Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΧΩΡΑΝΙ ΤΩΝ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ξαναζωντάνεψε και φέτος το Μπακλαχωράνι, το παραδοσιακό Πολίτικο Καρναβάλι, στην περιοχή των ιστορικών Ταταούλων. 
«Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τις παραδόσεις μας, να αναβιώσουμε το ταταυλιανό Μπακλαχωράνι και να το εορτάσουμε με όλους τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής» δήλωσε ο Δημήτριος Ζώτος Πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων, ζωντανεύοντας έτσι για 3η συνεχή χρονιά το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο.

Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, Ρωμηοί, φοιτητές, εργαζόμενοι και επισκέπτες από την Ελλάδα, Τούρκοι, Αρμένιοι και άλλοι αψηφώντας το χιονόνερο και το κρύο αλλά με κέφι και ενθουσιασμό συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, η οποία ξεκίνησε από το Φερίκιοϊ και διασχίζοντας παράπλευρους δρόμους βγήκε στην πλατεία των Ταταούλων. Εκεί χόρεψαν για λίγο με το παραδοσιακό γαϊτάνι που δε λείπει από τις αποκριάτικες γιορτές της φυλής μας. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε παρακείμενο εστιατόριο όπου γλέντησαν με τη συνοδεία σαρακοστιανών μεζέδων υπό τους ήχους της λατέρνας. Στο μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε συμμετείχαν τα συγκροτήματα Perapolis, Tatavlakeyfi, και Laterna καθώς και η χορευτική ομάδα της Μεγάλης του Γένους Σχολής με τον Καθηγητή τους Σάββα Παναγιωτίδη.
Στο εστιατόριο παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης και η σύζυγός του Αικατερίνη Βαρβαρήγου, Πρόξενος στην Αδριανούπολη, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Σταύρος Γιολτζόγλου, Κοινοτικοί παράγοντες και μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θέλησαν τηρώντας τη λαϊκή παράδοση να διασκεδάσουν με το σεμνό τρόπο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails