Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΕΛΕΝΗ ΛΙΝΤΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: "ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΦΟΡΟ"


Η Ελένη Λιντζαροπούλου είναι μάχιμη θεολόγος και ποιήτρια. Κάνει, δηλαδή, με τις ποιητικές συλλογές και τα δοκίμιά της την προσωπική της κατάθεση με συνέπεια και εν λόγω αληθείας. 
Πρόσφατη ποιητική συγκομιδή η συλλογή της «Παραλλαγές στο παράφορο» (εκδόσεις Αρμός), αλλά και το αφιέρωμα σε αυτήν του «Ελληνομουσείον» (Ακτή, τεύχος 125, Χειμώνας 2020). 
Στις «Παραλλαγές στο παράφορο» …χορεύει η ατέλεια: «Ατελώς παράφορο», «Ατελώς εγώ», «Ατελώς αναμάρτητο», «Ατελώς απουσία». 
Παρούσα η σιωπή: «Η σιωπή των αποτελεσμάτων», «Στάση σιωπής»… 
Παράφορη ποιητική: «Η ποιητική των ευαγγελίων», «Ποιητική ήττα». 
…Σώζουσα άγνοια: «Καλύτερα να μην ξέρουν», «Άγνοια κόπου». 
Πένθη, ερωτήματα, στιγμιότυπα, μάταιες πτήσεις, ελεγείες, εγκώμια, συνιστούν μια ποιητική ευγένειας και αληθινής ευαισθησίας. 
Η ελπίδα παραμονεύει παντού… Η αναζήτηση της επόμενης στιγμής διάχυτη… Η αγωνία για την έκφραση της αλήθειας προβάλλει από παντού. 
«Θέμα και παραλλαγές», λέμε στη μουσική και εννοούμε, πολύ απλά, την τεχνική της σύνθεσης, κατά την οποία το μουσικό υλικό επαναλαμβάνεται παραλλαγμένο ποικιλοτρόπως. Η εφαρμογή των αλλαγών αυτών μπορεί να αναφέρεται στο μέρος του ρυθμού, στην αρμονία, τη μελωδία, την αντίστιξη, την ενορχήστρωση, ή οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω. 
Εδώ έχουμε «Παραλλαγές στο παράφορο». 
Η Ελένη Λιντζαροπούλου αναπτύσσει μια τεχνική ποιητικών παραλλαγών πάνω σ΄ ένα παράφορο που δεν είναι ούτε κατακλυσμιαίο ούτε καταλυτικό. Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή σκιάς… Και μια λαχτάρα για το «εσύ». Κι αυτό δεν είναι λίγο… 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails