολλά ακόμα -μα πάνω απ’ όλα πολύ καλό φίλο πλέον- Marios Lantavos οργανώσαμε τα πάντα. Βρήκαμε τα παιδιά που θα έπαιζαν και αρχίσαμε πρόβες, ρυθμίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους. Δεν ξέραμε πολλά πράγματα, είμασταν πρωτοετείς στη Hellenic Cinema and Television School Stavrakos / Σχολή Σταυράκου (OFFICIAL). Το πρώτο lockdown διέκοψε απότομα τα σχέδιά μας όταν υπολογίζαμε Απρίλιο 2020 να κάνουμε τα γυρίσματα. Έγιναν τελικώς τον Ιούνιο 2020 κάτω από πολύ πιεστικές συνθήκες. Σ’ ένα τριήμερο -στην οδό Διοχάρους και ένα απόγευμα στο Σκοπευτήριο- κάναμε το γύρισμα. Το μοντάζ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και διεκόπη πάλι λόγω lockdown. Και ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώθηκε. 
Η συνεργασία με όλη την ομάδα ήταν πραγματικά πολύ ωραία, περάσαμε φανταστικά! Γελάσαμε, μάθαμε πράγματα, συνεργαστήκαμε, δοκιμαστήκαμε και εν τέλει καταφέραμε να φτιάξουμε και μια ταινία μικρού μήκους. Δεν κρίνω το αποτέλεσμα. Καλύτερα ας το κάνουν άλλοι. Προσωπικά πέρασα πολύ όμορφα και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν. Όλα τα παιδιά, ένα προς ένα. Τους ηθοποιούς μας Phil Pantos, Thomas Mytaloulis, Orestis Drandakis, τον αγαπημένο αδερφό μου, Panos Domalis, που εμφανίζεται σ’ έναν ακόμη ρόλο, τους Alex Lagadinos και Ανδρέας Μάρκου στον ήχο, τον Andrew Thomopoulos που έβγαλε τις πολύ ωραίες φωτογραφίες και τα behind the scenes βίντεο, την Olga Thomopoulou που βοήθησε στα ρούχα καθώς καθώς και την Κατερίνα Γκρίτζιου που επιμελήθηκε τους υπότιτλους. Ακόμα όσους φίλους συνεισέφεραν ιδέες, μοιράστηκαν σκέψεις, σχολίασαν, ήρθαν στις πρόβες, βοήθησαν. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στους γονείς μου που παρότι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην ταινία, ήταν ανυπολόγιστη η βοήθειά τους.
Και φτάσαμε σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2022 να κυκλοφορεί η ταινία. «Το Ποδήλατο» είναι κάτι που -τον Ιανουάριο του 2020- έκανα σαν τρελός για να το φτιάξουμε. Ήμουν παθιασμένος με την ιδέα. Τα πλάνα, οι διάλογοι, η αφήγηση, οι λεπτομέρειές της με προβλημάτιζαν μέρα-νύχτα. Δεν μου άφηναν σχεδόν καθόλου χρόνου να ασχοληθώ με τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου στη Νομική, κατά συνέπεια πέρασα μόνο δύο μαθήματα, στο δε δεύτερο εξάμηνο, όπου και έγιναν τα γυρίσματα, δεν τόλμησα καν να δώσω εξετάσεις. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο και την αναμονή. Σκέφτηκα αρκετές φορές, ομολογώ, να παρατήσω το project, να μη το ολοκληρώσουμε ποτέ. Στο μεταξύ προέκυψαν άλλες δουλειές, τελείως διαφορετικές ασχολίες, ο covid μας απομάκρυνε. Όμως ακολουθώντας τη συμβουλή των κοντινών μου ανθρώπων αποφάσισα να την τελειώσουμε. Όπερ και εγένετο. Την παραδίδουμε σε εσάς πλέον ελπίζοντας να σας αρέσει. Ελπίζουμε όμως να μας κάνετε σχόλια, παρατηρήσεις, να βρείτε λάθη και να συζητήσουμε πάνω στην ταινία και σε κάποια θέματα που θίγει. Αυτό είναι που μετράει στην τελική. Την αφήνουμε να ταξιδέψει λοιπόν… 
Σας παρακαλώ αποφύγετε την προβολή σε κινητό, χάνεται όλη η εμπειρία. Προτιμήστε τον υπολογιστή και ιδανικά την τηλεόραση. Επίσης δείτε πρώτα την ταινία και μετά το behind the scenes βίντεο που θα βρείτε στο κανάλι μας. 
Η ταινία αφιερώνεται στον αδερφικό φίλο, Ακύλα Ζαχαριάδη, που έφυγε από κοντά μας τον Οκτώβριο του 2021. Χωρίς τον Ακύλα πολλά πράγματα στη ζωή μου θα ήταν τελείως διαφορετικά. Του οφείλω πολλά. Και το εννοώ. Θα τον θυμόμαστε και θα τον μνημονεύουμε για πάντα. 
Καλή προβολή!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Μια "τράπουλα" (2019) κι ένα "Ποδήλατο" είναι αρκετά για να πορευτεί ο Πάρις Δόμαλης στο Σινεμά ο Παράδεισος. 
Όπου Παράδεισος εδώ ίσον ήθος, εργατικότητα, ανοιχτοσύνη, ακροβασία, αλήθεια. 
Την αλήθεια του καταθέτει ο Πάρις Δόμαλης και το πάθος του για ζωή και δημιουργία, είτε κάνει ταινίες είτε πραγματικά εναλλακτικές συνεντεύξεις για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 
Έχει άποψη ακέραιη, κριτική σκέψη, διεισδυτική ματιά, κοφτερό πνεύμα. Και βέβαια νιάτα, που τα χαίρεται. Αλίμονο σε άλλους νέους...
Για την ηλικία του έχει κάνει και κάνει πάρα πολλά. Του εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια ορμή, ακάθεκτος, πιστός στις αρχές του και στα οράματά του. 
Νέοι σαν αυτόν, αλλά και τον αδελφό του Πάνο που παίζει στην ταινία, μας ζωογονούν. 
Και βέβαια η κουβέντα μαζί τους είναι μια απόλαυση. 
Παίδες έρρωσθε! 
Μνημονεύουμε και τον Ακύλα, που έφυγε άωρα από κοντά μας. 
Ένας νέος - ποταμός! 
Θα τον θυμόμαστε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails