Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΕΝ ΠΛΩ" ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ


π. Ελισαίος Γούλας 
ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ - Δημήτρης Μητρόπουλος 
Η σχέση του μεγάλου μαέστρου με πνευματικές μορφές της Ορθοδοξίας Δημήτρης Μητρόπουλος (Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 1896 – Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1960) 
Ένα ιδιαίτερο πόνημα έρχεται από τις εκδόσεις Εν πλω, οι οποίες μας πληροφορούν σχετικά: 
Με αφορμή την συμπλήρωση 61 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μαέστρου αποκαλύπτουμε το εξώφυλλο του νέου μας βιβλίου που σύντομα θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Κεντρικό νόημα της εργασίας αυτής είναι η εμπειρία της «αγιότητας» που είχε ο μαέστρος στη ζωή του και τα πρόσωπα –σημειωτέον αναφερόμαστε σε πρόσωπα που ήταν όλα συνειδητά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας– που τον επηρέασαν, λιγότερο ή περισσότερο, και συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της δικής του πνευματικότητας. Άλλωστε, αν για κάτι έμεινε μοναδικός και ανεπανάληπτος στο καλλιτεχνικό στερέωμα της εποχής του ή και μεταγενέστερα, εκτός από την καλλιτεχνική του μεγαλειότητα, είναι αυτή ακριβώς η τόσο ξεχωριστή και «ιεροπρεπής» πνευματική του ποιότητα. 
Ας ξεκαθαρίσουμε ότι, πρώτον, δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να «αγιοποιηθεί» ο Μητρόπουλος και δεύτερον, αυτή η πνευματική του ποιότητα αφορά στην αμερικάνικη περίοδο της ζωής του. Τότε έφτασε σε ωριμότητα και ακμή η έκφραση της πίστης του. Ούτε «πνευματογραφία» επιχειρείται, ούτε τεστ πίστεως. 
Αυτός ο άνθρωπος, εξάπαντος, γνώρισε την «αγιότητα». Όχι την αγιότητα ως θαυματοποιία, αλλά ως συνάντηση Θεού και Ανθρώπου στη ζωή. Γνώρισε πρόσωπα που όντως, βίωναν ή συνειδητά προσπαθούσαν να βιώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Πάντα εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είτε κληρικοί, είτε λαϊκοί. Είτε συγγενείς, είτε οικείοι. Έδωσαν στον Δημήτρη Μητρόπουλο να δει απτά, τι σημαίνει πίστη στον Χριστό, και σε πολλές περιπτώσεις να ζήσει ο ίδιος προσωπικά την αντιμισθία του Παρακλήτου στους ταπεινούς δούλους Του. 
Στον μαέστρο και σε όλα αυτά τα πρόσωπα παρατηρούμε κοινά χαρακτηριστικά, τηρουμένων, βέβαια, των διαφορών για τον καθένα. Ειλικρινής πίστη και πηγαία ευλάβεια, ακτημοσύνη και φιλανθρωπία, ταπείνωση και υπομονή στις λύπες, καρτερία στις συκοφαντίες και τις επιθέσεις των ανθρώπων, και το κυριότερο, βαθειά αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails