Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

"ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΤΑΞΙΑ" ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΤΑΞΙΑ: Ένας συλλογικός τόμος από τις εκδόσεις Ακρίτας (2011) που επιμελήθηκε ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης και αφορά στους νέους του καιρού μας. Μια ερευνητική εργασία του επιμελητή, για τις απόψεις, τις αγωνίες, τα όνειρα των νέων σήμερα, που τεκμηριώνεται, θα λέγαμε, από τα κείμενα του τόμου, στον οποίο γράφουν: Εύη Βουτσινά, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Τερέζα Γιακουμάτου, π. Ευάγγελος Γκανάς, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Ισίδωρος Ζουργός, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Αλκίνοος Ιωαννίδης (ο οποίος πρώτη φορά γράφει κείμενο), Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Λιγνάδης, Πάσχος Μανδραβέλης, Νίκος Ξυδάκης, Ζαχαρίας Παληός, Ζωή Πλιάκου, Νίκος Σιδέρης, Χρυσόστομος Σταμούλης, π. Φιλόθεος Φάρος.
Απόψε στη Στοά του Βιβλίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου και πήραν μέρος οι: Τερέζα Γιακουμάτου (εκπαιδευτικός), π. Βασίλειος Θερμός (παιδοψυχίατρος), Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος), Νίκος Σιδέρης (ψυχίατρος), π. Φιλόθεος Φάρος (ψυχολόγος). Παρόντες ήσαν και άλλοι συγγραφείς του τόμου, όπως ο π. Ευάγγελος Γκανάς, η Εύη Βουτσινά, ο ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου κ.α. Παρών και ο π. Αντώνιος Πινακούλας.
Συμμετείχαν με ερωτήσεις του μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Ν. Ηρακλείου Αττικής και το Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού. Την ανοιχτή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
Την εκδήλωση άνοιξε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Ελένη Δημητριάδου και στη συνέχεια ο επιμελητής του τόμου Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης εξήγησε συνοπτικά τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε. 


Πολλά τα θέματα που τέθηκαν στον διάλογο των νέων με τους συγγραφείς του τόμου. Δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, αλλά διατυπώθηκαν και θέσεις "έξω από την κυρίαρχη ιδεολογία", όπως είπε ο π. Φιλόθεος Φάρος, ο οποίος στάθηκε κριτικά απέναντι στους νέους και στην αόριστη συζήτηση για το "σύστημα", τα "εκπαιδευτικά προγράμματα" κ.ο.κ. τονίζοντας ότι δεν είμαστε φιλάνθρωποι προς τους νέους αν προσπαθούμε απλώς να τους "εξευμενίσουμε".
Πάντως η όλη εκδήλωση δεν ήταν μια συνηθισμένη παρουσίαση βιβλίου, αλλά είχε ως κέντρο της τον διάλογο και μάλιστα με τους νέους, γεγονός από μόνο του ξεχωριστό και αληθινό. 
φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ένας αμνηστεύει τις προγαμιαίες σχέσεις,ο άλλος έχει ψυχολογικοποιήσει τη θρησκευτικότητα.Να τους χαιρόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ πως τέτοιες εκδηλώσεις με διάλογο τα σημερινά προβλήματα μπορεί να είναι η απάντηση σε ημερίδες σαν αυτή του Πειραιώς. Δεν χρειάζεται καμμιά στείρα αντιπαράθεση μαζί τους παρά μόνο η γόνιμη συνάντηση με το σήμερα αξιοποιώντας τα ζείδωρα νάματα της Παραδόσεώς μας- η οποία Παράδοση μένουσα εν εαυτή τα πάντα καινίζει!
ο σάλος

Ανώνυμος είπε...

Αμάν!!!
Είδα στο πάνελ δυο!!!
Καλέ επιτηδες βαλατε τις φωτο;
π.Θερμός και π.Κοφινάς;
Αχ...πάτερ Θεόκλητε που είσαι;
από τις φ΄το κατάλαβα για τι πρόκειται!
Ευτυχώς που δεν πήγα!
Δόξα σοι ο Θεός!
Χίλιες δόξες.
Καλή μετάνοια στους Πατέρες.
Ο Θεός είναι μεγάλος και μπορεί να συγχωρήσει ΚΑΙ αυτούς ακόμα!

Related Posts with Thumbnails