Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Η ΓΗΠΕΔΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΠΙΣΤΟΥ ΛΑΟΥ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μια συγκεκριμένη μερίδα μέσα στην Εκκλησία, αυτή που αυτοπροσδιορίζεται ως «πιστός λαός», άμα τη εκδημία ενός κληρικού που ήταν δικός της, αναφωνεί «ΑΓΙΟΣ»! Και με τον τρόπο της …εκβιάζει τα πράγματα προς «αγιοποίησιν» αργά ή γρήγορα. 
Οι "Καντιωτικοί" λυσσομανάνε για την αγιοποίηση του αειμνήστου μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου "συνεπαρμένοι" από την "αγωνιστικότητα" του. Μια καθαρά ποδοσφαιρική λογική. 
Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον μακαρίτη μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά, πάνω στον τάφο του οποίου οι οπαδοί του έγραψαν το «Άγιος». Αλήθεια, πότε έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο; Όχι απλώς να το λένε αλλά και να το γράφουν επί του τάφου; 
Το επ’ εμοί ΔΕΝ πιστεύω πως ο Φλωρίνης Αυγουστίνος και ο Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς ήταν άγιοι. Και είμαι σίγουρος πως η Εκκλησία δεν θα τους αγιοκατατάξει, παρά τις όποιες πιέσεις των οπαδών. 
Το δυστύχημα είναι ότι οι οπαδοί αυτών των δύο μητροπολιτών, κληρικοί και λαϊκοί, τηρούν μια «παρεκκλησιαστική» στάση σε όλα, σχεδόν, τα ζητήματα της Εκκλησίας, νομίζοντας - οι δυστυχείς - ότι "ορθοτομούν τον λόγο της αληθείας". 
Σε κάθε περίπτωση, οι κεκοιμημένοι αυτοί ιεράρχες, έβλαψαν την μαρτυρία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, υιοθετώντας ένα νοσηρό καταγγελτικό μοτίβο, το οποίο στα μάτια του απλού κόσμου - και όχι του "πιστού λαού" - φάνταζε σχεδόν τρομακτικό, καθώς κυριαρχούσε η λογική του αποκλεισμού και της "καθαρότητας". Η Εκκλησία έχει πάρει το ...μήνυμα και δεν θέλει πλέον την ταύτισή της με αυτές τις έξαλλες και α-νόητες φωνές. 
Επομένως, ας κάνουν όσες αγιογραφίες θέλουν - των δύο μητροπολιτών - οι οπαδοί τους. Η Εκκλησία ΔΕΝ πρόκειται να τους αγιοκατατάξει. Αν θέλουν ας το χωνέψουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails