Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο σημαντικός τόμος "ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ" παρουσιάστηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με την συμμετοχή πλήθους κληρικών και λαϊκών. 
Η ξεχωριστή εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β'. 
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου (ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου), την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της Μαρίας Στέφωση. 
Ο Γεώργιος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και συνεργάτης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, γράφει στον τόμο για το έργο της Μονής και την προσφορά στους Αθηναίους. Ο Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, θεολόγος, συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών γράφει για τον ιδρυτή της Μονής, τον ιερομόναχο Παρθένιο (Πέτρο Παπασταμάτη) και τους ηγουμένους εκ της γενεάς Πετράκη. Η Ιωάννα Στουφή, καθηγήτρια της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει σε δύο κεφάλαια τους αισθητικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Ασωμάτων – Πετράκη και στα μετόχια της Μονής. Ο Γιώργος Μυλωνάς γράφει για τα κειμήλια της Μονής Πετράκη.
Στην εκδήλωση μίλησαν: 
- Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
- Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού 
- Ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς
- Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη. 
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε και με αφορμή τα 350 χρόνια από την ίδρυση της Μονής, τιμήθηκαν οι χορηγοί της έκδοσης και όσοι στηρίζουν το έργο της Μονής. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με βυζαντινούς ύμνους που απέδωσαν ο Γιάννης Χριστόπουλος, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Φένια Παπαδόδημα, ηθοποιός, σκηνοθέτις και μουσικός. 
Παραθέτουμε το βίντεο της εκδήλωσης από το ecclesiatv.gr. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails