Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΝ "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Πίνακας του Γιάννη Ψυχοπαίδη
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απάντησε στον καθηγητή Αριστείδη Πανώτη, με αφορμή το άρθρο του «Το πρότυπο του Επισκόπου κατά τον μακαριστό φίλο μου Επιφάνιο (Ετεοκλή) Θεοδωρόπουλο», αλλά και στον π. Δανιήλ Αεράκη για το κείμενό του Η ρετσινιά της αιρέσεως, με ένα "σεντόνι", όπως το συνηθίζει.
Οι παραπάνω αρθρογράφοι δεν κατονόμασαν τον Μητροπολίτη Πειραιώς στα κείμενά τους, αλλ' εκείνος θεώρησε ότι σ' αυτόν αφορούν οι όποιες "αιχμές" και έσπευσε να απαντήσει.
Ο καθηγητής Αρ. Πανώτης και ο π. Δανιήλ Αεράκης συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν είναι σοβαρή - τουλάχιστον - τοποθέτηση η προσπάθεια χρίσεως αιρετικών υπό "ζηλωτών" της σήμερον.
Αντιθέτως ο Πειραιώς Σεραφείμ εμμένει στην στοχοποίηση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος θεωρώντας πως το ζήτημα της "μεταπατερικότητος" που ετέθη σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο της Ακαδημίας, αποτελεί όχι μια αίρεση αλλά "την δεινοτέρα αίρεσι και μάλιστα κατεγνωσμένη υπό των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων"! Αφού πρόκειται για την "δεινοτέρα αίρεση" πώς ο Σεβασμιώτατος λέει στη συνέχεια ότι "εις την Θεολογική ημερίδα της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς δεν κατεγνώσθησαν νέοι αιρετικοί"; Οι "πατρομάχοι του Βόλου" ανήκουν στους παλαιούς αιρετικούς; Η εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος στο σημερινό της φύλλο (24.2.12) έχει ως τίτλο του κεντρικού θέματος "Ξεσκέπασαν" την αίρεσιν των Πατρομάχων της Ακαδημίας της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος (οι ομιλητές της ημερίδος της Μητροπόλεως Πειραιώς). Άρα, η εντύπωσις που άφησε η ημερίδα την οποία διοργάνωσε ο Σεβ. Πειραιώς είναι ότι αποκαλύφθηκαν και στιγματίστηκαν οι "αιρετικοί" της Ακαδημίας, με πρώτο τον ιδρυτή αυτής Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. Μένει να μας πει απερίφραστα ο κ. Σεραφείμ ότι θεωρεί τον Δημητριάδος "αιρετικό" ή έστω "πεπλανημένο αδελφό" και να τον καταγγείλει στην Ι. Σύνοδο προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία καθαιρέσεώς του. Αλλιώς ο Σεβ. Πειραιώς μας λέει "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", κατά το κοινώς λεγόμενον. Και βέβαια πρώτα πρέπει να καταδικασθεί ο ενστερνισθείς την αίρεση επίσκοπος και μετά οι λαϊκοί συνεργάτες του και ει τις άλλος.
Όσον αφορά την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την οποία ο Σεβ. Πειραιώς θεωρεί συνώνυμον της παιδεραστίας, θα πρέπει και εκεί να μας πείσει για την αλήθεια των θέσεων του κι όχι απλώς να εξαντλείται σε μεγαλοστομίες. Θα πρέπει να θέσει θέμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος διακοπής του Θεολογικού Διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς και αν αυτό δεν γίνει δεκτό να αποτειχισθεί, για να είναι συνεπής με τις αρχές του, αφού η Εκκλησία στην οποία ανήκει θα συνεχίζει να διαλέγεται με "παιδεραστές".
Επειδή δε μνημονεύει ο Σεβ. το παράδειγμα του Αγίου Αθανασίου του Λιθουανού, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παροτρύνει δια σχετικής "πανταχούσας" τους σημερινούς Ορθοδόξους ιεράρχας της Λιθουανίας και της Πολωνίας, όπως αποστούν κάθε επαφής με τους παμμίαρους "παιδεραστές". Και αν δεν το κάνουν να τους κηρύξει αιρετικούς.
Ο Σεβ. μας μιλάει,επίσης, με απίστευτη βεβαιότητα για "το αποδεδειγμένα αποτυχημένο εγχείρημα των δήθεν ειρηνοποιών μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρου και μακαρίτη Πάπα Παύλου του Στ'". Σκέπτομαι: Ποιος το απέδειξε ως τοιούτον; Και γιατί χαρακτηρίζονται ως "δήθεν" οι αείμνηστοι "ειρηνοποιοί" προκαθήμενοι; Μήπως "δήθεν" είναι για τον Σεβ. Πειραιώς και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο επόμενος τοις ίχνεσι Αθηναγόρου στο θέμα του Διαλόγου με τους "παιδεραστές;" Άπαγε!...
Αλλ' επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος περί των "ανοθεύτων" θέσεων του Σεβ. Σεραφείμ.
Θα αναγκασθεί, εν τέλει, εκ των πραγμάτων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Όταν του υπενθύμισαν το πρόβλημα ο Πατριάρχης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης δι' επιστολών τους, "ο δε εσιώπα". Αλλά καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν. Η κρίση στην Εκκλησία βαθαίνει με φόντο την αιρεσιολογία. Ίσως είναι και αργά... Οι μάσκες έπεσαν και αναζητείται ο ειλικρινέστερος των υποκριτών...

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τάκη ότι και να γράψεις ότι και να πεις ο Πειραιώς είναι ένας και μοναδικός!
Φιλικά!

π. Geras Imos είπε...

1) Η θεολογία των μεταπατερικών απλά αντιγράφει τη θεολογία των αιρετικών και του Βαρλαάμ του Καλαβρού, του Ανσέλμου Καντερβουρίας κλπ. Για αυτό είναι η «δεινοτέρα αίρεση» αναγνωρισμένη από Οικουμενικές Συνόδους.
2) «Άρα, η εντύπωσις που άφησε η ημερίδα την οποία διοργάνωσε ο Σεβ. Πειραιώς είναι ότι αποκαλύφθηκαν και στιγματίστηκαν οι "αιρετικοί" της Ακαδημίας» Αυτή είναι υποκειμενική άποψή σας κύριε Ανδριόπουλε και του Ο.Τ.
3) Δε χρειάζεται να μας πείσει κανείς για τη «στενή» σχέση Παπισμού - παιδεραστίας. Μία «γύρα» να κάνετε στο Ίντερνετ (που λένε και στο χωριό μου) θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Ο Πειραιώς απλά κάνει αναφορές.
4) Για το βίο του αγ. Αθανασίου «ουδέν σχόλιον»;
5) Αυτοί που συνεργούν στο έγκλημα της παιδεραστίας αποδεικνύουν ότι εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει χάρις του Αγίου Πνεύματος. Και σαφώς είναι κατάπτυστοι τέτοιοι τύποι. Ο Θεός να ελεεί.
6) Σαφώς και ήταν ειρηνοποιοί ο Αθηναγόρας και ο Παύλος ο ΣΤ΄. Ο μεν Αθηναγόρας παρέκαμψε ολόκληρη Ορθοδοξία και προχώρησε σε άρση Αναθεμάτων ο δε Παύλος... κάλυπτε τα σκάνδαλα παιδεραστίας για να μην τους κράξει όλη η υφήλιος και χαλάσει η «ειρήνη» του σύμπαντος κόσμου.
7) Επιτέλους κύριε Ανδριόπουλε πείτε κάτι με επιχειρήματα σαν «θεολόγος» που αυτοαποκαλείστε και αφήστε τα σαλιαρίσματα. Οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού και ο καθείς έχει αποκαλυφθεί: ποιος είναι πατερικός, ποιος είναι Φαναριώτης και ποιος είναι Μοσχοβίτης. Αν εσείς οι δύο οι τελευταίοι τσακώνεστε για τα πρωτεία δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τον Πειραιώς. Και αι ρομφαίαι δίστομοι εν ταις χερσίν αυτών και οι Αμήν Αμήν λέγω ημίν.

Ανώνυμος είπε...

διαβαζοντας τασχολια του κ τελαβαντου σχετικα με την επιθεση του πειραως στον π δανιηλ διερωτωμαι γιατι ο κ τελεβαντος αποσιωπα την μηνιν του πειραιως εναντιον τουκ πανωτη ,,,,,,,,, ΤΥΧΙΚΟΣ

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Σας συγχαίρω.

Ανώνυμος είπε...

κ. Ιστολόγε

Το κείμενο σας είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν υπάρχει βέβαια πιθανότητα να πεισθούν οι "υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας". θεωρώ όμως, ότι το πρόβλημά μας είναι η ανεύθυνη στάση της Συνόδου, που αν μη τι άλλο υπονομεύει την εκκλησιαστική ενότητα. Η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τον Πρόεδρο της Συνόδου αλλά όλους τους Συνοδικούς. Πιστεύω πως πρέπει να τεθεί θέμα κανονικής άρσης του αυτοκεφάλου αλλιώς αλίμονο στο ποίμνιο.

Θρ.

Ανώνυμος είπε...

ALHTEYEI OTI O TELEBANTOS HTAN SYMFOITHTHS METON SEV, IOSIF TON OPOION APOKALEI TON BRAXIONA TOY OIKOYM, PATRIARXOY ΡΙΧΤΕ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΟΥΔΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΔΥΣΙ ΚΥΡΙΟΙΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΝ ΤΥΧΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια γιά την ομοφυλοφιλία γιατί δεν γίνεται κουβέντα? Είναι γνωστό ότι πολλοί υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας ΅αρχιερείς΅ανήκουν σ΄αυτή την συνομοταξία. Άραγε μόνον οι Ρ/καθολικοί έχουν πρόβλημα?
Η Εκκλησία οφείλει να διαλέγεται με τους πάντας. Και με αλλοδόξους και με ετεροδόξους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την αυθεντικότητά της και την γνησιότητα της πίστεώς της.
Σκοπός της είναι η διακήρυξη της αλήθειας, της ενώσεως των πάντων, της προσμονής της Βασιλείας του Θεού,κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Για μισό λεπτό ρε παιδιά, δηλαδή δεν κατάλαβα; Η Ακαδημία είναι στο απυρόβλητο και δεν πρέπει να κρίνεται αλλά μόνο η ίδια να κρίνει; Δηλαδή ο όποιος κρίνει τις θέσεις της Ακαδημίας ή του μητροπολίτη, στοχοποιεί τον κ. Ιγνάτιο; Μα εάν είναι έτσι και εσείς πράττετε το ίδιο και στοχοποιείτε τον μητροπολίτη Πειραιώς. Θεολογικά επιχειρήματα θα ακούσουμε επιτέλους εκ μέρους σας; Γιατί μια θεολογική αναίρεση από ένα επίσκοπο προς έναν άλλο, να θεωρείται "προσωπική αντιπαράθεση"; Προσπαθήστε να πείσετε όσους διαφωνούμε με επιστημονικά-θεολογικά επιχειρήματα, και όχι με κραυγές τύπου "α, μας είπατε αιρετικούς" και τέτοια. Για την ώρα δεν μας πείθετε και όσο συνεχίζετε την τακτική αυτή περί δήθεν "στοχοποίησεως" και "κυνήγι μαγισσών", εκτείθεστε...

Ανώνυμος είπε...

«Οι παραπάνω αρθρογράφοι δεν κατονόμασαν τον Μητροπολίτη Πειραιώς στα κείμενά τους, αλλ' εκείνος θεώρησε ότι σ' αυτόν αφορούν οι όποιες "αιχμές" και έσπευσε να απαντήσει.»

Kαὶ οἱ Ναυπάκτου, Τσελεγγίδης καὶ Κουρεμπελές δὲν κατονόμασαν τὸν Ζηζιούλα ἀλλὰ ἐσεῖς σπεύσατε νὰ «κλαψουρίσετε» ὑπὲρ αὐτοῦ.

«Ο καθηγητής Αρ. Πανώτης και ο π. Δανιήλ Αεράκης συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν είναι σοβαρή - τουλάχιστον - τοποθέτηση η προσπάθεια χρίσεως αιρετικών υπό "ζηλωτών" της σήμερον.»

Αὐτὸ σᾶς συμφέρει νὰ «καταλαβαίνετε», αὐτὸ «καταλαβαίνετε»! Θέλετε νὰ νομίζετε ὅτι, ὅτι γίνεται, γίνεται γιὰ νὰ χρίζονται αἱρετικοί. Δηλαδή ὁ Μέγας Ἀθανάσιος, Μέγας Βασίλειος, Μέγας Φώτιος, Ἅγιος Μάρκος ὁ Εὐγενικός, Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμάς κ.λ.π. ἔχριζαν αἱρετικοῦς; Δὲν ἤταν οἱ «χριόμενοι», ὑπ, αὐτῶν αἱρετικοί πρίν τὸ «χρίσμα» τους;
Καὶ ἐπὶ τέλους πᾶρτε ξεκάθαρη τεκμηριωμένη θέση γιὰ τὰ ἐξής ζητήματα:
1) Εἶναι αἵρεση ἡ μεταπατερική θεολογία; Κὶ ἐάν ὄχι γιατὶ;
2) Εἶναι αἵρεση ἡ θεωρία τῶν κλάδων; Κὶ ἐάν ὄχι γιατὶ;
3) Εἶναι αἵρεση ἡ θεωρία περὶ δύω πνευμόνων; Κὶ ἐάν ὄχι γιατὶ;
4) Εἶναι αἵρεση ἡ βαπτισματική θεολογία; Κὶ ἐάν ὄχι γιατί;
5) Εἶναι αἱρετική ἡ Τριαδολογία καὶ Ἐκκλησιολογία τοῦ Ζηζιούλα; Κὶ ἐάν ὄχι γιατὶ;
6) Εἶναι αἵρεση ὁ Οἱκουμενισμός ἐφ’ὅσων ἀναγνωρίζει ἀπροϋπόθετα τὶς αἱρετικές παραφυᾶδες ὡς Ἐκκλησίες μὲ μυστήρια καὶ ἀποστολική διαδοχή;
7) Εἶναι αἱρετικοί ὅσοι διδάσκουν καὶ πρεσβεύουν τὰ παραπάνω κὶ ἐάν ὄχι γιατί;
8) Ἔχει τὸ δικαίωμα ἕνας ὀρθόδοξος νὰ καταγγείλει ὡς αἱρετικό αὐτὸν ποὺ πρεσβεύει τὰ παραπάνω, ἐάν αὐτὰ εἶναι αἱρέσεις; Κὶ ἐάν ὄχι γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΘΑΡΑ, ΞΑΣΤΕΡΑ, ΑΝΤΡΙΚΙΑ! ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ! ΕΝΕΡΓΕΙΣΤΕ ΣΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΑΤΙΝΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΟΥΝ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ!
ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ!

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΑΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ. ΑΣ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ! ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ!

Ἰ.Ἀ.Ἀ. φοιτητής θεολογικῆς Σχολῆς Ε.Κ.Π.Α

π. Geras Imos είπε...

@10:49

1) Αν καλύπτει κανείς τη ομοφυλοφιλία στους κόλπους της ιεραρχίας είναι κατακριτέο. Αν βιάζει «κληρικός» παιδιά είναι 1000... φορές κατακριτέο. Αναμένουμε στοιχεία για να κάνουμε τις «μαούνες» στην άκρη.
2) Η Εκκλησία οφείλει να είναι Φάρος (όχι π. Φιλόθεος) και να φωτίζει τους αιρετικούς (βλ. Η΄ και Θ΄ Οικουμενικές). Όταν καταπατεί τους κανόνες γιατί τους θεωρεί παρωχημένους (βλ. διδακτ. διατριβή αρχιμ. Βαρθολομαίου Αρχοντώνη) τότε γίνεται αιτία σκοτασμού και απωλείας. Αν κάποιος καταλαβαίνει από αυτό το τελευταίο ότι εμείς οι πατερικοί και «συντηρητικοί» τύποι αρνούμαστε το διάλογο, τότε αφήνω τον Αλέφαντο να μιλήσει: γελάει ο κόσμος με αυτά που λέτε (και γράφετε). Αφήστε οι μεν τα Φαναριώτικα παιχνίδια και οι δε τα αγιορωσίτικα.

Ανώνυμος είπε...

εγινε η αγρυπνια λιγος κοσμος λογω κρυου και προεξαρχων ο αγιος ιωσηφ με την αδειαν και ευλογια του οικουμενικου μας ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ οπως μαθαμε δια να σταματησουν οι εις βαρος του ανιερες κατηγοριες ΤΕΡΤΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

απορω οι αγρυπνιες των μοναχων της βατοπεδιου υπερ του π εφραιμ δεν ειναι αρκετες προσ τον θεον και ηταν αναγκαιον να γινει στην αθηνα μεσα σε λιγο κοσμο η μηπως των μοναχων τις αγρυπνιες δεν τις αποδεχεται διοτι ο θεος εχει αλλα κριτηρια Ω ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ Ω ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ Ω .. Ω ... δεν θα ηταν θεαρεστον να αγρυπνειτε ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΓΙΟΙ στην κλινη ασθενους η εμπεριστατου αδελφου μηπως απεστρεψε το προσωπον του ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΘΕΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ ΣΑς, ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΖΗΜΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Π ΕΦΡΑΙΜ ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ, ΣΤΑΧΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά το μικρόβιο της παιδεραστίας προσβάλλει μόνο τους καθολικούς ιερείς. Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε ανοσία σ' αυτό!
Μήπως αυτοί επειδή το καταπολεμούν, βγαίνει στη δημοσιότητα, ενώ κάποιοι άλλοι το κουκουλώνουν;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ! ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΛΛΟ; ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ. ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΙΡΕΣΙΟΛΟΓΙΑ! ΑΝ ΟΙ "ΠΑΤΕΡΙΚΟΙ" ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΤΗΣ "ΣΩΤΗΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ" ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΕΛΚΟΜΕΝΑ!!! ΠΟΛΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ!! ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΓΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΡΚΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΧΑΪΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΥΤΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ο τελεβαντοσ θελοντας να προβαλεει τον ομογαλακτον =συμφοιτητην του ιωσηφ γραφει οτι ετελεσθη δοξολογια ω ... ω... αγραμματε θεια λειτουργια ετελεσθη ισυριζεται οτι η παρουσια του σεβ ΙΩΣΗΦ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ στον εφραιμ ποθεν συμπαιραινεις οτι το Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ μηπως αθελασου δεν τον προβαλλεις σωστα σιμων ο κανανιτησ

Dimitris Roumeliotis είπε...

Βλέπω ότι η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και οι μεταπατερικοί ενοχλήθηκαν από την απάντηση του Σεβ. Πειραιώς.

Όμως θεολογική απάντηση, στα όσα Ορθοδόξως, καταμαρτυρούνται εναντίον των μεταπατερικών, με την υπόδειξη της παρεισφρήσεως αυτών επί αιρετικού εδάφους, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Είναι σε θέση να αρθρώσουν Ορθόδοξο θεολογικό λόγο εκεί στον Βόλο ή όχι?

Η υπερβασις των πατέρων αποτελεί θεολογικό έγκλημα για την Ορθοδοξία.
Αυτήν όμως επαγγέλλονται "γυμνη τη κεφαλή".
Και δεν απαντούν στις υποδείξεις του λάθους των.

Μήπως απλά αδυνατούν, διότι η οποία Ορθόδοξη θεολογική απάντηση, μόνον πατερική μπορεί να είναι??

Μια απάντηση θεολογική ρε παΐδια του Βόλου, ίσως το λάθος να είναι στην αντίθετη πλευρά, και να σας αδικούν.

Ας το υποδείξουν από Βόλο, Ορθόδοξο θεολογικώς τω τρόπω….

Όμως αυτά είπαν στον Βόλο, στο μεταπατερικό συνέδριο.

- «Η θεολογία πρέπει να προσαρμοστεί σε φιλελεύθερους τρόπους σκέψεως κι έτσι να αποκλίνει από την πατερική παράδοση» (Alexei Nesteruk, Ε’συνεδρία 4/6/2010).
-
- «Να γίνει υπέρβαση των Πατέρων αφού αυτοί συμβιβάστηκαν με το πνεύμα του κόσμου» (Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Ι’ συνεδρία 6/6/2010).
- «Να πάμε πέρα από τους Πατέρες» (Διάκ. Pavel Gavrilyuk, Β’συνεδρία 4/6/2010).
- «Η παράδοση δεν μπορεί να είναι εγγυήτρια της αλήθειας. Αν γίνει δεκτή η ερμηνευτική του Gadamer θα βοηθήσει την Ορθοδοξία η παράδοση να μην εξεταστεί ως οχυρό αληθείας» (Assaad Katan, ΣΤ’ συνεδρία 5/6/2010).

- «…και όχι κατ' ανάγκη στα ίδια μονοπάτια που ακολούθησαν οι πατέρες της εκκλησίας, γιατί, η χρονική απόσταση παράγει νέες σημασιολογικές διαστάσεις που προχωρούν πολύ πέρα από την αρχική σημασία του συγγραφέα, όπως επίσης και οι επεξηγηματικές τομές από διάφορους διαδοχικούς διερμηνείς.»
(Assaad Katan, ΣΤ’ συνεδρία 5/6/2010).

[εδώ έχουμε και το φιλοσοφικό έρεισμα της μεταπατερικής. Απολύτως στοχαστικό] σε αντίθεση με τον Αγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, "Άλιευτικως άλλ ούκ Αριστοτελικώς Πνευματικώς άλλ ούκ κακοπραγμονικώς", είπαμε, τι να ξέρει αυτός, οι μεταπατερικοι γνωρίζουν καλλίτερα...


Και η απάντηση από τον Αγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό,

1) Οὐκ ἀνεξόμεθα νέαν πίστιν διδάσκεσθαι.

2) Οὐκ ἀνεξόμεθα ἄλλοτε ἄλλα φρονεῖν καὶ καιροῖς μεταβάλλεσθαι

(αυτό ακριβώς επιζητούν οι μεταπατερικοί, την επάρατο παραλακτικότητα της κατανοήσεως των θεολογικών κειμένων.)

Και κυριως…

Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν, ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφώνηκεν, ἡ χάρις ὡς ἔλαμψεν, ἡ ἀλήθεια ὡς ἀποδέδεικται, τὸ ψεῦδος ὡς ἀπελήλαται, ἡ σοφία ὡς ἐπαρρησιάσατο, ὁ Χριστὸς ὡς ἑβράβευσεν, οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν Χριστόν τὸν ἀληθινὸν Θεὸν ἡμῶν,…….. Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν Οἰκουμένην ἐστήριξεν. Ἐπὶ τούτοις τοὺς τῆς εὐσεβείας Κήρυκας ἀδελφικῶς τε καὶ πατροποθήτως εἰς δόξαν καὶ τιμὴν τῆς εὐσεβείας, ὑπὲρ ἦς ἀγωνίσαντο, ἀνευφημοῦμεν καὶ λέγομεν. Τῶν τῆς Ὀρθοδοξίας προμάχων εὐσεβῶν Βασιλέων, ἁγιωτάτων Πατριαρχῶν, Ἀρχιερέων, Διδασκάλων, Μαρτύρων, Ὁμολογητῶν, Αἰωνία ἡ μνήμη.


Πόσο ειλικρινείς ενώπιον του Αγίου Θυσιαστηρίου μπορούν να είναι όταν προ(σ)φέρουν κατά την Θεια Λειτουργία, της ημέρας τα Ορθοδοξίας, τον Ορο της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου??

Υπέρ ποίας ενώσεως των πάντων προσεύχονται στην Θεία Λατρεία, όταν διαφοροποιούνται οικειοθελώς της κοινής πίστεως της Εκκλησίας, δια της παραλλασσόμενης κατανοήσεως, όπως την έθεσαν στον συνέδριο του Βόλου, επιβαρύνοντας την, με την συνάφεια των αιρετικών δοξασιών?

Η ανειλικρίνια ενώπιον Κυρίου του Θεού, είναι ολετήρια σωτηρίας…

Εάν σφάλλω, παρακαλώ για την συγνώμη σας, σεβαστοί μεταπατέρες, εάν σφάλλω όμως….

Dimitris Roumeliotis είπε...

Στην ιστοσελίδα της romfea.gr στην μεριδα της σχετικης ειδήσεως, υπάρχει η ακόλουθος σημείωσις.

H Romfea.gr δημοσιεύει παρακάτω το κείμενο του Αρχ. Δανιήλ Αεράκη, που εστάλη από την Ι.Μ. Δημητριάδος:

Φοβούμαι ότι το κείμενο του σεβαστού πατρός Δανιήλ Αεράκη έρχεται κατά τρόπον τινά, εις μορφήν θεολογικής απαντήσεως εις τα λεγόμενα της ημερίδος της Μητρ. Πειραίως.

Και τούτον, διότι, μετά τόσας ημέρας, ένα ιδιαιτέρως άστοχον κείμενον προσφέρεται υπό των μεταπατερικών, ως απαντήσις ή τουλάχιστον ως βολιδοσκόπησιν περιμέτρου.

Οποία απογοήτευσις.

Εις το κείμενο αυτό τελειούται η κατα το Ορθόδοξον κατανόησις των, υπο του Αγιου Πνεύματος θεολογουμένων και χαριζομενων εσαει εις την Εκλλησίαν?
Θα ητο οντως κριμα.
Ας ελπίσουμε ότι θα τύχουμε μιας Ορθόδοξης θεολογικης υποστήριξης των επαγγελομένων των.

Ας επιτραπει μια επαναληψις των ανωτερων χαριν εμφασεως.

Θα περιμέναμε κάτι αρμοδιότερον απο μια Θεολογικη Ακαδημια, προς υπεράσπισιν των υποδυκνειομένων ως κακοδοξιών.

Εαν οντως, οπως δηλώνουν, ενδιαφέρωνται για την Ορθόδοξο θεολογία, ας προσπαθήσουν να θέσουν Ορθόδοξον θεολογικόν λόγο προς υπεράσπισιν των οσων καινοτόμων και ατόπων υποστηρίζουν.

Αυτό είναι ένα τίμιο αίτημα.

Βεβαίως αναμένουμε μια ενεργεια των μεταπατέρων συμβατήν με το "Ορθόδοξως θεολογειν" της Μιας Αγιας Καθολικης και Αποστολικης Εκλλησιας..

Θα ητο πρόξενος ιδιαιτερας λύπης αποκλειστικές αναφόρες εις νεόκοπους (αθεολογητους) θεολογουντας, μετα της σχετικης παραγνωρίσεως της καθ΄ημας Ορθοδοξου θεολογίας και της θεόθεν διδασκαλίας των οντως θεοφόρων πατέρων της Ανατολικής Εκλλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Κε Ανδριόπουλε, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Πειραιώς είναι αλλοπρόσαλος και έχει καταντήσει να συμπεριφέρεται τελείως σχιζοφρενικά. Παντού βλέπει εχθρούς. Τη μια είναι οι Εβραίοι, την άλλη οι μουσουλμάνοι… Τώρα καταφέρεται εναντίον δήθεν «αιρετικών». Το ότι εξισώνει την Καθολική Εκκλησία με την παιδεραστία είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού (για να μην πω κάτι πιο βαρύ)! Να εξισώσουμε κι εμείς, δηλαδή, την Ορθόδοξη με την ομοφυλοφιλία;;; Τι λέει ο άνθρωπος… Απορώ πώς τον ανέχεται η Ιεραρχία και δεν τον καθαιρεί! Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να τον βάλει στη θέση του ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΧΘΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΜΩΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΜΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ...
ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ.. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, 2:17, ο Πειραιώς είναι "αλλοπρόσαλλος" και "σχιζοφρενής", επειδή δεν έχει την δική σου "καλλιεργημένη" και "ισορροπημένη" προσωπικότητά... Αν θές πάντως μπορείς να εκστομίσεις και "κάτι πιο βαρύ", μην ανησυχείς δεν θα σε πάμε κατηγορούμενο (ούτε θα σε "αφορίσουμε"), αυτές είναι απειλές δικές σας, τους "προασπιστές" της (σαπισμένης) δημοκρατίας σας... Μόνο ένα πράγμα να σε ρωτήσω: πότε ο Πειραιώς είπε ή εννόησε, ότι οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι είναι εχθροί μας; Αυτούς που ταϊζει ημερησίως δηλαδή στα συσσίτια καθημερινά κατά χιλιάδες... Σε παρακαλώ να παραθέσεις συγκεκριμένα στοιχεία, πότε μίλησε απαξιωτικά για τους Ισραηλίτες πολίτες, ή τους Μουσουλμάνους μετανάστες και λαθρομετανάστες... Επίσης το γενικευμένο σκάνδαλο της παιδεραστίας σε πάνω από 15 χώρες της Δύσης αυτή τη στιγμή, που κυνηγούν δικαστικά το Βατικανό, το θεωρείς μικρό πράγμα;... Δε σου λέει κάτι, ότι όποιος εκπίπτει της πίστεως, αρχίζει να παίρνει το δρόμο της διαστροφής. Ακόμα και -όπως ορθά αναφέρεις σε αυτό το σημείο-με το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας στην Ορθόδοξη εκκλησία, είναι αποτέλεσμα αυτής της εκπτώσεως... Αλλά μην ανησυχείς, οι μεταπατερικοί της Ακαδημίας, που δεν είναι "σκοταδιστές" του Μεσαίωνα, θα φροντίσουν "μετανεωτερικά" στο "εργαστήριό" τους, να αθωώσουν και το "κουσούρι", εδώ θα είμαστε... Για αυτό καλύτερα άσε τώρα το ποιος είναι σχιζοφρενής, γιατί δεν σε παίρνει...

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Ανοικτή επιστολή
Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος
Παναγιώτατε, Από τινων ετών κατώδυνον το Πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το συνειδητώ πιστεύον πλήρωμα , παρίσταται θεατής επικινδύνων προς την Πίστην ακροβασιών του Πρώτου της Ορθοδοξίας Επισκόπου. Ούτως, ίνα παραλίπωμεν άλλου είδους ακροβασίας, η προς τον Πάπαν και τον Παπισμόν συμπεριφορά Υμών και τινών Υμετέρων αντιπροσώπων, ρίπτει εις άφατον θλίψιν, αλλά και φοβεράν ψυχικήν δοκιμασίαν, τα αληθώς ορθοδοξούντα τέκνα της Εκκλησίας. Αλληλογραφείτε μετά του Πάπα εν πάση εκκλησιαστική τάξει, ως εάν έζωμεν εις τον Ε' μ.Χ. αιώνα. Υποβάλλεσθε εις τας ταλαιπωρίας μακρινών ταξιδιών προς συνάντησιν αυτού. Ανταλλάσετε μετ' αυτού τρυφεράς περιπτύξεις και αδελφικούς ασπασμούς. Καλείτε αυτόν «Πρώτον Επίσκοπον της Χριστιανοσύνης» και υμάς Αυτόν δεύτερον. Διακηρύσσετε urbi et orbi ότι «ουδεμία διαφορά χωρίζει τας δύο Εκκλησίας». Συμπροσεύχεσθε μετ' αντιπροσώπων αυτού και φέρεσθε προς αυτούς σχεδόν όπως και προς τους Ορθοδόξους Επισκόπους. Αίρετε εκ μέσου αιωνοβίους αφορισμούς, οίτινες, έστω και αν επιβλήθεισαν υπό το κράτος των εντυπώσεων εκ στιγμιαίων γεγονότων πρωτοφανούς οξύτητας και ως αντίδρασις εις τα γεγονότα εκείνα, ουχ ήττον δε εξέφραζον ει μη το καθολικόν φρόνημα της αμωμήτου και θεοφόρου Ορθοδοξίας και δεν απετέλουν ειμή απλήν εφαρμογήν, καθυστερημένη μάλιστα, των διατάξεων του Κανονικού της Εκκλησίας Δικαίου, επιβαλλουσών την αποπομπήν εκ της θεοτεύκτου Μάνδρας των «ανιάτως και προς θάνατον νοσούντων» προβάτων, των αιρετικών δηλαδή και φθορέων της Πίστεως...

βλ. http://aktines.blogspot.com/2012/02/blog-post_4779.html#more

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, 5:49 μ.μ., οι βολές του Πειραιώς κατά των Εβραίων είναι γνωστές. Κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα βρεις αρκετό υλικό. Το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους (βλ. τις αντιδράσεις του για το τέμενος). Με τα λεγόμενα και τις πράξεις του εκθέτει ολόκληρη την Εκκλησία. Προφανώς, οι λέξεις "δημοκρατία" και "ανεκτικότητα" δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του. Σχετικά με "το γενικευμένο σκάνδαλο της παιδεραστίας σε πάνω από 15 χώρες της Δύσης" τι θέλεις ακριβώς να πεις; Το γεγονός ότι υπάρχει στην Ελλάδα γενικευμένη διαφθορά, απάτη και λαμογιά σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι συλλήβδην διεφθαρμένοι, απατεώνες και λαμόγια; Η λέξη "κουσούρι" (την οποία θεωρώ επιεικώς απαράδεκτη) προέρχεται από σένα. Οι "μεταπατερικοί" της Ακαδημίας δεν είναι δικαστές για να αθωώσουν αυτό το "κουσούρι". Ούτε και εσύ για να το καταδικάσεις.

Dimitris Roumeliotis είπε...

Το κείμενο «Στώμεν καλώς» ούτε κατ’ άκραν οικονομίαν, δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως Ορθόδοξο.
Επιτρέψτε μου μια-δυο σκέψεις στο διατι η Ακαδημία του Βόλου, πατά επί αιρετικού εδάφους, και ας έχω, εάν μπορείτε, τον αντίλογο σας,
Ας δούμε ποσό Ορθόδοξη, είναι η θέσις των μεταπατέρων, για την επιστημονική θεωρήση της μιας Ορθόδοξου θεολογίας.
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, στο κείμενο της, «Στώμεν καλώς», θέτει θέμα συναφειακού θεολογικού επιστημονικού διαλόγου στην Ορθόδοξο θεολογία.
Η Ορθόδοξη θεολογία είναι η ίδια επιστήμη είτε είναι επιδεκτή επιστημονικής προσεγγίσεως?
Η συστηματική και ταπεινή μελέτη είναι προφανώς άσχετη με τις επιδιώξεις της Ακαδημίας.
Η Ορθόδοξη θεολογία, είναι θεόθεν αποκαλυμμένη. Έχει άκτιστο το αίτιο της και κατέχει το πλήρωμα της αληθείας.
Το σύνολο των γνώσεων αλλά και των κατανοήσεων των, είναι η κοινή πίστις και παράδοσις της Εκκλησίας, η οποία διαφυλάσεται υπό των εργαζομένων εις τον γεώργιον αυτής, τόσον το προσωπικόν εκάστου, όσον και το κοινόν μεταξύ των, εκείνου του Εκλλησιαστικού.
«Ὅταν δέ ἔλθη ἐκεῖνος, τό Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τήν ἀλήθειαν» (Ἰωάν.16,13).
Μία φράσις, των πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου προσδιορίζει τα κατωτέρω εις τον αιώνα.
«Ἑπόμενοι τῇ θεόθεν δοθείσῃ διδασκαλίᾳ τῶν ἁγίων ἡμῶν Πατέρων καὶ τῇ παραδόσει τῆς καθολικῆς Ἐκκλησίας».
Που χωρεί η έννοια της επιστήμης επί των Ορθοδόξως θεολογουμένων των χαρισθέντων υπο του Αγίου Πνεύματος?
Η επιστήμη, είναι εργαλείον της κτιστής νοήσεως, προς μελέτην της κτίσεως.
Επιθυμείται την διερεύνησιν της εφαρμογής της κτιστής επιστημονικής μεθόδου, εις την ακτίστου καταγωγής Ορθόδοξον θεολογία?
Ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έχει την απάντηση.
«Ταῦτα ὡς ἐν βραχέσι πεφιλοσόφηται πρὸς ὑμᾶς δογματικῶς,
ἀλλ᾿ οὐκ ἀντιλογικῶς• ἁλιευτικῶς, ἀλλ᾿ οὐκ Ἀριστοτελικῶς• πνευματικῶς,
ἀλλ᾿ οὐ κακοπραγμονικῶς• ἐκκλησιαστικῶς, οὐκ ἀγοραίως»
Η αντορθοδοξος θέσις του Τρεμπέλα, περί κτιστού αποτελέσματος της ακτίστου Θείας Χάριτος, προφανώς επιτρέπει εις την επιστήμη, την θεώρηση της Ορθοδόξου θεολογίας. Ομως, με το κτιστό αποτέλεσμα της ακτίστου Θείας Χάριτος, ακυρούται η δυνατότητα θεώσεως του ανθρώπου.
Το κτιστό αδυνατεί να προσφέρει ή να συνδράμει εις την μετοχή της αϊδιότητος του ακτίστου. Επομένως, ένεκα των άκτιστων αποτελεσμάτων της θείας Χάριτος, καθίσταται αναρμόδια η όποια επιστημονική προσέγγιση.
Και μόνη οδός προσεγγίσεως του ακτίστου και της θεολογίας του, είναι εκείνη του βιώματος και της εκφράσεως της κατανοήσεως του.
Ο Απ. Παύλος είναι σαφής στην προς Ρωμαίους 8:26 … "πνεῦμα ὑπερεντυγχάνει στεναγμοῖς ἀλαλήτοις" και εις την επιστολην την προς Γαλάτας 4:6 "Ὅτι δέ ἐστε υἱοί, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸ Πνεῦμα τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ εἰς τὰς καρδίας ἡμῶν, κρᾶζον• ἀββᾶ ὁ πατήρ."
Επομένως η Ορθόδοξη θεολογία είναι βιωματική, το δε άκτιστο βιώμα, αιτιάται εκ του αγιαστικού αποτελέσματος της άκτιστου Θειας Χάριτος, το οποιο πραγματούται πνευματικώς υπό του έσω ανθρώπου. Η έκφρασις της κατανοήσεως του βιώματος αυτού, πραγματούται δια του δερματίνου χειτώνος.
Η κατανόησης του βιώματος είναι δυνατόν να μεταδοθεί δια της ταπεινής μαθητείας, διότι, τούτο το ίδιο το βίωμα, μόνον εις την ταπεινήν ψυχή εμφωλεύει.
Όμως, και πάλι, το ταπεινώς μαθητευθέν, βιωματικώς κατανοείται.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέγει.«Ταῦτα ὑπὸ τῶν Γραφῶν ἐδιδάχθημεν ταῦτα παρὰ τῶν ἡμετέρων Πατέρων παρελάβομεν ταῦτα διὰ τῆς μικρὰς ἔγνωμεν πείρας.»
Στο σημείο αυτό, θα πουν οι μεταπατέρες, εδώ είμαστε, να ο χώρος της επιστήμης, με την μετάδοση της κατανοήσεως και την ερμηνευτική του Gadamer.
Οι τρεις λέξεις «μικρὰς ἔγνωμεν πείρας» επαρκούν δια να αχρηστεύσουν την όποια αρμοδιότητα της επιστήμης στην θεώρηση της Ορθοδόξου θεολογίας
Επομένως η ακαδημαϊκή , στοχαστική, Αριστοτελική προσέγγιση της Ορθοδόξου θεολογίας και πρωτίστως Ουμανιστική κατά τον κ. Katan, μόνον ως αντορθόδοξη και αιρετική είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή, και ανάλογη μυθευμάτων παπικών και λουθηρανών πάσης κοπής .
Σοφιστίες ? Ισως. Την γνώμη σας.
ΕΑΝ ΔΥΝΑΣΘΑΙ…

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον αγαπητέ 7:40, εσύ πρέπει να ξαναδείς τα κείμενα του Πειραιώς... Σε κανένα από αυτά δεν καταδικάζει ή καταφέρεται εναντίον των Εβραιών, αλλά εναντίον του διεθνούς Σιωνισμού, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που καταδικάζεται ακόμη κι από πολλούς Ισραηλινούς ακτιβιστές και πολίτες... Όσον αφορά την αντίδρασή του για το τέμενος, δηλαδή εσύ συμφωνείς να γίνει τέμενος με τη χρηματοδότηση του ελληνικού λαού, σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν; Αυτό κατά τη γνώμη σου αποτελεί επίθεση εναντίον των Μουσουλμάνων; Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τις "προοδευτικές" σου ιδέες, αλλά σε καμιά μεγάλη πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου δεν υπάρχει τέμενος, αν αυτό σου λέει κάτι... Για το σκάνδαλο παιδεραστίας σου εξήγησα ότι δεν είναι το σκάνδαλο αυτό καθ' αυτό που τους χαρακτηρίζει, αλλά η πτώση τους στα θέματα της πίστεως, που οδηγεί στις διαστροφικές τους πτώσεις. Κάτι που ασφαλώς συμβαίνει και στην Ορθοδοξία, όταν δεν ορθοτομούμε. Τέλος, και όσον αφορά την ομοφυλοφιλία , δεν την καταδικάζω εγώ (ούτε φυσικά εσύ ή Ακαδημία μπορείς να την αθωώσεις), την καταδικάζει όμως απεριφράστως η Αγία Γραφή και ο Λόγος του Θεού, όπως έχει εκφραστεί μέσα από τον Απόστολο Παύλο και τους Αγίους Πατέρες. Από εμένα το ακούς αυτό, δεν το έχεις διαβάσει βρε ευλογημένε στη Γραφή; Οι μεταπατερικοί συνεπώς , δεν ξέρω αν λειτουργούν σαν δικαστές, βλέπω όμως ότι λειτουργούν ως προβατόσχημοι λύκοι, εισάγοντας εντός της Εκκλησίας προτεσταντικές θεωρίες και αντιλήψεις, με σκοπό σε βάθος χρόνου να υιοθετηθούν από τη διοικούσα εκκλησία...

Ανώνυμος είπε...

Στο σημερινό ΠΑΡΟΝ γράφονται αλήθειες που έχει γράψει και ο ιστολόγος:

Μπορεί για αρχιερείς η φράση «βγήκαν τα μαχαίρια» να θεωρείται τραβηγμένη. Για πολλούς όμως απηχεί την πραγματικότητα. Υπάρχουν Μητροπολίτες που μεθοδικά επιδιώκουν να «αδειάσουν» συνομήλικους αρχιερείς χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και προβάλλοντας, συνήθως, θεολογικά επιχειρήματα και άλλοι που πραγματικά έχουν θεολογικές διαφορές και τις προβάλλουν. Όπως, π.χ., ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο οποίος διοργάνωσε συνέδριο για να εκφράσει την αντίθεσή του στις υπερβολικές και για ορισμένους, πιο συντηρητικούς κύκλους, αιρετικής (;) απόχρωσης, απόψεις του - Πειραιώτη, μην ξεχνάμε - Μητροπολίτη Δημητριάδος Ινγατίου. Μπορεί η αντίθεση των δύο αρχιερέων να έχει καθαρά θεολογικό χαρακτήρα. Όμως, πολλοί άλλοι επιχειρούν να αναδείξουν αυτές τις πτυχές του χαρακτήρα τους για να τους «κάψουν».

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ (25 Φεβρουαρίου 2012 10:35 μ.μ.), 1ον: «Σε κανένα από αυτά δεν καταδικάζει ή καταφέρεται εναντίον των Εβραιών, αλλά εναντίον του διεθνούς Σιωνισμού, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που καταδικάζεται ακόμη κι από πολλούς Ισραηλινούς ακτιβιστές και πολίτες». Αντιλαμβάνεσαι, επομένως, πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Στο ποίμνιο της Εκκλησίας που υποφέρει και δοκιμάζεται, που επιθυμεί ν’ ακούσει έναν λόγο παρηγοριάς, ο Πειραιώς ασχολείται με τον διεθνή Σιωνισμό… Βρίσκεται, όπως λαϊκιστί λέμε, στην «κοσμάρα» του.
2ον: «σε καμιά μεγάλη πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου δεν υπάρχει τέμενος». Μην παίρνεις όρκο… Σε παραπέμπω στο άρθρο της Βικιπαίδειας «List of mosques in Europe».
3ον: «Όσον αφορά την αντίδρασή του για το τέμενος, δηλαδή εσύ συμφωνείς να γίνει τέμενος με τη χρηματοδότηση του ελληνικού λαού, σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν;» Θέλεις να μου πεις ότι ο Πειραιώς κόπτεται για τα χρήματα του ελληνικού λαού;;; Σαν ανέκδοτο μου ακούγεται… Μα, ναι… Ξέχασα… Το χτίσιμο του τεμένους θα επιφέρει τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τη χρεοκοπία που δεν κατάφεραν να επιφέρουν μέχρι τώρα η διαφθορά, η ασύστολη σπατάλη και όλα τα κακά της μοίρας μας…!!! ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ έχει να πει κάτι ο Πειραιώς;;;
4ον: Αφού, λοιπόν, την ομοφυλοφιλία «την καταδικάζει όμως απεριφράστως η Αγία Γραφή και ο Λόγος του Θεού» σταμάτα να παίζεις τον ρόλο του συνηγόρου του Θεού και άσε Εκείνον να «δικάσει».

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, μην προσφέρεις βήμα στα παιδαρέλια της ´´θεολογίας´´. Σχεδόν όλα τα σχόλια φανερώνουν σε ποιό επίπεδο βρίσκεται η θεολογία στην Ελλάδα.
Αν η Θεολογική Ακαδημία Βόλου αιρετίζει, η κανονική οδός είναι να συνταχθή υπόμνημα προς την ΙΣΙ, όπου θα καταγράφονται οι αιρετικές αποκλίσεις. Η μόνη αρμόδια περί αυτού είναι η Εκκλησία, όπως επιτάσσει η κανονική της παράδοση και όχι δυο-τρεις δεσποτάδες, ιερείς και θεολόγοι, που αυτοπροσδιορίζονται ως σωτήρες της Εκκλησίας. Δεν καταλαβαίνουν πως με τέτοιες ενέργειες καταργούν την Εκκλησία την οποία δήθεν υπηρετούν;
Ροίδης

Ανώνυμος είπε...

Ἕνα «ἐπιχείρημα» ποὺ συνεχῶς προβάλουν πολλοί ἀπὸ τοῦς σχολιαστές εἶναι ὅτι ἐάν ὑπάρχει αἵρεσις, θὰ πρέπει γι’αὐτὸ νὰ ἀποφασίσει ἡ Σύνοδος τῶν ἐπισκόπων, κὶ ὄχι μεμονωμένοι ἄνθρωποι.
Δὲν μᾶς λένε ὅμως τὶ γίνεται ὅταν ἡ σύνοδος σιωπά, παρὰ τὶς πάμπολες μηνύσεις ποὺ ἔχουν γίνει γιὰ διαφόρους ἐπισκόπους ποὺ, κατά τὴν ἄποψη τῶν μηνυόντων, αἱρετίζουν.
Καὶ βεβαίως, θὰ πρέπει νὰ σημειωθεί, ὅτι ἡ Σύνοδος τῶν ἐπισκόπων δὲν εἶναι αὐτὴ καθ’αὐτὴ κριτήριο τῆς άληθείας! Πάμπολες φορές στὴν ἐκκλησιαστική ἰστορία, ἔγιναν Σύνοδοι οἱ ὀποῖες ἀποτελοῦνταν ἀπὸ κανονικοῦς ἐπισκόπους κ.τ.λ. ἀλλὰ δὲν ἦτο Ὀρθόδοξες ἀλλὰ Ληστρικές! Κὶ αὐτὸ διότι δὲν ἀποφάσιζαν μὲ γνόμωνα τὸν Νόμο, τοῦς Κανόνας καὶ τὴν διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Ἁγίων Του!
Οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, λοιπόν, πάντοτε τὸ τόνιζαν:
«Σύνοδος λοιπόν, δέν εἶναι ὅταν ἁπλῶς συγκεντρώνονται ἱεράρχες καί ἱερεῖς, ἔστω καί ἄν εἶναι πολλοί. Διότι λέγει ἡ γραφή "εἶναι προτιμότερο ἕνας, ὁ ὁποῖος ἐκτελεῖ τό θέλημα τοῦ Θεοῦ, παρά ἀναρίθμητοι, οἱ ὁποῖοι τό παραβαίνουν", ἀλλά τό νά συνάγωνται οἱ Ἱεράρχες κάτω ἀπό τό ὄνομα καί τήν εὐλογία τοῦ Κυρίου, μέ τόν σκοπό νά ἀκολουθοῦν καί νά μήν παραβαίνουν τούς ἱερούς κανόνες. Ἡ κάθε τιμωρία τήν ὁποία θά ἐπιβάλουν ἤ ἀθώωσις, δέν πρέπει νά γίνεται ὅπως ἀρέσει εἰς αὐτούς, ἀλλά νά εἶναι σύμφωνα μέ τήν ἀλήθεια καί μέ τούς κανόνες, ἔχοντες ὡς ὁδηγό τήν ἀκρίβεια. Ἐάν λοιπόν αὐτοί οἱ ὁποῖοι ἔκαναν τήν σύνοδο ἀποδείξουν ὅτι ἐτήρησαν ὅλα αὐτά, εἴμεθα ἕτοιμοι καί ἐμεῖς νά τούς ἀκολουθήσωμε. Ἐάν ὅμως δέν ἐτήρησαν εἰς τήν σύνοδο αὐτούς τούς νόμους, ἄς ἐκδιώξουν ἀπό τήν Ἐκκλησία τόν ἀνάξιο, (ἱερέα), ὥστε νά μή παραδοθῆ εἰς αὐτούς καί εἰς τίς μετέπειτα γενεές αὐτό τό κακούργημα. "Διότι ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ δέν εἶναι δυνατόν νά δεσμευθῆ καί νά μήν μεταδίδεται ἐλεύθερα" καί δέν ἐδόθηκε καμμία ἐξουσία εἰς τούς ἱεράρχες νά παραβαίνουν τούς κανόνες, ἀλλά νά ἀκολουθοῦν πιστά ὅ,τι ἔχει παραδοθεῖ ὥς δόγμα καί διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας καί νά συμπορεύονται μέ ὅλη τήν ὀρθόδοξο παράδοση». (Ὁσίου Θεοδώρου τοῦ Στουδίτου,PG 99, 985Β)
Ἰ.Ἀ.Ἀ φοιτητής Θεολογικῆς Σχολῆς Ε.Κ.Π.Α.

Ανώνυμος είπε...

Ο φοιτητης της θεολογιας που τιποτα δεν αφηνει αναπαντητο καλα θα ειναι να περιμενει λιγο να παρει τουλαχιστον το πτυχιο να μεστωσει καπως θεολογικα και μετα να δραξει την μαχαιρα εναντιον των "αιρετικων"........ Και εν παση περιπτωσει θεολογια δεν σημαινει ιερος πολεμος, το δε πνευμα των Πατερων πρεπει να το δει μεσα στο ιστορικο γιγνεσθαι της εποχης τους και οχι με τα μετρα του 3 η του 4 αιωνα να κρινει το σημερα..... Οι αγιοι ποτε μα ποτε δεν ηταν αποκομμενοι απο την εποχη τους
Ευχαριστω για την φιλοξενια

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε με το πνεύμα της απάντησης του 7:42 της 26ης Φεβρουαρίου.

Ανώνυμος είπε...

Σε τέτοιο σημείο οδεύει η γνήσια νεοελληνική ορθοδοξία, που καμιά σύνοδος δε στέκει αν δεν έχει την έγκριση των φωστήρων, που κρατούν στους ώμους τους «τὸν Νόμο, τοῦς Κανόνας καὶ τὴν διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Ἁγίων Του» !! Αν δε φωτίσουν οι γνήσιοι φάροι και δεν εγκρίνουν μια σύνοδο αυτή είναι ληστρική! Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί να σφάλουν και να αποσυνθέτουν την Εκκλησία!

Θα ασχοληθεί ποτέ η Ιεραρχία με τα χάλια τούτα επιτέλους! Θα δώσουν λόγο στο Θεό κάποτε και για το γεγονός πως φτάσαμε εδώ και για τα επόμενα χάλια, που θα ακολουθήσουν και είναι ήδη προφανή!

Υστερόγραφο : Ορθοδοξία σαφώς και δεν είναι οι περιστωμένες, οι ψιλές και η καλώς ή κακώς ΝΕΚΡΗ για τη σημερινή εποχή γλώσσα του παρελθόντος. Ορθοδοξία είναι και τα σουαχίλι, τα γιαπωνέζικα και ό,τι άλλο ζει ο κόσμος, που λατρεύει και κοινωνεί τον ενανθρωπίσαντα Θεό σήμερα.
Έχει απόλυτο δίκιο ο Ροίδης 26 Φεβρουαρίου 2012 2:54 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

«Ο φοιτητης της θεολογιας που τιποτα δεν αφηνει αναπαντητο καλα θα ειναι να περιμενει λιγο να παρει τουλαχιστον το πτυχιο να μεστωσει καπως θεολογικα και μετα να δραξει την μαχαιρα εναντιον των "αιρετικων"…»
Δυστυχῶς, ἐσεῖς οἱ «μεστωμένοι»(sic), «πτυχιούχοι» «θεολόγοι» συνεχίζεται ἀπλῶς νὰ ἐπαναλαμβάνεται τὰ ἴδια καὶ τὰ ἴδια παραμυθάκια σᾶς. Δὲν ἀπαντάται σὲ ἀπολύτως ΤΙΠΟΤΕ! Ἀπλῶς, προσωπικές ἐπιθέσεις κάνετε καὶ ἐπαναλαμβάνεται τὶς γνωστὲς περὶ «ἐποχῶν» καὶ ἰστορικού «γίγνεσθαι» θεωρίες καὶ τίποτε παραπέρα!
Ἀναλύστε μᾶς λοιπόν ἐσεῖς οἱ εἰδήμονες τοῦ ἰστορικοῦ «γίγνεσθαι» τὰ πλαίσια ποὺ ἔδρασαν καὶ ἐθεολόγησαν οἱ Πατέρες! Ἀπαντήσατε ΤΩΡΑ! Ἀλλιῶς, ἀφήσατε τὶς «σαπουνόφουσκες» αὐτές! Αὐτὰ στὰ μεταπατερικά συνέδρια σᾶς! Ἐδῶ δὲν περνᾶνε! Ὅταν θὰ μιλᾶτε, θὰ μιλᾶτε μὲ ἐπιχειρήματα καὶ συγκεκριμένα! Μέχρι στιγμῆς οὐδεῖς «μεστωμένος» θεολόγος ἀπήντησε εἰς τὰ πολὺ συγκεκριμένα ἐρωτηματά μου (βλέπε 24 Φεβρουαρίου 2012 11:46 μ.μ.)! Γιατί; Μήπως διότι αὐτὰ δὲν δίνουν τὴν εὐκαιρία γιὰ προσωπικές ἐπιθέσεις, καθῶς εἶναι πολὺ συγκεκριμένα σοβαρά θεολογικά ζητήματα ποὺ χρίζουν σοβαρᾶς ἐνασχολήσεως καὶ ἀπαντήσεως; Ἀπαντήστε λεβέντικα, ἀντρίκια καὶ ἀφήσατε τὰ ὑπόλοιπα! Μῆπως θὰ θέλατε νὰ θέσω κὶ ἄλλα ἐρωτήματα, ὅπως τὴν ἀποψή σᾶς γιὰ τὸ Σαμπεζύ, τὸ Μπάλαμάντ, τὸ Φανάρι(2006), τὴν Ῥαβέννα, τὸ Πόρτο Ἀλέγκρε κ.ο.κ.; Ἀπαντήστε κὶ ἀφήστε τὰ πτυχία στὴν ἄκρη! Ἐκτός κὶ ἀν οἱ Πατέρες δὲν ἦτο κὶ αὐτοί «μεστωμένοι» θεολόγοι καθῶς δὲν εἶχαν ἀποκτήσει οἱ καϋμένοι πτυχίο θεολογίας σὰν τὸν Μέγα Ζηζιοῦλα τὸν Νέο Θεολόγο!
Ὁλόκληρος αὐτοκράτωρ τῆς Ῥωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας, ὁ Μέγας Κωνσταντίνος, τὰ ἔχασε μπροστά στὸ θέαμα ποὺ ἀντίκρυσε, στὶς προετοιμασίες τῆς Α΄ Οἱκουμενικῆς Συνόδου, ὅταν ἔβλεπε τοῦς Πατέρες ποὺ εἶχαν ἐξοριστεῖ καὶ βασανισθεῖ, ἄλλος νὰ εἶναι μὲ ἕνα μάτι ἄλλος χωρίς χέρι, ἄλλος χωρίς πόδι, ἄλλος πετσοκομμένος, ἔτρεχε καὶ καταφιλοῦσε τὶς πληγές τούς γιὰ νὰ πάρει εὐλογία καὶ δὲν καταδεχόταν νὰ κάτσει στὸν θρόνο ποὺ τοῦ εἶχαν ἐτοιμάσει, παρὰ μόνον σὲ ἕνα σκαμνί παράμερα!
Κὶ ἔρχεστε τῶρα ὅλοι ἐσεῖς οἱ γλυκανάλατοι θεολόγοι τοῦ «ἐπέκεινα» νὰ μιλήσετε γιὰ Πατέρες! Κὶ ὄχι μόνον νὰ μιλήσετε γιὰ Πατέρες ἀλλὰ νὰ σημάνεται τὸ τέλος τῆς ἐποχῆς τοῦς! Ἔρχεστε τῶρα ἐσεῖς νὰ κατηγορήσετε τοῦς ἄλλους γιὰ φονταμενταλισμό καὶ νὰ εἰρωνεύεστε;
Ἐσεῖς ποὺ πλήθη μαρτύρων, ὁσιομαρτύρων καὶ ὀμολογητῶν τὰ πετάξατε στὸ στόμα τοῦ «ἀρχεκάκου ὄφεως»; Μέγα Φώτιο, Νικήτα Στηθάτο, τοῦς φονευθέντες ὑπὸ τῶν Φραγκο-Λατίνων ἀνυπότακτους μοναχοῦς τῆς Παναγίας τῆς Καντάρας στὴν Κύπρο, τοῦς 74 ὁσιομάρτυρες Ἁγιορείτες ἐπὶ Βέκκου, Γρηγόριο Παλαμά, Μᾶρκο τὸν Εὐγενικό κ.ο.κ.;
«Οἱ κληροδοτήσαντες εἰς ἡμᾶς τὴν διάσπασιν προπάτορες ἡμῶν ὑπῆρξαν ἀτυχῆ θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως καὶ εὐρίσκονται ἤδη εἰς χεῖρας τοῦ δικαιοκρίτου Θεοῦ. Αἰτούμεθα ὑπέρ αὐτῶν τὸ ἔλεος τοῦ, ἀλλ’ ὀφείλομεν ἐνώπιον Αὐτοῦ ὅπως ἐπανορθώσωμεν τὰ σφάλματα ἐκείνων». (Βαρθολομαῖος,ἘΠΙΣΚΕΨΙΣ-ΕΤΟΣ 29ο-ΑΡΙΘΜ. 563-30.11.1998)
Κὶ ἔχετε τὸ θρᾶσσος, μετά ἀπὸ αὐτὸ,(καὶ δὲν εἶναι μόνον αὐτὸ) νὰ μιλάτε γιὰ χάλια στὴν σημερινή Ἐκκλησία ὑπονοόντας, τοῦς κατ’ἐσᾶς, «γνήσιους φάρους»;;; Οἱ γνήσιοι φάροι εἶναι τὸ χάλι;;; Γιὰ ξαναδιάβασε προσεκτικά τὰ λόγια τοῦ Βαρθολομαῖου!
«Αν δε φωτίσουν οι γνήσιοι φάροι και δεν εγκρίνουν μια σύνοδο αυτή είναι ληστρική! Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί να σφάλουν και να αποσυνθέτουν την Εκκλησία»!
Τὶ λὲς βρὲ καϋμέ! Ἆσε τὶς κολοτοῦμπες καὶ τὶς ἠλιθιότητες! Δὲν βαρεθήκατε τὰ ἴδια καὶ τὰ ἴδια μὶα ζωή! Ὁλόκληρο κείμενο τοῦ Ὁσίου Θεοδῶρου τοῦ Στουδίτου δὲν τὸ εἶδες; Στραβός εἶσαι ἤ κάνεις τὸν στραβό; Ποιός ἔγραψε καὶ ποιός σοῦ εἶπε ὅτι θὰ ἀποφασίσουμε ἐμεῖς, οἱ «γνήσιοι φάροι», γιὰ τὸ ποιά Σύνοδος εἶναι Ληστρική καὶ ποιά ὄχι; Ξέρεις νὰ διαβάζεις ἤ δὲν ξέρεις; Ἐάν ξέρεις ξαναδιάβασε τὸν Στουδίτη γιὰ νὰ δεῖς τὶ εἶναι ληστρικό καὶ τὶ ὄχι!
Ἀλλὰ ἐντάξει! Μὴν ἀνησυχεῖτε! Σᾶς συμπονοῦμε διότι «...γνωρίζομεν τὰς δυσχερείας, τὰς ὁποίας ἀντιμετωπίζει ἑκάστη Ἐκκλησία (Ὀρθόδοξη καὶ Ῥωμαιοκαθολική) ἕνεκα τῆς ἀνεπαρκοῦς καὶ συχνάκις ἐσφαλμένης κατηχήσεως τῶν μελλῶν αὐτῆς, ἀδυνατούντων νὰ παραδεχθοῦν ὡς σφάλμα τὸ παραδοθέν αὐτοῖς ὑπὸ τῶν πατέρων αὐτῶν ὡς ἀλήθειαν».(Βαρθολομαῖος, ἐνθ.ἀν.)

Ὁ μὴ «μεστωμένος».

Ανώνυμος είπε...

κ. παναγιωτη καλο ειναι να σταματησουν τα δυσμενη σχολια ενσντιον του ΣΕΡΑΦΕΙΝ διοτι την κυριακη της ορτηοδοξιας στο συνοδικον θα πεσει πολυ ΑΝΑΘΕΜΑ ΟΧΙ τρις αλλα απεριοριστα παλαιοτερα ειχε αναθεματισει τον παπα ΒΕΝΕΔΙΚΤΟ . σιλας ο αμαρτωλος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φοιτητα της θεολογιας που ακομη το νεαρον της ηλικιας και ο ου κατ επιγνωσιν ζηλος σου ειναι εμφανη στα κειμενα σου πως και λησμονισες πως σημερα απαρχομεθατων πνευματικων αγωνων διαπλεοντες το της νηστειας μεγα πελαγος και καλουμεθα να καθαρισομεν εαυτους δια μετανοιας και δακρυων και των γενει θεοφιλων αρετων..... Ψιλα γραμματα θα μου πεις αυτα ... Προεχει η αντιρρητικη η
Θεολογια και το κυνηγι του οικουμενισμου
Παραβλεπω βεβαια τα οσα λες για μενα που ουτε καν με γνωριζεις, προσωπικως επεσημανα οτι καλον θα ηταν να κανεις λιγη υπομονη και να περιμενεις ενδεχομενως και να ερευνησεις λιγο περισσοτερο τα πραγματα αλλα εσυ δεν ειχες καν την διακριση να σκεφθεις οτι καπου η Π.Δ. λεει διδου σοφω αφορμη και σοφοτερος εσται ...... Εγω μια αφορμη σου εδοσα σαν μεγαλυτερος στην ηλικια ...... Δεν θα μακρυνω τον λογο διοτι απ οτι φαινεται ουδεν οφελουμεθα αλλα μαλλον θορυβος γινεται....

Ευχαριστω για την φιλοξενια

Ανώνυμος είπε...

Ο Περγάμου Ιωάννης είναι από τις μεγαλύτερες μορφές της Ορθοδόξου Θεολογίας ανά την Οικουμένη, ζωντανό παράδειγμα λόγιου Επισκόπου και απόλυτα σεβάσμια μορφή. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά στο Πανεπιστήμιο, πριν εκλεγεί ακαδημαϊκός και να διαβάσω κείμενά του. Πραγματικά είναι μέγας θεολόγος της ζωντανής ορθόδοξης θεολογίας και χαίρει άκρας εκτίμησης και σεβασμού από ακαδημαϊκούς και όχι μόνο, της παγκόσμιας διανόησης.
Πώς μπορούν κάποιοι να μιλούν κατά αυτό τον τρόπο;
Νομίζουν πως τον απαξιώνουν;
Ο Περγάμου Ιωάννης είναι καύχημα για τον ορθόδοξο κόσμο.
Τα δήθεν ανορθόδοξα του Πατριάρχη, υπό το φως των Πατέρων, είναι τουλάχιστον αστείο να τα σχολιάσουμε.
Αν η Ιεραρχία δεν επέμβει έστω και τρομακτικά καθυστερημένα, που ήδη είναι, η Εκκλησία της Ελλάδος θα ζήσει τραγωδίες.

Ανώνυμος είπε...

«Μη μεστωμένε» φοιτητή της Θεολογίας, ηρέμησε και σταμάτα να παριστάνεις με αυτό το «υφάκι» τον συνήγορο των Πατέρων. Τα λόγια σου αγγίζουν τα όρια του φανατισμού και της «πατροπληξίας», αν δεν το έχεις καταλάβει. Γιατί, παρακαλώ, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τους Πατέρες; Τι είναι οι Πατέρες; Οι «πάπες» της Ορθοδοξίας που έχουν το αλάθητο; Αντιλαμβάνεσαι, βεβαίως, ότι «καθολικίζεις» επικίνδυνα… Και κάτι ακόμα: αν είναι να χρησιμοποιείς το πολυτονικό (δείγμα, άραγε, της «προγονοπληξίας» σου;), φρόντισε, τουλάχιστον, να γράφεις σωστά και όχι ανορθόγραφα.

π. Geras Imos είπε...

-@2:09, 27/2
Τίποτα δεν είναι αστείο όταν πρόκειται για καταγγελία επί αιρέσει. Αν νομίζεις ότι είναι αστεία τότε απάντησε σε κάθε καταγγελία: βαπτισματική εκκλησιολογία, ευχαριστιακή εκκλησιολογία, ιεράρχηση των προσώπων της Αγίας Τριάδος. Ένα προς ένα.

-@2:29, 27/2
Αν ο συμφοιτητής Ι.Α.Α. μιλά με φανατισμό και πατροπληξία απόδειξέ το. Επίσης αν νομίζεις ότι οι Πατέρες δεν είχαν αλάθητο όταν θεολογούσαν έχεις μεσάνυχτα γιατί αν για παράδειγμα αμφισβητήσουμε την τριαδολογία του αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου και αποδεχτούμε αυτή του Περγάμου, τότε θα πρέπει να ξαναγραφτεί ο χριστιανισμός. Το αλάθητο του «αγίου Πατέρα» είναι διαφορετικό: μπορεί να ονομάσει μία αρετή κακία και μία κακία αρετή. Οι Πατέρες είχαν θεοπτικές εμπειρίες και δεν φιλοσοφούσαν όπως καλή ώρα οι Ζηζιούλας - Γιανναράς και ΣΙΑ. Για αυτό το λόγο υπάρχει και η «συμφωνία των Πατέρων» αφού ήταν θεόπτες, είχαν εμπειρία του ΑΚΤΙΣΤΟΥ φωτός. Όποια διδασκαλία ερχόταν σε αντίθεση με τους Πατέρες καταδικαζόταν ως αιρετική. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδρούμε. Αν εσύ θες να βλέπεις «πατροπληξίες», είναι σεβαστό. Όχι όμως αποδεκτό.

ΥΓ.: Με πολυτονικό γράφουν και μεστωμένοι θεολόγοι, «ανανεωτές» της Παραδόσεως και καθόλου πατρόπληκτοι. Τους έχω καθηγητές εγώ και ξέρω.

-@8:43, 26/2
α. Άλλοι αυτοαποκαλούνται νεο-Ορθόδοξοι (βλ. Γιανναράς) και όχι ο Πειραιώς και οι «φωστήρες»
β. Δε σε συμφέρει να μιλάς για Συνόδους αφού αυτοί που έχουν το ίδιο «μεστωμένο» πνεύμα με εσέ δεν αναγνωρίζουν την Η΄και την Θ΄.
γ. Δεν σφάλλει κάποιος όταν γράφει αυτά που έγραψαν οι Πατέρες γιατί αυτοί είναι οι «φάροι» και οι «φωστήρες».
δ. Αν η ελληνική γλώσσα της περισπωμένης και της ψιλής είναι νεκρή να εξηγήσεις σε παρακαλώ πώς αγίασαν με αυτές ο π. Παΐσιος, ο π. Προφύριος κλπ.
ε. Σαφώς και δεν είναι η Ορθοδοξία οι περισπωμένες και τα πνεύματα. Ούτε είναι Ορθοδοξία τα Γερμανικά και τα Αγγλικά και τα Λατινικά κλπ. Ορθοδοξία είναι η Ορθοπραξία και το αντίστροφο. Όταν όμως παραβιάζεις την Ορθοδοξία και βγάζεις ξεπερασμένα τα κείμενα των Πατέρων δεν δικαιούσαι να κάνεις μαθήματα θεολογίας.
στ.

Ανώνυμος είπε...

«Αν ο συμφοιτητής Ι.Α.Α. μιλά με φανατισμό και πατροπληξία απόδειξέ το». Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα. Αν γνωρίζεις ελληνικά, διάβασε το κείμενό του και θα καταλάβεις.
«αν για παράδειγμα αμφισβητήσουμε την τριαδολογία του αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου και αποδεχτούμε αυτή του Περγάμου, τότε θα πρέπει να ξαναγραφτεί ο χριστιανισμός». Έχεις την εντύπωση ότι ο χριστιανισμός γράφτηκε μία μόνο φορά; Εγώ θα σου έλεγα ότι ο χριστιανισμός γράφτηκε άπειρες φορές. Τόσες φορές που έχουμε χάσει πλέον τον λογαριασμό. «Οι Πατέρες είχαν θεοπτικές εμπειρίες και δεν φιλοσοφούσαν όπως καλή ώρα οι Ζηζιούλας - Γιανναράς και ΣΙΑ»: Το ποιος έχει ή δεν έχει θεοπτικές εμπειρίες δεν θα το κρίνεις εσύ. Όσο για τον όρο «πατροπληξία» δεν χρειάζεται να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις. Από τα λόγια και τη συμπεριφορά σας φαίνεται πόσο πωρωμένοι είστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

GNA και νέο θεολόγο
ήθελα να γράψω κάτι αλλά τελικά μου βγαίνει μόνο αυτό:μου ζητάτε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, δεν έχω επιχειρήματα να το κάνω αλλά δεν είναι πρόβλημα μου αυτό, αλλά δικό σας

π. Geras Imos είπε...

@Δημήτριος
Το ότι δεν είσαι ελέφαντας φαίνεται από το ότι έχεις λογικόν. Οι ελέφαντες δεν μπορούν να σκεφτούν πόσο μάλλον το να χειριστούν Η/Υ. Ο Περγάμου έχει και επιχειρήματα, έστω «μεταπατερικά». Όπως και οι παπιστές και οι προτεστάντες και οι μονοφυσίτες και...

@5:28, 27/2
1) Συνεχίζεις να αερολογείς. Μην φορτώνεις τις ευθύνες σου στους άλλους.
2) Η αλήθεια παραδόθηκε ΑΠΑΞ. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος έκφρασης και τα λεκτικά σχήματα. Το να αλλάζεις το περιεχόμενο (πχ ιεράρχηση προσώπων Αγίας Τριάδος) συνιστά την αίρεση γιατί έχει σωτηριολογικές συνέπειες. Δεν ξαναγράφεται λοιπόν ο χριστιανισμός. Είναι ΕΝΑΣ όπως ΜΙΑ είναι και η ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Το κακό που κάνει η μεταπατερική θεολογία είναι ότι αλλάζει το περιεχόμενο του χριστιανισμού.
3) Η Παράδοση της Εκκλησίας είναι φυσικά αυτή που αναγνωρίζει το ποιος έχει εμπειρίες του ακτίστου φωτός. Το ότι οι Πατέρες είχαν θεοπτίες δεν χρειάζεται να το αποδείξω εγώ. Γιατί όπως λέει και ο π. Πορφύριος μόνο κάποιος που έχει δει το άκτιστο φως μπορεί να θεολογήσει. Για αυτό και το ορθό είναι να αποκαλούμαστε είτε «φοιτητές» θεολογίας είτε «απόφοιτοι» και όχι θεολόγοι. Αν όμως ξεφεύγεις από τη γραμμή των θεοπτών Πατέρων φαίνεται ότι έχεις λάθος.
4) Δώσε εξηγήσεις για την πατροπληξία σε παρακαλώ. Γιατί αν το να αναφέρεις τους Πατέρες για να αναιρέσεις την μεταπατερική θεολογία είναι πατροπληξία, τότε, καλό ξύπνημα.
5) Προτιμώ να είμαι «πορωμένος» με αυτούς που έχουν εμπειρίες Θεού παρά με κάποιους που δίνουν μια συγκεκριμένη γραμμή (φαναριώτικη ή μοσχοβίτικη) και φιλοσοφούν προσπαθώντας να θεολογήσουν (ΣΙΑ). Την άλλη πώρωση να φοβάσαι, όχι την πατερική «πώρωση» (sic).


Γ.Ν.Α., φοιτητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, μη μεστωμένος (ακόμα...)

Ανώνυμος είπε...

Ἐκτός κὶ ἀν οἱ Πατέρες δὲν ἦτο κὶ αὐτοί «μεστωμένοι» θεολόγοι καθῶς δὲν εἶχαν ἀποκτήσει οἱ καϋμένοι πτυχίο θεολογίας σὰν τὸν Μέγα Ζηζιοῦλα τὸν Νέο Θεολόγο!

Παρακαλείται ο παιδαριογέρων Ι.Α.Α να μην πριονίζει το κλαδί πανω στο οποίο κάθεται.Μιας και υπογράφει φαρδειά πλατειά ώς φοιτητής θεολογίας

Επίσης να πάγει να εύρη καμμιάν κοπέλλαν να αποκτήσει την ακουσίαν ταπείνωσιν και μετά να μιλήσουμε δια την εκουσίαν ταπείνωσιν την οποία νομίζει πως έχει στο τσεπάκι του.

το έχει γράψει εξ άλλου και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
"μηδείς μαλακιζόμενος και χαυνόμενος προσευχέσθω τω Θεώ"

8.8.8
βιομηχανικός εργάτης
ερασιτέχνης κριτικός ευρηματικών θεολογικών κειμένων

Υ.Γ. 1) Αν σταματήσει η πληρωμή των κληρικών απο το κράτος θα γελάσει και ο πικραμένος εάν θα χρειαστεί να τους ζήσει (τους πολλούς) ο "Χριστός" και οι "Πατέρες" στους οποίους πιστεύουνε!

Υ.Γ. 2) Μια παλαιοδιαθηκική θρησκεία σαν τον Μωαμεθανισμό προελαύνει στον κουρασμένο απο υποσχέσεις -ανεκπλήρωτου Χριστιανισμού- κόσμο, κι εσείς νομίζετε πως υπάρχει η πολυτέλεια του να ακολουθείτε τις διαμάχες ισχύος των διαφόρων ορθοδόξων ιμάμηδων.

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζοντας τα σχολια των κ.κ. Φοιτητων της θεολογιας πραγματικα θλιβομαι και πονω, διοτι το μενος και ο φανατισμος τους δεν εχει ορια.
Καλα μου παιδια, σας αποκαλω παιδια μου γιατι ειμαι κληρικος και μεγαλυτερος κατα πολυ εις την ηλικιαν, παρακαλω ειρηνευσατε και ηρεμιστε ημερες που ειναι ....ιδου καιρος ευπροσδεκτος και καιρος μετανοιας ψαλλουμε κατ αυτας...
Δεν διαβασατε τους λογους του Γρηγοριου του θεολογου, μιας και σας βλεπω να παιζετε στα δακτυλα τους Πατερας, που λεγει: πρωτον δει φωτισθηναι και ειτα φωτισαι;
Πως ελαφρα τη καρδια και με περισση ευκολια κρινετε και κατακρινετε Πατριαρχας, αρχιερεις και γενικα καθε εναν που δεν συμφωνει μαζι σας;
Αναλογιστηκατε καθολου οτι απευθυνεσθε σε ομοδοξους σας και αν με τους ομοδοξους ειστε τοσο σκληροι και απολυτοι με τους ετεροδοξους τι θα κανετε; Θα παρετε τα γιαταγανια;
Σκεφτηκατε οτι μηπως καθολου οτι ο Θεος θελει οχι τον θανατο του αμαρτωλου;
Αχ παιδια μου, σιγουρα το νεαρο της ηλικιας και ο ενθουσιασμος της απειριας να δικαιολογουν λιγο την κατασταση σας αλλα προσεξτε δεν ειστε σε καλο δρομο.
Ειδατε κανενα αγιο να εχει τετοιο μενος και τετοιο φανατισμο και αν ναι ποιον;
Καταλαβαινω οτι ακουτε κηρυγματα πυρινα απο διαφορους ψυχοσωτηρες οι οποιοι αφου εσωσαν την ενορια τους την μητροπολη τους τωρα θελουν να σωσουν την Εκκλησια.
Και σας ρωτω αφου διαβαζετε και μελετατε θεολογικα εχει αναγκη η Εκκλησια απο σωτηρες και τα τοιαυτα;
Και παλι καλα μου παιδια επαλαμαβανω οτι γραφω ο,τι γραφω με πονο ψυχης.
Πατε στο αγιο ορος ψαχτε να βρειτε κανενα αγιασμενο γεροντακι οχι τους σταρ του μοναχισμου.. Και ρωτηστε το μιληστε ανοιξτε την καρδια σας και μην μενετε σε "γερονταδες" που εκαναν τον αντιοικουμενισμο σημαια και πορισμον ευσεβειας και μη μονον....
Καποιους απο αυτους πριν αρκετα χρονια τους ειχα καθηγητας στο πανεπιστημιο και πιστεψε δεν ειχαν καμια σχεση με το σημερα....
Αυτα δεν θελω να σας πω αλλα ξερω ειναι δυσκολο κανεις να αναθεωρησει αλλα ο σωστος ερευνητης δεν κοιταει μονο την βιβλιογραφια που εχει ενα κειμενο ψαχνει και παραπερα..... Για να ειναι 100% σιγουρος
Σας ευχομαι καλη σαρακοστη και τον φωτισμο του Θεου στη ζωη σας

Ευχαριστω για την φιλοξενια

Υ.Γ.
Συγγνωμη για τυχον λαθη αλλα γραφω απο κινητο τηλεφωνο και οχι απο υπολογιστη

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να προστατεύει τον επίσκοό μας Πειραιώς Σεραφείμ από εχθρούς του γένους μας και της πίστης μας.
Ο Θεός να του δίνει δύναμη και υπομονή.
Άξιος ο ποιμενάρχης μας.
Δεσπότης με τα ΟΛΑ του!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 7:35 μ.μ., για ποια ευθύνη μου μιλάς;; Εγώ, εξάλλου, δεν αρέσκομαι σε θεωρίες του τύπου «τάδε έφη ο Άγιος Πατήρ»! Η Ορθοδοξία δεν σταματάει στους Πατέρες. Η Ορθοδοξία δεν μπαίνει σε καλούπια κανενός. Η «εμπειρία Θεού» ούτε αποδεικνύεται ούτε μετριέται. Η αλήθεια που αναφέρεις δεν μπορεί να αποδειχθεί με επιστημονικό τρόπο. Οπότε, για ποιο περιεχόμενο μου μιλάς… ;;; Αν υπονοείς ότι διαφορετική ιεράρχηση των προσώπων της Αγίας Τριάδας θα στείλει στο πυρ το εξώτερον τους «αιρετικούς», θα σου έλεγα ότι μάλλον βλέπεις πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας… Σχετικά με την «πατροπληξία» τι να πω, χριστιανέ μου… Είναι φανερό…

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΟ ΠΟΥ ΗΜΕ ΑΣΤΡΩΝΑΥΤΗΣ ΒΛΕΠΟ ΑΠΩ ΨΙΛΑ ΤΟΝ ΤΑΠΥΝΟ ΦΙΤΙΤΗ ΘΕΟΛΟΓΗΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Προς 27 Φεβρουαρίου 2012 8:51 μ.μ.: Βλέπω πως η σχιζοφρένεια του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι κολλητική... Μάλλον χρειάζεστε οι του Σεραφείμ ομαδική θεραπεία..

π. Geras Imos είπε...

@8:44, 27/2
Πάτερ, την ευχή σας.
Αν διαβάσατε όλα τα σχόλια μου, θα καταλάβετε ότι δεν φανατίζομαι. Ίσα ίσα που θα δείτε ότι έχουμε φάει του κόσμου τις ειρωνείες: μη μεστωμένοι (sic) θεολόγοι, φωστήρες, σωτήρες της Εκκλησίας. Όταν θέλουμε να πολεμήσουμε για την Ορθοδοξία της Εκκλησίας μας δεν χτυπούμε Επισκόπους Πρεσβυτέρους και Διακόνους αλλά τις απόψεις τους. Άρα δεν ισχύει το ότι απευθυνόμαστε με λάθος τρόπο σε «ομοδόξους» ούτε ότι θα βγάλουμε «γιαταγάνι» στους «ετεροδόξους». Ούτε κρίνουμε ούτε κατακρίνουμε κανέναν. Μάλιστα έχω αναγνωρίσει ότι αυτοί οι οποίοι γιούχαραν στην Ημερίδα του Πειραιά έχουν ανάγκη από Πατερική Αντιαιρετική Κατήχηση.
Επίσης, δεν προσπαθούμε να φωτίσουμε. Απλά κάνουμε απόπειρες να αποδείξουμε γιατί κάποιοι ιεράρχες, μέσα από τα κείμενα των Πατέρων (βλ. Ναυπάκτου Ιερόθεο), καταγγέλουν τις ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ απόψεις άλλων ιεραρχών.
Τέλος σαφώς και η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη ούτε εμένα, ούτε το φίλο συμφοιτητή Ι.Α.Α., ούτε τον Ναυπάκτου, ούτε τον Περγάμου. Η Εκκλησία αναδεικνύει μόνη της φωστήρες τους οποίους όταν παρακάμπτουμε σκοντάφτουμε. Το επόμενοι τοις αγίοις πατράσι είναι σκοπός μας, δεν το έχουμε καταφέρει. Άλλο όμως είναι η προσπάθεια και άλλο η διαγραφή. Αλλά δεν σκοπεύουμε αυτό που μας μαθαίνουν οι 2-3 σωστοί καθηγητές που απέμειναν στο Πανεπιστήμιό μας και οι πνευματικοί μας Πατέρες να το αποσιωπήσουμε. Θα κριθούμε για αυτό. Όπως θα κριθούμε και για αυτό: αν πόνος της ψυχής μας δεν είναι ότι καταπολεμούνται οι Πατέρες.
Και πάλι την ευχή σας

Γ.Ν.Α., ΦΟΙΤΗΤΗΣ Θεολογίας Αθηνών

ΥΓ.: Όταν κάποιος μας ξανακαταγγείλει για «φανατισμό» παρακαλώ πολύ να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

π. Geras Imos είπε...

@9:01, 27/2
1) Δεν σου αρέσει το «τάδε έφη ο άγιος Πατήρ» αλλά από ό,τι φαίνεται σου αρέσει το «τάδε έφη Ζηζιούλας».
2) Η Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής. Οι Πατέρες δεν είναι καλούπια Ορθοδοξίας αλλά ήταν δοχεία του Αγίου Πνεύματος. Και αν αυτοί είχαν λάθος, τότε ποιος μας καταγράφει την αλήθεια, την εμπειρία του Θεού; Ένας που «θεολογεί» χρησιμοποιώντας τον Αριστοτέλη, τον Θωμά τον Ακινάτη και τον Ανσέλμο Καντερβουρίας;
3) Πού είπα εγώ για επιστημονική απόδειξη της αλήθειας;
4) Πού έγραψα εγώ για πύρ εξώτερον;
5) Άμα δεν έχεις ιδέα για το τι είναι η «ιεράρχηση της Αγίας Τριάδος», σε παρακαλώ να το σταματήσεις εδώ. Αλλά για να μην μείνεις έτσι, θα σου πω αυτά (και όχι ΑΥΤΟΝ) που καταγγέλει ο κ. Σημάτης: ιεράρχηση της Τριάδος είναι να λες ότι Πατήρ είναι πρώτος Θεός, ο Υιός δεύτερος Θεός και το Άγιο Πνεύμα τρίτος Θεός (όπως έγραψε ο Σεβ. Ιωάννης Ζηζιούλας). Ιεράρχηση ισχύει μόνο στον χρόνο αποκάλυψης της Τριάδας στην Ιστορία, σύμφωνα όχι με εμένα τον φωστήρα και σωτήρα, αλλά με τον Ιωσήφ Βρυέννιο.

ΥΓ. 1.: Προτιμώ τις ελληνικές κωμωδίες. Δεν είναι του «γούστου» μου οι science fiction. Άλλο ένα δείγμα «αρχαιολατρείας»

ΥΓ. 2.: Αγαπητέ 9:46 (27/2) άσε στην άκρη τις ειρωνίες γιατί είναι δυσφήμιση για το blog.


Γ.Ν.Α., ΦΟΙΤΗΤΗΣ Θεολογίας Αθηνών

Ανώνυμος είπε...

"Όταν θέλουμε να πολεμήσουμε για την Ορθοδοξία της Εκκλησίας μας..." (28 Φεβρουαρίου 2012 5:17 μ.μ.). Σιγά τα αίματα... Γίνατε και "πολεμιστές" τώρα... Εσένα σε κόβω μάλλον για τον Κόναν τον ΒΑΡΒΑΡΟ... Πάνε καμιά βόλτα να ξελαμπικάρει ο εγκέφαλός σου...

Ανώνυμος είπε...

ΓΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΣΙΜΦΥΤΙΤΙ. ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να ρωτήσω τους αξιότιμους θεολόγους, καθώς και τους εκκολαπτόμενους θεολόγους, αν αυτές οι περισπούδαστες αναλύσεις τους περί αιρέσεων, οικουμενισμού, αντιοικουμενισμού, πατερικής θεολογίας, μεταπατερικής θεολογίας κ.λ.π., ενδιαφέρουν κανεναν άλλον εκτός από το συνάφι τους;
Απάντηση: ΚΑΝΕΝΑΝ.

π. Geras Imos είπε...

@9:28, 29/2
1) Πρόσεχε μην προσκρούσεις σε κανένα κομήτη ρε Neil Armstrong
2) Σκοτίστηκα για τα blogs. Για όλα. Δεν το είπα γιατί το έχω στη λίστα με τα αγαπημένα. Σου το «χαρίζω»...

@9:48, 29/2
Αν δε σας ενδιαφέρει το θέμα, γιατί το σχολιάζετε; Αφήστε το συνάφι μας στην ησυχία του και ασχοληθείτε με άλλα πιο σημαντικά θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι ,
Χαρηκα απο την απαντηση του φοιτητου ΓΝΑ που ελαβα 2701/12 5.12
Η απαντηση κινειται σε πιο κοσμιο επιπεδο και μαλλον ουκ ολυται ελπις....
Αγαπητε μου ΓΝΑ επειδη εγω παρηνεσα τον συναδελφο σου φοιτητη να περιμενει να παρει πρωτα το πτυχιο και να ωριμασει πνευματικα δεν θα ηθελα να παρεξηγηθει η εκφραση μου που την κανατε σημαια...
Ιδου τι εγραφα: "Ο φοιτητης της θεολογιας που τιποτα δεν αφηνει αναπαντητο καλα θα ειναι να περιμενει λιγο να παρει τουλαχιστον το πτυχιο να μεστωσει καπως θεολογικα και μετα να δραξει την μαχαιρα εναντιον των "αιρετικων"........ Και εν παση περιπτωσει θεολογια δεν σημαινει ιερος πολεμος, το δε πνευμα των Πατερων πρεπει να το δει μεσα στο ιστορικο γιγνεσθαι της εποχης τους και οχι με τα μετρα του 3 η του 4 αιωνα να κρινει το σημερα..... Οι αγιοι ποτε μα ποτε δεν ηταν αποκομμενοι απο την εποχη τους"

Δεν νομιζω οτι αυτα ειναι ουτε προσβλητικα ουτε ειρωνικα. Το οτι ειστε νεοι και απειροι δεν νομιζω οτι ειναι ειρωνεια...

Επομενοι τοις αγιοις πατρασι
Μαλιστα αγαπητε, ποιος διαφωνει περι τουτου; Και γω μαζι σας ....αλλα προσοχη εκεινο που μετραει ειναι το πνευμα των Πατερων και βεβαια να δουμε πρωτα το ιστορικοκοινωνικο πλαισιο μεσα στο οποιο κινηθηκαν οι Πατερες επιμενω δεν μπορουμε να μιλησουμε με τα δεδομενα της εποχης εκεινης σημερα
Ενα απλο παραδειγμα, θα χρησιμοποιησω την εκκλησιαστ. Μουσικη μιας και ο κ. Ανδριοπουλος που μας φιλοξενει ειναι ρεκτης μουσικος και μαθητης του μακαριστου Μητροπ. Νικοδημου Βαληνδρα, η μουσικη λοιπον αυτη ειναι δημιουργια των Πατερων, Ιω. Δαμασκηνου κυριως, ο ιερος Δαμασκηνος εγραψε αργα κεκραγαρια, ομως αυτα σημερα δεν λεγονται λογω του χρονου, αφου οι πιστοι ειναι συνηθισμενοι σε τετοια ακουσματα, ακολουθως σε αυτα τα αργα κεκραγαρια εχουμε καποια συντετμημενα του Ιακωβου Πρωτοψαλτου.... Αλλα και αυτα δεν ακουγονται ευκολα... Ετσι εχουμε ακομα πιο συντετμημενα τα λεγομενα στιχηραρικα και για τις καθημερινες αναγκες τα ειρμολογικα που ειναι ακομη πιο συντομα
Μενομε λοιπον στο πνευμα της μουσικης που ειναι το ενδυμα του λογου αλλα συντεμνομε τον χρονο για να μην κουραζομε και απωθουμε τους πιστους
Μειζον συμφερον αγαπητε μου εν τη Εκκλησια η σωτηρια του ανθρωπου υπερ ου ο Κυριος επαθε, εσταυρωθη και ανεστη.
Θες και αλλο παταδειγμα για να δεις οτι το πνευμα μετραει δες τις θ.λειτουργιες που εχουμε σημερα εν χρησει ποιες ειναι; Και γιατι οι αλλες περιηλθον σε αχρησια; Μηπως επειδη δεν τιμουμε τον Ιακωβο τον Αδελφοθεο η τον Μαρκο τον Ευαγγελιστη; Οχι βεβαια
Αλλο παραδειγμα ξερεις οτι συμφωνως τω λειτουργικω τυπικω πρεπει σε καθε ορθρο να στιχολογουνται και τα καθισματα του ψαλτηριου; Προφανως το ξερεις, που γινεται αυτη η στιχολογια σε καποια παραδοσιακα μοναστηρια και μονον εκει και ομως οι αγιοι Πατερες ωρισαν το Τυπικο που σημερα καταστρατηγειται και απο ζηλωτας!!!
Λεγοντας ολα αυτα που σιγουρα ειναι απλες επισημανσεις αφου υπαρχουν και αλλα σοβαροτερα θελω να καταληξω στο οτι οι αγιοι Πατερες ηταν οι εκφραστες της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ παντα προς το συμφερον του πιστου λαου του Θεου.
Παρε τους ιερους κανονας και δες τα αυστηρα επιστημια του Μ.Βασιλειου, γινονται ελαφρυτερα απο τον Ιω. τον Νηστευτη.
Και σε ρωτω και αν θες απαντησε με ειλικρινεια που σημερα στην υπ ουρανον Ορθοδοξο Εκκλησια εφαρμοζεται η ακριβεια;;;; Ουτε στο Αγιον Ορος....
Επεται συνεχεια...

Ανώνυμος είπε...

....... Συνεχεια....
Και κατι που ισως φανει ακραιο αλλα σιγουρα ειναι αληθινο, συμφωνα με τους ιερους κανονες και αν η Εκκλησια αποφασιζει να εφαρμοσει ακριβεια ολοι εμεις οι κληρικοι πρεπει να καθαιρεθουμε και εσεις οι λαικοι να λαβετε αφορισμον το λιγοτερο.... Και επιμενω δεν ειναι υπερβολη αυτο σκεψου τον λογο της Π.Δ. " εαν ανομιας παρατηρησεις Κυριε Κυριε τις υποστησεται..." και δες πως προσεγγιζει ο Χριστος την αμαρτια οταν μιλαει περι μοιχειας που εξισωνει τον διαπραξαντα με τον εχοντα τον λογισμον και την επιθυμιαν.....
Ξερω μακρυνε αυτην μου η απαντηση αλλα αγαπητε μου, πιστεψε με εδω δεν γραφω και δεν απαντω διοτι θελω να αντιδικησω με κανενα αλλιμονο, εκεινο που μετραει ειναι ο καθενας μας να διδει στον αλλο αφορμη για προβληματισμο. Αυτο θελω. Ανοιξε διαβασε τους βιους των Πατερων, δες την Εκκλησιαστικη ιστορια και θα καταλαβεις πολλα .... Δεν ειναι η Εκκλησια ουτε δικαστηριο ουτε εισαγγελεια.... Η Εκκλησια υπαρχει για την θεραπεια των ψυχων και οι αγιοι Πατερες μας που ολοι τους τιμουμε αυτο εκαναν αγωνιστηκαν για την σωτηρια του ποιμνιου φωτισθεντες υπο του Αγιου Πνευματος, το οποιο αναδεικνυει Πατερας και Αγιους σε ολες τις εποχες.

Αυτα λοιπον προς το παρον και αν ο Θεος θελει θα επανελθω με μερικες επισημανσεις ακομη

Ευχαριστω για την φιλοξενια κ. Ανδριοπουλε και συγγνωμη για το μακροσκελες σχολιο-απαντηση

Υ.Γ.
Επειδη ζητησες αγαπητε Γ.Ν.Α την ευχη μου, ευχομαι ο Θεος να σε ευλογει και να σε στηριζει παντοτε στη ζωη σου

2.
Σε ολα τα σχολια μου κλεινω με την εκφραση ευχαριστω για την φιλοξενια
Και επισης τα κειμενα μου ειναι ατονα διοτι απεχθανομαι το μονοτονικο και δεν ειναι διαθεσιμο στο pc αλλο συστημα
Αυτα τα δυο αποτελουν και την ταυτοτητα των κειμενων μου στον ιστοχωρο σας

Και παλιν ευχαριστω για την φιλοξενια

π. Geras Imos είπε...

Άλλο οι κανόνες και άλλο τα θέματα πίστεως. Στους ιερούς κανόνες υπάρχει και ακρίβεια και οικονομία λόγω της αδυναμίας της ανθρώπινης φύσης. Στα της ορθοδόξου πίστεως ουκ εκχωρεί συγκατάβασις σύμφωνα και με τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό. Μην τα μπλέκετε πάτερ γιατί δεν πρέπει.
Και πάλι την ευχή σας...

Ανώνυμος είπε...

O Τελέβαντος νομίζει ότι σου απάντησε ο (μ)Αρκάς!!! Χα,χα!
"Ο π. Θεόδωρος Ζήσης εξέδωσε μέσω του κ. Μαρκά επιστολή - φωτιά εναντίον του κ. Ανδριόπουλου, επειδή θεώρησε ότι θίγεται ο ίδιος και το έργο του".
http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2012/03/blog-post_2305.html
Δηλαδή ο Μαρκάς είναι τσιράκι του Ζήση;

Related Posts with Thumbnails