Σάββατο 9 Απριλίου 2022

ΜΕ ΤΟΝ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ" ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ


Ημερομηνίες μετάδοσης: Σαββατοκύριακο 09 & 10 Απριλίου 2022 και Σαββατοκύριακο 16 & 17 Απριλίου 2022, στις 07:00 
Μια λιγότερο γνωστή, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αυτή του συνθέτη έργων εκκλησιαστικής μουσικής, παρουσιάζει στις επόμενες τέσσερις εκπομπές της (09, 10, 16 και 17.04.2022), η «Εγνατία Οδός», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Ντόβολος, κάθε Σαββατοκύριακο στις 7 το πρωί. 
Λίγους μόλις μήνες μετά την εκδημία του Θεοδωράκη, και με αφορμή την πρόσφατη διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, γίνεται απόπειρα να φωτιστεί μια ίσως όχι τόσο γνωστή πτυχή του έργου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. 
Προσκεκλημένος στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος. 
Από τις πρώτες, ευρύτερα γνωστές, συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη είναι το περίφημο «Τροπάριο της Κασσιανής», το οποίο ο ίδιος ως έφηβος παρουσίασε σε ναό της Τρίπολης το 1942. Έτσι αρχίζει ουσιαστικά τη συνθετική του πορεία, η οποία, στη μακρά διαδρομή της, περιλαμβάνει και έργα εκκλησιαστικού περιεχομένου, όπως η «Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου» και η «Ακολουθία εις Κεκοιμημένους», αλλά και έργα στα οποία έχει συμπεριλάβει ύμνους της Εκκλησίας, όπως τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής στη «Συμφωνία αρ. 3».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails