Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Ένα υβριδικό συνέδριο για το 1821 από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η πρώτη σκέψη δημιουργίας για Μουσείο Σολωμού καταγράφεται το 1903, όταν δωρήθηκαν τα χειρόγραφα του εθνικού Ποιητή στην επιτροπή εορτασμού της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του. Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων όμως, χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο της Ζακύνθου. 
Το κτίριο του Μουσείου στεγάζει το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα και πολυάριθμα κειμήλια, που δωρήθηκαν από διάφορους φορείς και ιδιώτες, και λειτουργεί από τις 24 Αυγούστου 1966. 
Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και ακολουθώντας τις νέες συνθήκες επικοινωνίας λόγω πανδημίας, διοργάνωσε διαδικτυακό συνέδριο, το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου 2021, με τίτλο: "Τα Επτάνησα και το 1821: Γεγονότα, Πρόσωπα, Γραφές". 


Στο συνέδριο συμμετείχαν είκοσι δύο αναγνωρισμένοι ερευνητές, ιστορικοί, φιλόλογοι, ιστορικοί της τέχνης, συντηρητές και άνθρωποι των γραμμάτων, οι οποίοι φώτισαν διεπιστημονικά αυτή την περίοδο της ελληνικής ιστορίας, μέσα στις εφτά θεματικές ενότητες: Φιλική Εταιρεία και Επτάνησα, Οι Ποιητές και η Επανάσταση, Η πολιτική-κοινωνική-πολιτιστική κατάσταση στα Ιόνια Νησιά κατά την Επανάσταση, Το 1821 στην Εκπαίδευση, Η Ελληνική Επανάσταση στην Τέχνη, Η Ιστοριογραφία για την Επανάσταση και τέλος Η συμβολή των νησιών του Ιονίου. 
Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι η μετάδοση του συνεδρίου έγινε μέσα από τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και συγκεκριμένα από την Αίθουσα Διονυσίου Σολωμού, όπου εκτίθενται τα χειρόγραφα και τα προσωπικά αντικείμενα του Εθνικού Ποιητή. Οι ομιλητές, είτε με τη φυσική παρουσία τους είτε ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, εναλλάσσονταν στον χώρο. Το συνέδριο ήταν μια συνδιοργάνωση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Το έργο που κοσμεί την αφίσα του διημέρου είναι δημιουργία του ζωγράφου Μπάμπη Πυλαρινού.
Πολλοί ήταν οι φιλίστορες εκείνοι που παρακολούθησαν τις συνεδρίες απευθείας, σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες του Μουσείου: την ιστοσελίδα, το επίσημο κανάλι του στο YouTube και τον λογαριασμό του στο Facebook
H μετάδοση ήταν μια παραγωγή της ISTROS Productions.
 

Αναμφισβήτητα ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για Συνέδριο που αφορούσε στο 1821, από πλευράς τεχνολογίας. Αλλά και από ακαδημαϊκής πλευράς, οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και συνέβαλαν ουσιαστικά στην συνειδητοποίηση της περιόδου της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης, που στην πραγματικότητα παραμένουν ακόμα στο …ημίφως για τους πολλούς. 
Το Συνέδριο του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων έκανε τη διαφορά, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές, κυρίως για το ρόλο και τη συμβολή των Επτανήσων στην Επανάσταση.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα σχετικά videos. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails