Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΙΠΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Με πληροφορίες από το Rumvader
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου το Γεύμα Αλληλεγγύης των Βοσπορινών κοινοτήτων στο Νιχώρι με πρωτοβουλία της εφοροεπιτροπής Νιχωρίου. Στο δείπνο συμμετείχαν εφοροεπίτροποι 17 κοινοτήτων και από τις δύο πλευρές του Βοσπόρου και παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας του Βοσπόρου. 
Ο Λάκης Βίγκας, πρόεδρος της κοινότητας Νιχωρίου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο Νιχώρι είπε: «Οι κοινότητες του Βοσπόρου πλην του Μεγάλου Ρεύματος, δεν είναι ιδιαίτερα εύπορες, δεν έχουν πολλούς κατοίκους, δεν έχουν σχολεία και άλλες οργανώσεις όπως το παρελθόν, διαθέτουν όμως παλμό, πείσμα και όραμα και έχουν διάθεση για δουλειά και πρόοδο». Ενώ πρόσθεσε: «Δεν αναζητάμε αγάπη και ενότητα για να προχωρήσουμε, διότι εμείς τη βιώνουμε μέσα στην κοινότητά μας με πνεύμα διακονίας».
Έπειτα το λόγο έλαβε ο Γ. Παπαλιάρης, πρόεδρος της κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος λέγοντας: «Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η συνάντησή μας πριν από τα Χριστούγεννα στην κοινοτική αίθουσα του Μεγάλου Ρεύματος, ενδυναμώνονται οι δεσμοί μας, καλλιεργείται κλίμα σύμπνοιας, κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης, και δείχνουμε έμπρακτα ότι οι σχέσεις χτίζονται με επίπονες προσπάθειες και σταθερά βήματα».

Τέλος πήραν το λόγο εκπρόσπωποι από κάθε κοινότητα κατα σειρά: Σίμος Φραντζελατζίογλου, Θεοδώρα Διακρούση, Νίκος Καλαμάρης, Μιχάλης Χανούτογλου, Χρήστος Δαφνοπατίδης, Μαρία Συμεωνίδου, Λωξάντρα Μαής, Γιάννης Δερμιτζόγλου και εκ μέρους του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων οι Απόστολος Πορίδης και Σούλα Καπούνταγ.
Η ομιλία του Λάκη Βίγκα στο Γεύμα Αλληλεγγύης Βοσπορινών Κοινοτήτων είχε ως εξής:
Σεβασμιότατοι Άγιε Δέρκων και Άγιε Μυριοφύτου
Αγαπητοί Συνιδιοκτήτες της Ρωμαίικης Κοινότητας
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Νιχώρι, στον κοινοτικό αυτό χώρο, για να συνεχίσουμε μια ωραία παράδοση που ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια με κέντρο το Μέγα Ρεύμα και να φέρουμε πιο κοντά τους επιτρόπους και λειτουργούς των κοινοτήτων μας, σε μια ατμόσφαιρα πιο φιλική, η οποία κατ’ επέκταση δημιουργεί το πνεύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης μεταξύ μας.
Επίσης θέλω να εκφράσω εκ μέρους της Κοινότητας Νεοχωρίου την τιμή που μας κάνουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες μας –πνευματικοί πατέρες των περιοχών μας και ας μου επιτραπεί να χαιρετίσω ιδιαιτέρως τον Γέροντα κ. Απόστολο που πρόσφατα ανέλαβε την ιστορική Μητρόπολη Δερκων και βρίσκεται για πρώτη φορά μαζί μας. 
Το γεγονός ότι όλοι εμείς οι παρόντες και οι απόντες δια διαφόρους λόγους συνεργάτες μας, εκπροσωπώντας 14 ενορίες από τις δυο όχθες του Βοσπόρου, συναντόμεθα και πάλι μετά την συμπλήρωση του δευτέρου κύκλου των εκλογών, μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι έναντι στην Ομογένεια μας που μας ψήφισε,στην ιστορία μας που μας κληροδότησε αυτήν την υπέροχη παρακαταθήκη αλλά και την τιμή της ευθύνης που φέρουμε για τα παιδιά μας, τους αυριανούς επιτρόπους μας.
Αγαπητοί φίλοι Βοσποριανοί,
Οι κοινότητες του Βοσπόρου πλην του Μεγάλου Ρεύματος δεν είναι ιδιαίτερα εύπορες, δεν έχουν πολλούς κατοίκους, δεν έχουν σχολεία και άλλες οργανώσεις όπως στο παρελθόν, αλλά έχουν παλμό, πείσμα, όραμα, έχουν διάθεση για δουλειά και πρόοδο, σεβασμό στα ήθη και έθιμα και όλα αυτά μας κάνουν πιο αποφασισμένους, πιο δυνατούς και αισιόδοξους, αισθανόμαστε ενωμένοι, με αγάπη, κατανόηση και φρόνημα αλληλεγγύης.
Λάκης Βίγκας και Γιάννης Δεμιρτζόγλου
Ο φυσικός μας ηγέτης είναι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης. Εμείς βιώνουμε την αγάπη και την ενότητα μέσα στη κοινότητά μας. Τις δυνατότητες που μας παρέχουν τα ιδρύματα μας δεν τις εκλαμβάνουμε ως μέσο εξουσίας. 
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Κοινότητά μας βγήκε από την εσωστρέφεια και θέλει να λειτουργήσει δημοκρατικά, ελεύθερα, με αξιοπρέπεια, με δυναμική και οράματα. Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας ως επιτροπές Νεοχωρίου για την προσέλευσή σας στο δείπνο μας, για την συνεργασία των γειτονικών μας επιτρόπων, το Μέγα Ρεύμα που φροντίζει και για το χωριό μας και καλωσορίζω στην οικογένεια των επιτρόπων μας τους νεοεκλεγέντες επιτρόπους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά αυτές τις τίμιες ευθύνες προσδοκώντας σε μια σκληρή δουλειά και στενή συνεργασία για μια σοβαρή, εκσυγχρονισμένη και αποτελεσματική λειτουργία της Κοινότητάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails