Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΔΩΡΟΘΕΟ ΚΙΟΥΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 63η εκπομπή προσκεκλημένος ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης, Ηγουμενοσύμβουλος Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στην μεγάλη προσφορά της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη στην πόλη των Αθηνών, αλλά και στον Ελληνισμό γενικότερα, με αφορμή τον τόμο «ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ» που κυκλοφορήθηκε εκτός εμπορίου το 2020 και διατίθεται σε βιβλιοθήκες και για ερευνητικούς σκοπούς. 
Ο σημαντικός αυτός τόμος θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 7 το απόγευμα στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β'. 

 

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου (ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου) και είναι το αποτέλεσμα της επιμέλειας του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και του καλλιτεχνικού σχεδιασμού της Μαρίας Στέφωση. «Η ιστορία της Μονής είναι ιστορία προσφοράς, ευεργεσιών, παροχών, περιθάλψεως και συναντιλήψεως», γράφει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού, κ. Ιάκωβος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Πετράκη. 
Ο Γεώργιος Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και συνεργάτης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, γράφει για το έργο της Μονής και την προσφορά στους Αθηναίους. Ο Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, θεολόγος, συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών γράφει για τον ιδρυτή της Μονής, τον ιερομόναχο Παρθένιο (Πέτρο Παπασταμάτη) και τους ηγουμένους εκ της γενεάς Πετράκη. 


Η Ιωάννα Στουφή, καθηγήτρια της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει σε δύο κεφάλαια τους αισθητικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Ασωμάτων – Πετράκη και στα μετόχια της Μονής. Ο Γιώργος Μυλωνάς γράφει για τα κειμήλια της Μονής Πετράκη. 
Ο ηγουμενοσύμβουλος της Μονής Πετράκης Αρχιμ. Δωρόθεος Κιούσης αναφέρεται, στην εκπομπή, τόσο στον τόμο όσο και στην διαχρονική πνευματική και κοινωνική προσφορά της Μονής.
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου, Μαργαρίτα Κυρ. Στασινού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails