Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΠΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πριν λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Κυριακίδη κυκλοφορήθηκε ένα νέο βιβλίο, με τίτλο: «Αποδομητές της Ορθόδοξης Θεολογίας» και συγγραφέα κάποιον Αναστάσιο Ομ. Πολυχρονιάδη. 
Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων: «Στην παρούσα μελέτη προϐαίνουμε σε μια μικρής έκτασης έρευνα σε ϐιϐλία, άρϑρα και διαδικτυακά δημοσιεύματα καϑηγητών, ομοτίμων και εν ενεργεία, του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ καϑώς και άλλων προσώπων. Συγκεκριμένα, των καϑηγητών Πέτρου Βασιλειάδη, Ιωάννη Πέτρου, Χρυσόστομου Σταμούλη και Μιλτιάδη Κωνσταντίνου. Ακόμη, σχολιάζουμε τη ϕημολογία περί επιτιμοποίησης ως διδάκτορα, από το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ, του Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Αλλά και ϑέσεις που διατύπωσε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνϑιμος. Μαζί με αυτές και τα περί εξομολογήσεως λεχϑέντα από τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο». 
Αυτό το βιβλίο του Ομ. Πολυχρονιάδη, όπως και ένα άλλο (Ηδονοδοξία, Εκδόσεις Αθανασίου Αλτιντζή, 2019) του καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννη Κουρεμπελέ, διάβασε ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, και σκανδαλίστηκε σφόδρα και δεν άντεξε. 
Απέστειλε στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μία από τις συνήθεις του πανταχούσες, η οποία είχε ως θέμα: «Σχετικώς με την προβολήν αιρετικών δοξασιών υπό Πανεπιστημιακού Καθηγητού».
Στην επιστολή του ο Κυθήρων Σεραφείμ αναφερόταν σε κείμενα του καθηγητού Χρυσόστομου Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κατηγορώντας τον για «δεινή αίρεση και βαρυτάτη βλασφημία». 
Φυσικά δεν περιμένει κανείς από τον Κυθήρων Σεραφείμ να κατανοήσει την θεολογία του καθηγητού Χρυσόστομου Σταμούλη, αλλά από την άγνοια μέχρι να φτάσει στο σημείο να τον καταγγείλει στην Ι. Σύνοδο για «αίρεση», υπάρχει απόσταση μεγάλη και ο Κυθήρων την διέτρεξε …αλματωδώς και απέτυχε! 
Η Ι. Σύνοδος δεν έλαβε υπ’ όψιν την κινδυνολόγο επιστολή του και δεν εγκάλεσε τον καθηγητή Σταμούλη – φευ! – επί αιρέσει. Έτσι, και το «οπλοστάσιο» του Κυθήρων (Πολυχρονιάδης και Κουρεμπελές) αχρηστεύτηκε εντελώς. 
Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ο Κυθήρων επέλεξε τον καθηγητή Σταμούλη και όχι κάποιον άλλον από τους …«αποδομητές» που του υπέδειξε ο Πολυχρονιάδης. 
Διαμαρτύρομαι, για παράδειγμα, διότι δεν κατήγγειλε και την ελαχιστότητά μου, καθώς πιστεύω ότι το κείμενό μου για τον έλεγχο της σεξουαλικότητας από τους πνευματικούς, θα του προκαλεί μια κάποια ..αναφυλαξία. 
Φαίνεται, όμως, πως ο καθηγητής Σταμούλης θα έπρεπε να …πληρώσει και για κάποιες παλιές …αμαρτίες. 
Συγκεκριμένα: Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης "Λυκούργος Πετρίδης" στη σελίδα του στο facebook αναπαράγει Πολυχρονιάδη και Κουρεμπελέ, τις πηγές και του Κυθήρων, και προσθέτει:
«Επίσης ο συγκεκριμένος είναι και ο κύριος εισηγητής για την ίδρυση μουσουλμανικών σπουδών εντός της θεολογικής σχολής της Θεσσαλονίκης, σε μία εποχή που οι φίλοι γείτονες μας μετατρέπουν την αγία σοφία σε τέμενος, και εξαφανίζουν κάθε τη ελληνικό και ορθόδοξο από της αλησμόνητες πατρίδες!!» 
Επομένως, μάλλον άλλα είναι τα πραγματικά κίνητρα της επίθεσης στον καθηγητή Χρ. Σταμούλη και όχι η θεολογία του. Οι …ελληναράδες ψάλτες του εν λόγω συλλόγου δεν ανέχονται την ίδρυση του τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και αυτό το χρεώνουν στον καθηγητή Χρ. Σταμούλη. 
Άλλωστε και ο Κυθήρων Σεραφείμ με επιστολή του στις 7 Απριλίου 2014 προς τον τότε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είχε δηλώσει ξεκάθαρα στην αντίθεσή του στην δημιουργία του τμήματος, γράφοντας πως «το τμήμα Ισλαμικών σπουδών δεν έχει καμμίαν θέσιν εις την θεολογικήν μας σχολήν» και γενικώς …έδερνε τον αέρα… για το θέμα αυτό. 
Φυσικά, μαζί με τον Κυθήρων Σεραφείμ, τον καθηγητή Ι. Κουρεμπελέ και τον Δρα Ομ. Πολυχρονιάδη, βρίσκονται αποτειχισμένοι γυμναστές οι οποίοι συλλέγουν υπογραφές στο διαδίκτυο με την προσδοκία ο «υβριστής» καθηγητής «να δώσει λόγο ενώπιον Συνοδικού οργάνου». Ας μη τρέφουν, όμως, φρούδες ελπίδες. Ο Κυθήρων Σεραφείμ τους ...έκαψε, αφού η επιστολή του προς την Ι. Σύνοδο πέρασε στα αζήτητα. 
Το πράγμα, όμως, δεν είναι τόσο απλό, καθώς έλαβαν χώρα και παραβατικές συμπεριφορές εναντίον του καθηγητή Σταμούλη, αφού οι εν λόγω ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι και δεν καταλαβαίνουν από όρια. Γνωρίζει ο Κυθήρων Σεραφείμ τις συγκεκριμένες επικίνδυνες συμπεριφορές ομοϊδεατών του εναντίον του καθηγητή Σταμούλη; Να πληροφορηθεί σχετικώς - αν δεν γνωρίζει - και να τις αποκηρύξει πάραυτα! Εκτός και πιστεύει ότι στους «αιρετικούς» πρέπει η πυρά! Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα βαρύνει πρωτίστως τον ίδιο, ως επίσκοπο της Εκκλησίας. 
Η εναντίον του καθηγητή Σταμούλη κίνηση αναδεικνύει για άλλη μια φορά το πρόβλημα των «καθαρών» χριστιανών, οι οποίο προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοντώσουν όποιον δεν τους είναι αρεστός. Μπορεί να πρόκειται για μειοψηφία, αλλά μέσα στην Εκκλησία αυτή η μειοψηφία επηρεάζει με έναν τρόπο και εκβιάζει πρόσωπα και καταστάσεις. 
Ευτυχώς εδώ η Ι. Σύνοδος δεν έτεινε ευήκοον ους και η δια του Κυθήρων Σεραφείμ προσπάθεια για να …καθίσει στο σκαμνί ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης έπεσε στο κενό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη μου,
Θυμίσου ότι η τελευταία δίκη θα 'ναι του Αδεκαστου Κριτή φοβού την καταδίκη!
Δημήτριος Β. Εμμανουήλ
Αποτειχισμένος γυμναστής

Related Posts with Thumbnails