Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ


Κυκλοφόρησε ο τόμος 19 (2021) του επιστημονικού περιοδικού της Νεοελληνικής Φιλολογίας Κονδυλοφόρος, με 222 σελίδες και πολύ ενδιαφέροντα μελετήματα. 
Εδώ εστιάζουμε στην βιβλιοκρισία του Αλέξη Πολίτη για τα Νεοελληνικά Φιλολογικά Ανάλεκτα του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή. 
Η σχετική παρουσίαση του σημαντικού αυτού τόμου σε παλαιότερη ανάρτησή μας εδώ.
Ο Αλέξης Πολίτης, που γράφει για το νέο πόνημα του Μ. Χατζηγιακουμή, είναι ένας πολύ σημαντικός φιλόλογος. Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Université Paris IV (Sorbonne). Από το 1976 έως το 1989 εργάσθηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και από το 1989 έως το 2012 στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τώρα είναι ομότιμος καθηγητής της ίδιας Σχολής.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Αλέξης Πολίτης με αυτή την βιβλιοπαρουσίαση προβάλλει τον Μ. Χατζηγιακουμή ως κράτιστο φιλόλογο, που το έργο του δεν έχει προσεχθεί μέχρι σήμερα όσο θα έπρεπε. Μάλιστα, ο Αλ. Πολίτης δεν διστάζει να δικαιώσει απολύτως τον Χατζηγιακουμή, τόσο ως προς την πρωτοπόρα έρευνά του στα Μουσικά Χειρόγραφα της Τουρκοκρατίας (γράφει: "μας ανοίγει το πανόραμα που δεν εκμεταλλευτήκαμε - και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου"), όσο και στην κριτική που ασκεί ο Χατζηγιακουμής στον μακαρίτη Στυλιανό Αλεξίου για την εργασία του πάνω στον Διγενή. 
Είναι σαφές πως το έργο του Χατζηγιακουμή "Μεσαιωνικά και δημώδη κείμενα" (1977) δεν προσέχτηκε την εποχή που βγήκε. 
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλ. Πολίτης: "Διαβάζοντας με το μολύβι στο χέρι τις παρατηρήσεις του Χατζηγιακουμή αισθάνθηκα πως βρέθηκα - ύστερα από τόσα χρόνια - σ' ένα σεμινάριο εκδοτικής... Κάθε κείμενο του Χατζηγιακουμή πρέπει να διαβάζεται με το μολύβι στο χέρι. (Και να ξαναδιαβάζεται μετά από λίγον καιρό)". 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την βιβλιοκρισία του Αλέξη Πολίτη. 
π.α.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails