Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ



φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο πριν λίγη ώρα εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την έξοδό του από την ημίωρη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ομπάμα τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την ανάγκη σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα του ζητήσει να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Έγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά. Οπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι' αυτά τα θέματα τα οποία γι' αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν το μήνυμά του. Μιλήσαμε και για την εδώ Ομογένεια και της ελευθερίας την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική. Και ο κ. πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής».
Ερωτηθείς εάν η σημερινή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο «έσβησε τις κακές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν μετέβη στο Φανάρι», ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: «Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο Πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Ήταν πολύ σύντομος η επίσκεψή του στην Τουρκία. Μόλις είχε γίνει πρόεδρος. Ήταν μία σύντομη επίσκεψη. Αλλά το ότι με εδέχθη κατ' ιδίαν στο κατάλυμά του, στο ξενοδοχείο του, ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και το ότι σήμερον μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του αφιέρωσε 35 λεπτά για να μας ακούσει, να μας δεχθεί και να συζητήσουμε με κάθε άνεση, είναι και αυτό ενδεικτικόν της καλής θελήσεως του και της ευγενείας του και της κατανοήσεως των προβλημάτων του Πατριαρχείου και της Ομογενείας στην Τουρκία».


Στις δηλώσεις, τις οποίες έκανε έξω από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι συζήτησε επίσης με τον κ. Ομπάμα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος: «Με την ευγένεια και την καλοσύνη που τον διακρίνει μας εδέχθη, τον Άγιο Αμερικής και τους άλλους αδελφούς μητροπολίτες. Με πολλή ευγένεια και καλοσύνη αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη. Είπε ότι χαίρεται που ξανασυναντώμεθα. Μιλήσαμε για τα οικολογικά θέματα, για το συμπόσιο που είχαμε, δεν είναι ακόμα βέβαιος εάν θα μεταβεί στο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο της Κοπεγχάγης. Μου είπε ότι συζήτησαν αυτά τα θέματα και με την κα Μέρκελ το πρωί (σ.σ. λίγη ώρα πριν υποδεχθεί τον Οικ. Πατριάρχη ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο). Επίσης του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία για τα θέματα της υγείας, γι' αυτή τη μεταρρύθμιση που προσπαθεί να κάνει».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι τρεις μητροπολίτες που έχουν ταξιδέψει μαζί του στις ΗΠΑ, Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Γαλλίας Εμμανουήλ και Κορέας Αμβρόσιος. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη και μίλησε στο Πανεπιστήμιο «Τζορζτάουν» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο».

Περισσότερες φωτό του Ν. Μαγγίνα στο Φως Φαναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails