Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΣΗΜΑΝΤΟ "ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ" ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ!



Στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο Δήμος Πατρέων για την γιορτή του πολιούχου Αγίου Ανδρέου, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο το “Επίκεντρο”!

Για όσους δεν γνωρίζουν το Επίκεντρο είναι ένα κτήριο κοντά στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Πατρών, το οποίο ανήκει, ιδιοκτησιακά, στην Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το όνομά του οφείλεται στην πρώτη χρήση του, που ήταν μια γκαλερί τέχνης, ένας χώρος τέχνης γενικώς, κατά τη δεκαετία του '80, που είχε συνδεθεί και με το περίφημο, τότε, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Αργότερα ο Δήμος Πατρέων (από το 2000) το νοίκιαζε ως δεύτερη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, και μετά την περιβόητη “Πολιτιστική” (2006 - το 2005 χρησιμοποιήθηκε μόνο, απ' όσο θυμάμαι) περιήλθε σε αχρησία και εγκατάλειψη. Πρόκειται για έναν ασήμαντο χώρο, μικρό (μόλις 150 άτομα χωρούσε), ολωσδιόλου ακατάλληλο για πολιτιστικές χρήσεις στον 21ο αι. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Δήμαρχος ζητάει στην ουσία μια αποθήκη!

Ο Δήμος όφειλε να έχει φτιάξει τόσα χρόνια σύγχρονο θέατρο στην Πάτρα, κι όχι να λειτουργεί ακόμα με το θέατρο του Τσίλερ του 19ου αι. (μη ανακαινισμένο και επικίνδυνο από τις φθορές των σεισμών) ή με το Ρωμαϊκό Ωδείο για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Ξέρετε, αγαπητοί συνοδίτες, πόσα νεοκλασικά και άλλα κτήρια έχει ο Δήμος Πατρέων στην κατοχή του; Δεκάδες! Τι τα κάνει; Απολύτως τίποτα! Τα περισσότερα ρημάζουν στην κυριολεξία! Το παλαιό Αρσάκειο που “επανακτήθηκε”; Πέφτει από την εγκατάλειψη! Και ζητάει το Επίκεντρο!
Ελπίζω η Εκκλησία να μην το παραχωρήσει και να το αξιοποιήσει προς όφελός της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν καταλαβαίνετε; Ντόρο θέλει να κάνει και να δείξει ότι συμπλέει με τις περί "αξιοκρατίας και διαβούλευσης" επ' εσχάτων εξαγγελίες...... αλλού αυτά! Να το αρπάξει θέλει βασικά και να το κάνει μπουζουξίδικο όπως το πάλαι ποτέ Γηροκομείο επί της ακτής Δυμαίων! Για τούτο η Εκκλησία πρέπει να επιδιώξει την άμεση απεμπλοκή της από το Κράτος και κυρά και αφέντρα στα κατά νόμον "περιουσιακά της" να τα αξιοποιήσει προς όφελος του λαού και μισθοδοσία του κλήρου! άνευ παρακλήσεων για κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις και λοιπά και λοιπά....... να τελειώνουμε πιά με αυτό το "νόμω κρατούσα".........

Ανώνυμος είπε...

σωστές οι παρατηρήσεις σας κ. Ανδριόπουλε, καθώς και του σχολίου.
η Πάτρα φθίνει χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει το λόγο που την αφήνουν να φθίνει. ασφαλώς υπεύθυνοι ειναι οι εκάστοτε δήμαρχοι και τα επιτελεία των ανικάνων που διαθέτουν. το πρόβλημα ειναι γιατι ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιλέγει τους χειρότερους γιαυτή την πόλη. ίσως για να την...εκδικηθεί που του δίνει τους περισσότερους ψήφους!!

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Από την εποχή που το κτίριο ήταν γκαλερί, κάτω από το δάπεδό του και σε βάθος 3 μ. περίπου είναι θαμμένο ένα έργο του Ακριθάκη από φύλλα ασήμι. Ως γνωστό ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης συνήθιζε να θάβει τα έργα του.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το club της εξουσίας στην Πάτρα αποτελείται από βλάχους που βλάχικα σκέπτονται και βλάχικα ενεργούν. Άν οι Πατρινοί δεν τους αποπέμψουν η Πάτρα από ευρωπαϊκή πόλη που ήταν κάποτε θα καταντήσει η χειρότερη όλων στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Εκπλήσσομαι από το σχόλιο του 2 Δεκέμβριος 2009 9:29 πμ! Αξίζει να αναδειχθεί ο εκεί ταφείς Ακριθάκης και μάλιστα από τον ιδιοκτήτη δηλαδή την Εκκλησία!
Συμφωνώ ακόμη και με το σχόλιο του 2 Δεκέμβριος 2009 3:07 μμ και ως παράδειγμα εκκλησιαστικό αναφέρω το νυν κατάντημα του Καθεδρικού Ναού των Πατρών......!

Ανώνυμος είπε...

"Ο Δήμος όφειλε να έχει φτιάξει τόσα χρόνια σύγχρονο θέατρο στην Πάτρα, κι όχι να λειτουργεί ακόμα με το θέατρο του Τσίλερ του 19ου αι. (μη ανακαινισμένο και επικίνδυνο από τις φθορές των σεισμών) ή με το Ρωμαϊκό Ωδείο για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Ξέρετε, αγαπητοί συνοδίτες, πόσα νεοκλασικά και άλλα κτήρια έχει ο Δήμος Πατρέων στην κατοχή του;

Δεκάδες!

Τι τα κάνει;

Απολύτως τίποτα!

--------------

Παναή μου, μπορεί ώς ατόφιος αντι-οικουμενιστής να μή συμφωνώ μέ τήν θεολογική γκαλερί προσώπων καί θεμάτων πού παρουσιάζεις, αλλά στό πιό πάνω θέμα πού έγραψες ότι η Πάτρα τόσα χρόνια δεν έχει μία μεγάλη αίθουσα Δημοτικών εκδηλώσεων καί θεάτρου, συμφωνώ μαζί σου.

Είμαστε για τα μπάζα πού λέει ο λαός, λόγω πολιτικού μικροβίου καί φυλοξήρας πνευματικής πού έχει πέσει στήν πόλη μας.

a

Related Posts with Thumbnails