Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο "ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ" ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ ΚΑΙ Η "ΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στο τέλος Μαρτίου του 2019 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση ότι στην Ρωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή Οριόλ θα μεταφερθεί «ο θαυματουργός Τίμιος Σταυρός» από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού. 
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τον Τίμιο Σταυρό θα μεταφέρει ο εφημέριος π. Δημήτριος Λουπασάκης, όπου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου από 6 έως 8 Απριλίου. Μάλιστα είχε γραφτεί ότι τον Τίμιο Σταυρό θα υποδεχθεί ο Γέροντας Ηλίας, γνωστός ως ο Πνευματικός του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. 
Όμως, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σχολιάζοντας την είδηση επισήμανε κατηγορηματικά ότι "ουδέποτε ζητήθηκε άδεια προς τούτο, όπως απαιτεί η εκκλησιαστική τάξη, και φυσικά ουδεμία τέτοια άδεια έχει δοθεί". 
Η μεταφορά του «θαυματουργού Σταυρού» δεν πραγματοποιήθηκε τελικά – Κύριος οίδε για ποιους λόγους – αλλά η είδηση ήταν ότι ο συγκεκριμένος «θαυματοποιός» κληρικός είχε σίγουρα επαφές με την «Αγία Ρωσία» του Πούτιν. 
«Συνεργάτες και τα πνευματικά παιδιά του πατρός Δημητρίου» μας πληροφορούν με σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο για την «τιμητική του παρασημοφόρηση με τον Σταυρό του Αγίου Λουκά του Ιατρού μετά επαίνου από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου & πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονουφρίου», δηλαδή του εν Κιέβω Ονουφρίου, της Ρωσικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. 
Μας λένε, λοιπόν, τα «πνευματικά παιδιά του πατρός Δημητρίου»: 
«Σας εξιστορούμε την σειρά των γεγονότων που προηγήθησαν και έγιναν αιτία της βραβεύσεως του πατρός Δημητρίου. Στις αρχές Νοεμβρίου 2015 λαϊκοί αντιπρόσωποι της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας ήλθαν σε επαφή με τον πατέρα Δημήτριο παρακαλώντας τον να παραχωρήσει τεμάχιο ευωδιάζοντος και μυροβλύζοντος Ιερού Λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του. 
Το ιερό λείψανο θα λάμπρυνε την εορτή του Αγίου Δημητρίου την Κυριακή 8 Νοεμβρίου [κατά το παλαιό εορτολόγιο 26 Οκτωβρίου] κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στην Ιερά και Σεβασμία Μονή του Αγίου Παντελεήμονος [Ρώσικο] στο Άγιο Όρος ενώ της πανηγύρεως θα προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ Ονούφριος. 
Ο πατέρας Δημήτριος φιλαδέλφως ανταποκρινόμενος μετέφερε προσωπικά και παρέδωσε το μυροβλύζον λείψανο του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μονή την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 όπου και έτυχε λαμπράς υποδοχής. Όμως κατά θαυμαστό τρόπο η Χάρις του Αγίου Δημητρίου ενήργησε σε τέτοιο βαθμό ώστε κατά την διάρκεια της πανηγύρεως παρουσιάστηκε οφθαλμοφανής μυροβλυσία του Ιερού Λειψάνου αλλά και άρρητος ευωδία που κατέκλυσε το Καθολικό της Ιεράς Μονής προκαλώντας την έκπληξη όλων όσων παρευρίσκονταν, αναγκάζοντας δε τον Ουκρανό προκαθήμενο να ζητήσει μέσω συνεργατών του από τον πατέρα Δημήτριο να συναινέσει στην μεταφορά του Ιερού Λειψάνου στην Ουκρανία προς ευλογία και αγιασμό του δεινώς δοκιμαζομένου αλλά συνάμα ευλαβούς λαού.
Κατόπιν της θετικής αποκρίσεως του πατρός Δημητρίου το μυροβλύζον και ευωδιάζον Ιερό Λείψανο του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου μεταφέρθηκε από ουκρανική αντιπροσωπεία στις 10 Νοεμβρίου 2015 αρχικώς στην πόλη του Κιέβου, ακολούθως δε στην πόλη της Οδησσού και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου και ετέθη σε παράλληλη προσκύνηση με την εξ Ιεροσολύμων πάνσεπτη εικόνα του Επιταφίου της Παναγίας, ενώ καθημερινώς τελούνταν πολύωρες λατρευτικές ακολουθίες με αποκορύφωμα την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 15 Νοεμβρίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονουφρίου. 
Αυτή λοιπόν η πάνδημος συμμετοχή αλλά και αποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου εκ μέρους του ουκρανικού λαού συγκίνησαν τον Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ. Ονούφριο με αποτέλεσμα να εγκρίνει την παρασημοφόρηση του πατρός Δημητρίου με το διάσημο του Σταυρού του Αγίου Λουκά του Ιατρού μετά επαίνου ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης για την φιλάδελφη αυταπάρνηση που επέδειξε, ενώ εξουσιοδότησε δύο επιφανείς συνεργάτες του, τον επιχειρηματία, πολιτικό και μεγάλο ευεργέτη της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας Ίγκορ Ρυμπακόβ και τον Διευθυντή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ. Βλαδίμηρο Τελιζένκο, πρωτίστως να επιστρέψουν το λείψανο του Αγίου Δημητρίου και ταυτόχρονα να παραδώσουν εκ μέρους του την υψηλή τιμητική διάκριση. 
Έτσι λοιπόν την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η επιστροφή του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου στον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων και ταυτοχρόνως η βράβευση του εφημερίου μας πατρός Δημητρίου Λουπασάκη. Επίσης εκ μέρους της πόλεως της Οδησσού όπου και εκτέθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου δόθηκε το μετάλλιο του Τιμητικού Επισκέπτου της Πόλεως αυτής εκ μέρους του Μητροπολίτου Οδησσού και Ισμαηλίας κ. Αγαθαγγέλου». 
Οι λαϊκοί απεσταλμένοι της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία δείχνουν στον 
κληρικό Δ. Λουπασάκη το προσκύνημα του λειψάνου που παραχώρησε στο Κίεβο

Από τα παραπάνω εγείρονται, φυσικά, τεράστια ερωτήματα: 
1. Πώς έχει στην κατοχή του ο κληρικός Δημήτριος Λουπασάκης λείψανο του Αγίου Δημητρίου και πώς το περιέφερε ανά την Ουκρανία; Είχε την άδεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος; 
2. Είναι δυνατόν να μεταφέρθηκε το συγκεκριμένο λείψανο στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος; Από πότε «εισάγονται» λείψανα στο Άγιον Όρος; Έδωσε η Ιερά Κοινότης άδεια για κάτι τέτοιο; 
3. Ποια ήταν η «ουκρανική αντιπροσωπεία» που μετέφερε το λείψανο στην Ουκρανία; Το παραπάνω κείμενο λέει ότι δύο λαϊκοί το επέστρεψαν στον κληρικό Δ. Λουπασάκη και τον παρασημοφόρησαν εκ μέρους του «Κιέβου» Ονουφρίου. Από πότε οι λαϊκοί μεταφέρουν λείψανα; 
4. Ποια είναι τελικά η σχέση του εν λόγω έλληνα κληρικού με την «Αγία Ρωσία»; 
Ίσως θα πρέπει να διερευνηθεί – εκτός των άλλων – και η …ρωσική πλευρά του «χαρισματικού» Δημητρίου Λουπασάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails