Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Ρώσος μητροπολίτης στο σύνθρονο του Κερκύρας Νεκταρίου


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όπως μας πληροφορούν ρωσικές πηγές, στις 16 Νοεμβρίου 2021 ο μητροπολίτης Πολτάβα και Μίργκοροντ Φίλιππος, ο οποίος υπάγεται στην εν Ουκρανία Ρωσική εκκλησιαστική παρουσία, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στην Κέρκυρα. 
Ο ιεράρχης της UOC τέλεσε, όπως αναφέρεται, τη Θεία Λειτουργία με την ευλογία του μητροπολίτου Ονούφριου, την εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας, και του μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. 
Μετά την Θεία Λειτουργία ο μητροπολίτης Φίλιππος συναντήθηκε με τον Κερκύρας Νεκτάριο. Η συνάντηση έγινε σε αδελφικό κλίμα, σημείωσε η μητρόπολη Πολτάβα, σε σχετικό ανακοινωθέν και ο Κερκύρας Νεκτάριος είπε, για άλλη μια φορά, ότι αναγνωρίζει μόνο μία κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία - την UOC. 


Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος για άλλη μια φορά δέχθηκε ιεράρχη της εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας και για άλλη μια φορά τόνισε ότι αναγνωρίζει την UOC ως τη μόνη κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πρακτικά: 
- Δεν αναγνωρίζει τον τόμο της Αυτοκεφαλίας που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 
- Δεν δέχεται την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία ανήκει, δια της οποίας αναγνωρίζεται η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
- Δεν τον απασχολεί διόλου το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έχει κόψει το μνημόσυνο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. 
Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και κάτι εντελώς …τραβηγμένο. 
Ο …φιλοξενούμενος μητροπολίτης Πολτάβα και Μίργκοροντ Φίλιππος κατά την Θ. Λειτουργία κάθισε στο Σύνθρονο του Ι. Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος! 


Απορία: Δεν γνωρίζει ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος ότι η παραχώρηση του επισκοπικού θρόνου στο σύνθρονο σε άλλον αρχιερέα, πλέον του επιχωρίου, συνιστά μεγάλο κανονικό ατόπημα και υποδηλώνει συμβολικά την παραίτηση του οικείου επισκόπου από την ποίμνη που του ανέθεσε η Εκκλησία; 
Μήπως έχει αποφασίσει, άραγε, να παραχωρήσει την έδρα του στους Ρώσους;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να περιποιούμαστε τους διωκόμενους(sic) μη σχισματικούς(sic) Επισκόπους της Κανονικής(sic) Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας... ως διωκομενους υπερ της των Κανόνων ακρίβειας(sic), τους αξιζει καθε δοξα τιμη και προσκυνηση που θα μπορουσε να δωσει κανείς σε Επίσκοπο, άρα και αυτη που τους έδωσε ο π.Νεκτάριος φυσικά...

Related Posts with Thumbnails