Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΘΕΟΛΟΓΙΑ" ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία», που εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Επιούσιος» του Επισκοπείου (επί της οδού Ιωαννίνων, 3 Λάρισα).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δρ. Θεολογίας, Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και νέος Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “Θεολογία και Πολιτισμός: Oι προτεραιότητες ενός γόνιμου διαλόγου σήμερα», ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και τους στόχους της νέας πορείας που έχει χαράξει το περιοδικό προκειμένου να υπηρετεί την θεολογική επιστήμη, κυρίως δε να διακονεί και να υποστηρίζει θεολογικά και ποιμαντικά το έργο της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

Στην εκδήλωση, η οποία απευθύνεται στους θεολόγους όλης της Θεσσαλίας, θα μιλήσουν, επίσης, για το περιοδικό και τις προσπάθειες για το άνοιγμα της Εκκλησίας στη κοινωνία, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, σχολικός σύμβουλος θεολόγων νομού Λάρισας κ. Απόστολος Ποντίκας, ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Λάρισας, θεολόγος (M.Th.) Νίκος Παύλου και ο δημοσιογράφος – θεολόγος (M.Th) και καθηγητής του Γυμνασίου Αρμενίου Ν. Λάρισας Χάρης Ανδρεόπουλος, ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.

Στους συμμετέχοντες θα μοιρασθούν αντίτυπα του νέου τεύχους της «Θεολογίας», ενώ στους θεολόγους εκπαιδευτικούς θα δοθεί και Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Θεωρώ πολύ σημαντικές ανάλογες εκδηλώσεις που συνδέουν την Ιερά Σύνοδο με τις κατά τόπους Μητροπόλεις, που πολλές φορές αγνοούν το έργο της Συνόδου. Το περιοδικό "Θεολογία" εξέρχεται προς το πλήρωμα της Εκκλησίας κι αυτό είναι είδηση. Το ότι ο Σταύρος Γιαγκάζογλου θα αναπτύξει στην ημερίδα το θέμα: "Θεολογία και Πολιτισμός", είναι επίσης σπουδαίο, αφού φανερώνει την πρόθεση και την ανάγκη για διάλογο της Εκκλησίας με τον πολιτισμό γενικά και με τον σημερινό ειδικότερα.
Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στην Ι. Μητρόπολη Λαρίσης και στους θεολόγους της Λάρισας για την πρωτοβουλία και την συνεργασία τους με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Μακάρι να βρουν μιμητές.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις Παναγιώτη: "Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στην Ι. Μητρόπολη Λαρίσης και στους θεολόγους της Λάρισας για την πρωτοβουλία και την συνεργασία τους με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο".

Είναι όμως αυτή η συνεργασία σε γνώση του Προέδρου της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας κ.Στεργιούλη; Πρόκειται αλήθεια για συνεργασία της Ένωσης Θεολόγων με το Παιδ. Ινστιτούτο ή για συνεργασία Ανδρεόπουλου - Γιαγκάζογλου;
Αν δεν μπορείς να μας απαντήσεις εσύ, ρώτησε τον ίδιο τον Ανδρεόπουλο να μας πει. Πιστεύω πως μια επικοινωνία την έχεις μαζί του. Θα μου πεις γιατί δεν τον ρωτάς εσύ; Απαντώ: Γιατί στο ιστολόγιο του (τελικά τίνος είναι το ιστολόγιο theologylar.blogspot.com;Της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας ή του ίδιου του Ανδρεόπουλου;) δεν επιτρέπονται τα σχόλια.
Περιμένω απάντηση.
Γ.

Haris Andreopoulos είπε...

KOITA NA ΔΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ... (Ι)

Επειδή "τα γραπτά μένουν" (scripta manent), ο καλοπροαίρετος αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι παρατηρήσεις του ανωνυμογράφου κυρίου "Γ" (μωρέ τι είν' τούτο; Κύριος γάμα...Κύριε ελέησον!!!!) αφορούν - εξ επόψεως λογικής - σε διαστάσεις της φαντασίας (του).

Ας τα πάρουμε ένα – ένα (κάνω τις διεκρινίσεις όχι απαντώντας στον μασκοφόρο κύριο «γάμα», αλλά για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος της αφασίας εις την οποία πλανάται ο εν λόγω «Γ»). Λοιπόν:

1ον) Ο διαχειριστής του ιστολογίου, εκλεκτός συνάδελφος Παναγιώτης Ανδριόπουλος κάνει αναφορά "στην Ι. Μητρόπολη Λαρίσης και στους θεολόγους της Λάρισας για την πρωτοβουλία και την συνεργασία τους με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο". Και ναι, αυτό είναι η αλήθεια: κάποιοι θεολόγοι της Ιεράς Μητρόπολης (λαϊκοί και κληρικοί) πήραν τη πρωτοβουλία να οργανωθεί αυτή η ημερίδα, με φορέα την Ιερά Μητρόπολη και τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τι ποιο φυσιολογικό; Και ενώ η Ενωση Θεολόγων ουδεμία οργανωτική σχέση έχει με την συγκεκριμένη εκδήλωση (προετοιμάζει άλλη για το εγγύς μέλλον, με καλεσμένο εκλεκτό ομιλητή), ο κύριος «γάμα» (Κύριος οίδε πόθεν αρυόμενος, Κύριος…) ρωτά: «είναι αυτή η συνεργασία σε γνώση του Προέδρου της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας κ.Στεργιούλη;»….

2) Τώρα από πού του προέκυψε η Ενωση Θεολόγων, μόνον αυτός (ο κ. «γάμα»...) ξέρει. Σε δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης (http://www.imlarisis.gr/main.php?p=874&more=1#more874 ) και δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες απάσης της Θεσσαλίας δηλώνεται μετά πάσης σαφηνείας ότι διοργανωτές είναι η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Γιατί άρα γε θα πρέπει αυτή η ανάληψη της πρωτοβουλίας για συνεργασία της Μητροπόλεως με την Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «να τελεί σε γνώση της Ενωσης Θεολόγων Λάρισας» (!!!) προσέτι δε και ειδικότερον και «του προέδρου αυτής κ. Στεργιούλη»; Τίνι λόγω;…

Haris Andreopoulos είπε...

KOITA NA ΔΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ... (ΙΙ)

(η συνέχεια...:)

3) Από πού του «κόλλησε» του κυρίου «γάμα» ότι (τάχα) «πρόκειται για συνεργασία της Ενωσης Θεολόγων με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο», για την οποία μάλιστα αμφιβάλλει θεωρώντας ότι πρόκειται να «συνεργασία Ανδρεόπουλου – Γιαγκάζογλου»; Το αγνοώ. Προφανώς τελεί σε πνευματική ταραχή και διαβάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις αδυνατεί να εννοήσει (συνεπώς και να κατανοήσει) απλά, απλούστα πράγματα. Ελπίζω να παρατήρησε ότι η ταπεινότης μου εκλήθη να συμμετάσχει στην ημερίδα υπό την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του εκπαιδευτικού και πάντως ουχί υπό αυτής της του Γραμματέως της Ενωσης Θεολόγων Λάρισας (ιδιότητα ουδεπόποτε – για λόγους διακρίσεως - αναφερθείσα σε εκδήλωση μετά της οποίας η Ενωσή μας δεν είχε οργανωτική σχέση). Και..

4) Για το blog http://thelogylar.blogspot.com : Το ιστολόγιο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία έχοντας σε διάστημα ένός έτους (από πέρυσι το Νοέμβριο) καταγράψει πάνω από 42.000 αναγνώσεις (την ώρα που η ιστοσελίδα της ΠΕΘ, http://www.petheol.gr) μόλις και μετά βίας, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει καταγράψει λίγο πάνω από τις 5.000 αναγνώσεις. Πρόκειται για το πρώτο σε αναγνωσιμότητα θεολογικό ιστολόγιο στην Ελλάδα (αφού διαβάζεται και από πολλούς συναδέλφους και φίλους της Θεολογίας και στο εξωτερικό). Υπήρξαν, όμως, ορισμένοι (ελάχιστοι) που ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο κάποιων δημοσιευθεισών ανακοινώσεων και ρεπορτάζ, αλλά δεν τόλμησαν καν να κάνουν επώνυμη διαμαρτυρία, ή να στείλουν την δική τους άποψη. Κάποιοι μάλιστα προτίμησαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους με τρόπο όχι μόνο ανοίκειο για θεολόγους, αλλά και υπό τύπον μασκοφόρου επιδιώκοντες αντεγκλήσεις με πνεύμα εριστικόν τα μάλα… Και γι’ αυτό τον λόγο ότι βάλαμε «φίλτρο» στις ανωνυμογραφίες – διακηρύσσοντες urbi et orbi τη παράκλησή μας οι συνάδελφοι και φίλοι που επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους να το κάνουν επωνύμως. Είναι συνεπώς κάτι παραπάνω από χονδροειδές ψέμα η …ανώνυμη «αναφορά» του κυρίου «γάμα» ότι τάχα «δεν επιτρέπονται τα σχόλια στο ιστολόγιο της Ενωσης Θεολόγων». Αλλά ας μην ανησυχεί. Μετά τις εκλογές στο τοπικό μας παράρτημα (στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου), το ιστολόγιο της Ενωσης Θεολόγων Λάρισας θ’ αποκτήσει και νέα διεύθυνση και νέο διαχειριστή. Οπότε μπορεί αν έχει όρεξη να δώσει κι’ αυτός τη δική τους αγωνιστική μαρτυρία και προσφορά στην Ενωση Θεολόγων (γιατί από …λόγια – θα συμφωνεί πιστεύω κι’ αυτός – είμαστε χορτασμένοι…) .

5) Ελπίζω την ερχόμενη Πέμπτη ο κύριος «Γ» να έλθει στην εκδήλωση που διοργανώνει η τοπική μας Εκκλησία σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Εκεί ελπίζω να νιώσει αδελφός ανάμεσα σε αδελφούς. Εγώ θα’ θελα να τον δω και να του σφίξω το χέρι. Και αν κάπου υπερβάλλω να του ζητήσω και συγγνώμη.

Χάρης Ανδρεόπουλος
Δημοσιογράφος - θεολόγος,
Λάρισα

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ανδρεόπουλε,
ευχαριστώ για την απάντηση στα ερωτήματα μου.
Από τα πολλά που γράφετε κρατώ δύο. Ένα, ότι η εκδήλωση δεν έχει σχέση με την ένωση θεολόγων Λάρισας αλλά με κάποιους θεολόγους και δεύτερο ότι για το ιστολόγιο δεν θέλετε να μας πείτε αν ανήκει σε σας ή στην τοπική ένωση.
Τα υπόλοιπα είναι κακιούλες και δεν θα απαντήσω σ΄αυτές.
Όσο για το "Γ." το διορθώνω και γράφω πλέον "Γιώργος". Θέλεις και το επίθετο; Ε, αυτό θα στο πω άλλη φορά ή μήπως όταν βρεθούμε στην εκδήλωση στη Λάρισα;....
Γιώργος

Haris Andreopoulos είπε...

Ελα στην ημερίδα να νιώσεις αδελφός ανάμεσα σε αδελφούς. Θα οφεληθείς. (Θα χαρώ αδελφέ να τα πούμε και από κοντά!).

(ΥΓ: Το ιστολόγιο ανήκει στην Ενωση, εγώ απλώς το διαχειρίζομαι)

Ανώνυμος είπε...

σφαχτείτε παιδιά... άλλοστε θεολόγοι είστε...

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε. Την κακολόγησα την Ημερίδα και αναβλήθηκε!
Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Ανδρεόπουλε ωφεληθείς είναι και όχι "οφεληθείς". Λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει.
Ο πολύ οικουμενισμός όμως βλάπτει...

Related Posts with Thumbnails