Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"Πολλοί 'ν' οι δρόμοι πόχει ο νους" και η ψυχή...


Το εξαμηνιαίο περιοδικό Ψυχής Δρόμοι (εκδόσεις Αρμός), του οποίου διευθυντής είναι ο π. Βασίλειος Θερμός, επικρίθηκε άμα τη εμφανίσει! Αμέσως άρχισαν τα πύρινα άρθρα διαφόρων - ακόμα και Μητροπόλεων! - για το περιεχόμενο, τους συνεργάτες και τους σκοπούς του περιοδικού. Σκοπός τους να μας πείσουν για την ανορθοδοξότητά του.
Θεωρώ πως το πρόβλημά τους είναι ψυχολογικό (πέρα από θεολογικό). Δεν θέλουν τη συνάντηση, ενώ το Ψυχής Δρόμοι ανιχνεύει με σοβαρότητα τα σημεία όπου οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη. Η συνάντηση για τους "ακραιφνώς ορθοδόξους" είναι αμαρτία! Δόγμα πίστεως είναι η σχάση και όχι η σχέση. Μέλημα πώς θα εντοπίσουμε την αίρεση και θα καταγγείλουμε τον αιρετικό, κληρικό ή λαϊκό αδιάφορο. Περιοδικό που καλλιεργεί τον διάλογο πίστης και ψυχολογικής επιστήμης δεν μπορεί παρά να είναι επιλήψιμο! Ενώ αν κατακεραύνωνε αυτή και όποια άλλη προσπάθεια σχέσης θα ήταν ευλογημένο!
Ας σκεφθούν οι ταλαίπωροι πως οι δρόμοι της ψυχής είναι πολλοί, όπως και του νου (Σολωμός) και άρα ξορκίζοντάς τους δεν καταφέρνεις τίποτα, δεν αποφεύγονται. Περπάτα τους με σκοπό τη συνάντηση και όχι το ναρκισσισμό. Ας διαβαστεί προσεκτικά το κείμενο του ψυχίατρου Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη Ναρκισσισμός και Θρησκευτικότητα, το οποίο περιλαμβάνεται στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού Ψυχής Δρόμοι (Νοέμβριος 2011). Και βέβαια και σ' αυτό το τεύχος υπάρχουν σπουδαίες εργασίες - συμβολές στην διαλεκτική πίστης και ψυχολογικών επιστημών.
Με αφορμή την έκδοση του 2ου τεύχους του περιοδικού, το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και οι Εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν συζήτηση αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, στις 8:30μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία στην Πάτρα (Γεροκωστοπούλου 31-33). Για το περιοδικό θα μιλήσουν ο ψυχίατρος και Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, Στέφανος Κούλης, ο ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Opportuna, Νίκος Παπαχριστόπουλος και ο π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παιδιών και Εφήβων, διδάκτωρ Θεολογίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου το περιοδικό θα παρουσιαστεί στο Βόλο, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με γενικό τίτλο «Η κρίση παραβιάζει την πόρτα της ψυχής μας. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;» Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας δείτε εδώ. Ευτυχώς υπάρχει πάντα ένα κομμάτι της Εκκλησίας που αντιστέκεται στην ισοπεδωτική λογική της "αίρεσης" και διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο με όποιο κόστος.

1 σχόλιο:

π.Ν.Σ. είπε...

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Related Posts with Thumbnails