Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΧ ΣΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ


Το Σάββατο, 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Απολλώνιο Ωδείο (Αριστοτέλους 69, πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου: J.S. Bach, Ο Μουσικός του Απείρου. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
- Βύρων Φιδετζής (Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Philarmonia Orchestra Athens)
- Ευστράτιος Τσάτης (Δρ. Φυσικής) 
- Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος (Θεολόγος-Μουσικογράφος). 
Σκοπός της παρουσίασης αυτής είναι να διαφανούν καλύτερα οι σχέσεις της μουσικής με τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη και τη θρησκεία. Να παρουσιαστεί κατ΄αυτόν τον τρόπο η ευρύτητα του Μπάχ και του έργου του. Συνεπώς άνθρωποι που προέρχονται απο διαφορετικούς κύκλους ενδιαφερόντων και απασχολήσεων να αναρωτηθούν για τα επάλληλα αυτά σημεία και με αυτό τον τρόπο να γίνουν πιο προσβάσιμες, η μουσική, η φιλοσοφία, η θεολογία και η τέχνη στον κόσμο. 
Γράφει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της: "Το κίνητρο για αυτό το βιβλίο δεν ήταν να γράψω ένα μουσικολογικό δοκίμιο. Ποτέ δεν το ήθελα. Ούτε μια βιογραφία του μεγάλου Ιωάννη Σεβαστιανού Μπαχ. Εξάλλου το έργο του έχει μελετηθεί με περισσή έκταση και ευρυμάθεια. Το αρχικό μου κίνητρο ήταν μια σφοδρή και ανικανοποίητη, από τα νεανικά μου χρόνια, ανάγκη για σφαιρική γνώση. Είχα τη βαθιά βεβαιότητα πως το έργο του Μπαχ είναι μεν σκαλισμένο στις ρωγμές του χρόνου, ενσωματωμένο στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, αλλά δεν στέκει παγωμένο στις επάλξεις του παρελθόντος. Περιπλανήθηκα σε μονοπάτια όπου είδα να διασταυρώνoνται η ιστορία, η πλατωνική κοσμολογία, η θρησκεία, η επιστήμη με τη λογοτεχνία και την τέχνη από χίλιες μεριές. Ίσως πέρασα περισσότερες από χίλιες και μια νύχτες με μικρές αποδράσεις στο χρόνο, ανασύροντας άλυτα αινίγματα. Και ξαφνικά είδα: Έναν μαγικό κόσμο." 
Στο τέλος της παρουσίασης η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα ερμηνεύσει έργα του Μπάχ στο πιάνο.
Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στην Ιδιωτική Οδό ΕΔΩ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails