Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΒΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ

Πανηγύρισε σήμερα, εορτή του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου, στον Βόσπορο της Κωνσταντινούπολης. 
Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Βοσπόρου Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος. 
Πρώτη μνεία της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους γίνεται το 1796 σε επιστολή, όπου αναφέρεται ότι οι μοναχοί της Αγιορείτικης Μονής Ιβήρων, μέσα σε κτήμα που ήδη κατείχαν στην περιοχή ως μετόχι, τον προϋπάρχοντα ναϊσκο «εκ βάθρων επισκευάσαντες», έχτισαν εκκλησία στο όνομα του Αγίου Χαραλάμπους.
Ο ναός, σήμερα, πνιγμένος ανάμεσα στις πολυκατοικίες, διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το κτίσμα χρονολογείται στα 1830. Απέναντι από την εκκλησία σώζεται το ένα από τα τρία αγιάσματα που λειτουργούσαν στο Μπεμπέκι.


Και φέτος οι Ρωμιοί έδωσαν το παρόν στην πανήγυρι της Κοινότητας Βεβεκίου. Ο κ. Ηλίας Νικολαϊδης πήγε και φέτος στον Άγιο από την Αθήνα, όπου ζει μόνιμα. Παλιός Μπεμπεκιανός δεν ξεχνά τη γενέτειρα για την οποία τρέφει σεβασμό, αγάπη, πάθος!...
Και του χρόνου, αγαπητοί Ρωμιοί του Βοσπόρου! Ο Άγιος βοήθειά μας!
Ο Λάκης Βίγκας, Πρόεδρος στην Κοινότητα της Παναγίας Νεοχωρίου, έσπευσε να συνεορτάσει στο Μπεμπέκι. Εδώ μαζί με τον κ. Ηλία Νικολαϊδη, ο οποίος εκτελεί χρέη επιτρόπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails