Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΣΗ ΤΗ ΚΤΙΣΕΙ


Ο Δεκέμβριος που έρχεται έχει πολύ παγκόσμιο Καβάφη!

Διεθνές Συμπόσιο στην Αίγυπτο


«Η επίδραση του Καβάφη στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές λογοτεχνίες» είναι το θέμα του 11ου Διεθνούς Συμποσίου Καβάφη 2009 που θα γίνει στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια (9 και 10 Δεκεμβρίου 2009, αντίστοιχα). Στη διάρκεια του συμποσίου θα τιμηθούν Έλληνες και Αιγύπτιοι λογοτέχνες και μεταφραστές και θα δοθεί μεγάλη συναυλία στην Όπερα του Καΐρου με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο. Το Συμπόσιο για τον Καβάφη διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξάνδρειας, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, οι ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας και οι Άχμαντ Ετμάν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου, ελληνιστής, Ιμπραχίμ ελ Μοάλεμ, Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης, Μωχάματ Σαλμάουι, Πρόεδρος της Ένωσης Αιγύπτιων συγγραφέων, Σάλαχ Φαντλ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα δείτε εδώ.



Η Σαρλότ Ράμπλινγκ διαβάζει Καβάφη στη Γενεύη

Η εφημερίδα «Le Temps» στις πολιτιστικές της σελίδες δημοσιεύει άρθρο και συνέντευξη με την ηθοποιό Σαρλότ Ράμπλινγκ, που θα αναγνώσει ποιήματα του Καβάφη στη Γενεύη, την 16η Δεκεμβρίου.

Η ηθοποιός γνώρισε τον Καβάφη μέσω του Olivier Gluzman, ο οποίος της πρότεινε την ανάγνωση των ποιημάτων του Έλληνα ποιητή σε μετάφραση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, σε συνεργασία με τον Πολύδωρο Βογιατζή, που διαβάζει τα ποιήματα στην ελληνική με τη συνοδεία μουσικού. Η Σαρλότ Ράμπλινγκ δηλώνει ότι ο Καβάφης ήταν για αυτήν μια αποκάλυψη και ότι χρησιμοποιεί στα ποιήματά του μια εξαιρετική οικονομία λέξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails