Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΝΑΚΑΚΗ: "ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΚΟΥΣΙΟΝ ΠΑΘΟΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Δημήτρης Μηνακάκης είναι γνωστός συνθέτης, εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας, με πραγματικά πλούσιο έργο σε όλους αυτούς τους τομείς. 
Η συνθετική του πορεία αντικατοπτρίζει έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση, και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό. 
Οι συνισταμένες αυτές αφομοιώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στο προσωπικό του ύφος. Ειδικά η σχέση του με την Βυζαντινή μουσική μας έχει δώσει πολύ ενδιαφέροντα δείγματα μιας έντεχνης, προσωπικής γραφής και προσέγγισης της εκκλησιαστικής μας μουσικής. 
Την Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, σε παγκόσμια πρώτη παρουσιάστηκε στο "Ολύμπια", το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", το ορατόριο «Προς το Εκούσιον Πάθος» του Δημήτρη Μηνακάκη. 
Το θέμα του Ορατορίου είναι η εκούσια πορεία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προς το εκούσιον πάθος. Ξεκινά με τη θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Σταυρική θυσία και ολοκληρώνεται με τα εγκώμια. Ο συνθέτης επεξεργάστηκε με τέχνη Βυζαντινούς ύμνους και ψαλμούς της Μ. Εβδομάδος, ενώ συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για το τροπάριο της Κασσιανής στην ποιητική απόδοση του Κωστή Παλαμά. Αυτή η μελοποίηση παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί ο συνθέτης γράφει "πολυφωνικά" - με όλες τις σημασίες - και για όλους τους συντελεστές. 
Σολίστ: Αντωνία Καλογήρου (σοπράνο), Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος) Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος). 
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής 
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
Αφηγητήs: Αλέξηs Κωστάλαs 
Λιμπρέτο Βασισμένο σε Ύμνους της Μ. Εβδομάδας: Γιάννης Χριστόπουλος
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά βίντεο από την πρεμιέρα του έργου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails