Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Σ΄ ένα ανοιξιάτικα φθινοπωρινό περιβάλλον, με την παρουσία στελεχών από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλήθους προσκεκλημένων, Αρχιερέων, τοπικών Αρχών και Λαού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ετέλεσε σήμερα το πρωί, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των εργασιών του Α΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις και δη στα Επτάνησα, το οποίο φιλοξενείται αυτές τις μέρες στη Ζάκυνθο.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε, Άγιοι Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, Αξιότιμοι Άρχοντες του τόπου, Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Με αισθήματα μεγάλης χαράς χαιρετίζω την έναρξη του παρόντος Α΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την αιγίδα του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και το οποίο φιλοξενούμε εδώ, στο Φιόρο του Λεβάντε, την πανέμορφη και αγιοτόκο Ζάκυνθο.
Στο παρόν Συνέδριο, έχουμε την ύψιστη τιμή να παρευρίσκεται και να συμμετέχει στις εργασίες του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αναμένονται μάλιστα οι Μακαριώτατοι Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ἀδελφοί εκλεκτοί Ιεράρχες, ελλογιμότατοι Καθηγητές και εκπρόσωποι των καθ’ Ελλάδα Ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι μας.

Μέσα στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο που μας περιβάλλει, στον οποίο έχουν «καταργηθεί» τα διακρατικά σύνορα μέσω της απρόσκοπτης ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών όπου γης, τον εκμηδενισμό του χρόνου και των αποστάσεων συνεπεία της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, η Εκκλησία καλείται να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και να προβάλει στα μέλη Της –και όχι μόνον- κάτι, που ενώ στα μάτια των πολλών ίσως φαίνεται παρωχημένο και ξεπερασμένο, γι΄ Αυτήν όμως είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα ωφέλιμο ψυχικά, στο διάβα των αιώνων. Τούτο είναι οι «θρησκευτικές περιηγήσεις» ἤ απλούστερα ο θρησκευτικός τουρισμός.

Στο Συνέδριο αυτό, με τη βοήθεια των εκλεκτών Εισηγητών,
α) θα ανατρέξουμε στην μακραίωνη Εκκλησιαστική ιστορία και θα εντοπίσουμε πώς τα μέλη της Εκκλησίας αντιλαμβάνονταν την έννοια των προσκυνηματικών περιηγήσεων,
β) θα συγκεκριμενοποιήσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες προσκύνημα και θρησκευτικός τουρισμός,
γ) θα γίνουμε κοινωνοί εμπειριών και μαρτυριών συνδεδεμένων με προσκυνηματικούς προορισμούς,
δ) θα αναζητήσουμε τρόπους ανάπτυξης αυτού του προσκυνηματικού πνεύματος,
ε) θα εστιάσουμε στον χώρο των Επτανήσων, ακραγγίζοντας στιγμές της Ιστορίας και της εκκλησιαστικής Παράδοσής τους και τέλος
στ) θα προγραμματίσουμε τον επόμενο τόπο, που φρονώ ότι πρέπει να είναι η Μακεδονία μας.

Στόχος μας είναι, να γίνουμε σοφότεροι και κατ’ επέκτασιν ικανότεροι στην δημιουργία γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα αναπτύξεως των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων οι προσκυνηματικές περιηγήσεις.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails