Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΓΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», που πραγματοποιήθηκε στην Χίο (24/7-1/8-2021) περιλαμβανόταν και μία ξεχωριστή συναυλία με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα» και έργα Ελλήνων και Γάλλων συνθετών από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα.

Η συναυλία αυτή του φεστιβάλ, που διευθύνει η Ελευθερία Λυκοπάντη και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Καλογεράς, αποτύπωσε – έστω ενδεικτικώς – την ελληνογαλλική μουσική διάδραση δύο αιώνων, πραγματική κληρονομιά και για τους δύο λαούς.

Η συναυλία έκλεισε με τρία τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού για φωνή και πιάνο, ο οποίος το 2016 αναγορεύθηκε Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Η διάκριση αφορούσε και στην δράση του συνθέτη για την προώθηση της σύγχρονης γαλλικής μουσικής στο ελληνικό κοινό. 

Γιώργος Κουρουπός (γ. 1942)

- Sables Mouvants (1968) 

- Adolescence du jour (2012)

- «Νύχτα γιομάτη θαύματα…» (2002)

Το Sables Mouvants (1968), σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, είναι η πρώτη απόπειρα μελοποίησης γάλλου ποιητή, στα χρόνια της μαθητείας του συνθέτη στο Παρίσι, όπου είχε δάσκαλο και τον Olivier Messiaen. Πρόκειται για τον ποιητή Jacques Prévert (1900-1977), μια πολυσχιδή προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων.

Το δεύτερο τραγούδι του Γ. Κουρουπού είναι σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) στα γαλλικά (μετάφραση: Robert Levesque). Πρόκειται για ένα απόσπασμα («Ήβη της Μέρας») από τις «Αιθρίες», της συλλογής «Προσανατολισμοί» (1941). Θυμόμαστε ότι ο  Ελύτης είχε ζήσει στο Παρίσι, είχε μελετήσει και συναναστραφεί την γαλλική διανόηση του 20ού αιώνα και είχε επηρεαστεί από αυτήν.

Το τελευταίο τραγούδι είναι σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» (απόσπασμα από τον «Πειρασμό»).

Ερμηνεία:

Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο

Χρήστος Μαρίνος, πιάνο

 

Jacques Prévert (1900-1977)

Sables Mouvants / Κινούμενη άμμος   

Απόδοση στα ελληνικά: Δάφνη Πανουργιά

Δαίμονες και θαύματα

Άνεμοι και παλίρροιες

Μακριά ήδη η θάλασσα αποτραβήχτηκε

Κι εσύ

Σαν ένα φύκι που  γλυκά παρασύρεται από τον άνεμο

Μέσα στην άμμο του κρεβατιού κινείσαι καθώς ονειρεύεσαι

Δαίμονες και θαύματα

Άνεμοι και παλίρροιες

Μακριά ήδη η θάλασσα αποτραβήχτηκε

Μα μέσα στα μισάνοιχτα μάτια σου

Δυο μικρά κύματα στάλαξαν

Δαίμονες και θαύματα

Άνεμοι και παλίρροιες

Δυο μικρά κύματα για να με πνίξουν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails