Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

"Per Slava" του Krzysztof Penderecki με τον Michael Heupel


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Πολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Κριστόφ Πεντερέτσκι, γνωστός ως ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες και από τους πλέον καινοτόμους, πέθανε την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 86 ετών, στη γενέτειρά του Κρακοβία. Ο Κριστόφ Πεντερέτσκι ήταν ευρύτερα γνωστός και για τη μουσική του για κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και για τις συνθέσεις του "Θρηνωδία" για τα Θύματα της Χιροσίμα και «Πάθη κατά Λουκά». 
Επιλέγουμε, στη μνήμη του, ένα από τα λιγότερα γνωστά έργα του. Το κομμάτι "Per Slava" για σόλο βιολοντσέλο", που γράφτηκε για τον βιρτουόζο τσελίστα Mstislav Rostropovich, τον οποίο οι φίλοι του ονόμαζαν Slava. Γράφτηκε το 1985-86 και είναι το δεύτερο έργο του συνθέτη για σόλο τσέλο, μετά το "Capriccio per Siegfried Palm". 
Το "Per Slava" - ήδη καθιερωμένο στο ρεπερτόριο του βιολοντσέλου - δίνει την δυνατότητα στον καλλιτέχνη να διαμορφώσει τη ροή του δεδομένου υλικού. Το έργο, πάντως, είναι χτισμένο πάνω στις νότες που αντιστοιχούν στα γράμματα B-A-C-H. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Ροστροπόβιτς ήταν και ο μεγάλος ερμηνευτής των περίφημων σουιτών του Μπαχ για σόλο τσέλο.


Ο Krzysztof Penderecki (γεννήθηκε στα 1933) γιόρτασε τα 80ά γενέθλιά του στις 23 Νοεμβρίου 2013. Το έργο το ηχογράφησε ο Michael Heupel στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 στην εκκλησία St. Martini στο Braunschweig.
Ο Μιχάλης Χόιπελ, είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς, με λαμπρές σπουδές στη Γερμανία και ένα δείγμα της τέχνης του είναι ο ψηφιακός δίσκος "AFIEROSSIS" (2017) με έργα για σόλο τσέλο, όπου και το "Per Slava" του Πεντερέτσκι. 
Η κριτική του Gramophone Magazin, UK ήταν αποκαλυπτική: "Ο τίτλος του δίσκου Afierossis περιέχει τις έννοιες της αφιέρωσης και του ιερού. Σε αυτή την εντυπωσιακή ηχογράφηση ο, στην Αθήνα γεννημένος, τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ διερευνά τις δύο έννοιες σε μια σειρά έργων του 20ου και του 21ου αιώνα για σόλο τσέλο όπου η προσωπική απόδοση βρίσκεται στον πυρήνα της μουσικής (...) Η ερμηνεία του Χόιπελ είναι ιδιαίτερα πειστική, καθώς φανερώνει της διαφορετικές πτυχές της μουσικής ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την συνολική αρχιτεκτονική των έργων". 
Το "Per Slava" ερμηνεύεται από τον Michael Heupel βαθιά εσωτερικά, με όλη εκείνη την ηχοχρωματική ποικιλία που συναντούμε και στον Μπαχ.
"Per Slava", λοιπόν, του Krzysztof Penderecki με τον Michael Heupel. Μια μουσική ποιητική!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails