Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΕΝΑ ΜΟΙΡΟΛΟΪ - "ΚΟΜΜΟΣ" ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ


Ο γνωστός φιλόλογος Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής, μας έδωσε πρόσφατα μια πραγματικά συγκλονιστική έκδοση: Αρχειακή Συλλογή 12 ψηφιακών Δίσκων (CD), με τον γενικό τίτλο «Μουσικός Θησαυρός της Κω» (διάρκειας 11 ωρών, 25' και 22"). 
Πρόκειται για μια παλαιά τοπική, και απολύτως προσωπική, ηχογράφηση των ετών 1964-1968. Επί της ουσίας, πρόκειται για επιλογή από ένα πολύ πλουσιότερο ηχογραφημένο υλικό (συνολικής διάρκειας περίπου 30 ωρών). 
Αυτές οι ηχογραφήσεις, που εκδόθηκαν από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων με κατοίκους της Κω, και οι οποίες διασώζουν τον βιωματικό τρόπο εκφοράς της δημοτικής μουσικής της υπαίθρου, είναι πραγματικά ένας Μουσικός, αλλά και φιλολογικός θησαυρός! Αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μ. Χατζηγιακουμή, στην Κω, αλλά αντικατοπτρίζει την Ελλάδα ολάκερη, αφού πρόκειται για μια καταγραφή της φωνητικής προφορικής παράδοσης που δεν υπάρχει πιά...
Επιλέγουμε εδώ - από το cd 3 - και παρουσιάζουμε ένα μοιρολόι σε άντρα και πατέρα που πέθανε νέος. Μοναδικό μνημείο - άκουσμα στη σύνολη εθνική βιβλιογραφία του είδους, το οποίο παραπέμπει απευθείας σε «κομμό» αρχαίας τραγωδίας.
Ποθάνανε πολλοί γιατροί: Ερμηνεύει η Χαριτωμένη Γιαλίζη, το γένος Αριστείδη Ζαμάγια, ετών 40 (Συνοδεύει ψιθυριστά η Στυλιανή Καραθωμά, ετών 40) - Πυλί, Μάιος 1967.
Παραθέτουμε και το κείμενο του μοιρολογιού, όπως το κατέγραψε - από την ηχογράφηση - ο Μανόλης Χατζηγιακουμής. 

Χαριτωμένη Γιαλίζη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails