Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΥΒΙΑ



Ένα μικρό, μόλις 80 σελίδες, μα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο από τον Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για το βιβλίο της Χλόης Τριανταφύλλου, με τίτλο «Χριστιανικές εκκλησίες στην αρχαία Νουβία».  
Η Νουβία, μια άγνωστη και μυθική χώρα, αποκαλύπτει το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόπο, ένα σταυροδρόμι του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στο αφρικανικό τοπίο του Νείλου, όπου οι Έλληνες έχουν αφήσει τα ίχνη τους.  Μέσα από τις ανασκαφές των τελευταίων σαράντα χρόνων από γερμανικές, ιταλικές και πολωνικές αποστολές – δυστυχώς καμία ελληνική – έρχονται στο φως ερειπωμένες χριστιανικές εκκλησίες, κοπτικές και κυρίως ελληνικές. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες καθώς και τα άλλα ευρήματα ενθουσίασαν τους αρχαιολόγους και προκάλεσαν τον θαυμασμό του κόσμου. 
Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από τα αθώα παιδικά μάτια του Αρμπάμπ, που όπως κάθε παιδί ψάχνει για να μάθει… Να μάθει την πλούσια ιστορία της χώρας του…
Οι Νούβιοι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό γύρω στο 542 ή 543 μ.Χ. και υπάγονταν στην Ελληνική (Μελχιτική) Εκκλησία. Ωστόσο γύρω στο 700 μ.Χ. υπερίσχυσε στη Νουβία ο Μονοφυσιτισμός και η περιοχή εισήλθε στη κυριαρχία της Κοπτικής Εκκλησίας.

Παρά τις συνεχείς διώξεις των Μουσουλμάνων οι Νούβιοι κράτησαν τη Χριστιανική πίστη μέχρι και το 17ο αιώνα. Όμως οι συχνές προσβολές και επιρροές από τις μουσουλμανικές φυλές της ερήμου στα βόρεια εξανάγκασαν τους Νούβιους του Βορρά να εξισλαμιστούν και να εξαραβιστούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Στα νότια του Σουδάν, αντίθετα, ο Χριστιανικός και νειλωτικός νέγρικος χαρακτήρας διασώζεται μέχρι σήμερα. Ο εξισλαμισμός του Σουδάν ολοκληρώθηκε μεταξύ 1818 και 1823 όταν οι βασιλίσκοι των Νουβίων υποτάχθηκαν στον Πασά της Αιγύπτου Ισμαήλ.
Η συγγραφέας του βιβλίου Χλόη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα παιδικά της χρόνια έζησε στο Σουδάν (Χαρτούμ-Wad-Medani) και έκανε τις σπουδές της στην φιλολογία στο MoretonHall στην Αγγλία. Έχει συνεργαστεί ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Έθνος» στο Σουδάν και επίσης στον «Ταχυδρόμο» και στο «Νέοι Ορίζοντες» της Αλεξάνδρειας καθώς και στη «Σφίγγα» του Καΐρου.
Το πρώτο της βιβλίο «Πέρα στο Σουδάν» αναφέρεται στην ιστορία της χώρας αυτής, καθώς και στην άφιξη και εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων εκεί, με λεπτομερή στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails