Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΒΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τον Ιούνιο του 2018 γράφαμε στην «Ιδιωτική Οδό» για τον νέο επιστήμονα, βιολόγο, Θόδωρο Γιαβρίδη: 
«Ο Θόδωρος Γιαβρίδης ανήκει στην …άλλη Ελλάδα, σ’ αυτήν που διαπρέπει στην Αμερική. Μόλις πήρε ένα βραβείο για την πρωτότυπη ερευνητική δουλειά του στην βιολογία. Ο Θόδωρος Γιαβρίδης είναι ένας νέος άνθρωπος που εργάζεται σκληρά και σοβαρά στην επιστήμη του. Αταλάντευτος στην δύσκολη πορεία που χάραξε, πήγε από την Πάτρα στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές και τώρα πια παράγει έργο άξιο διακρίσεων και βραβεύσεων, που στην Αμερική – είναι γνωστό – δεν δίνονται αν πραγματικά δεν το αξίζει ο επιστήμονας. Δεν του εύχομαι να γυρίσει στην Ελλάδα. Του εύχομαι να φέρει πάντοτε την Ελλάδα μέσα του. Να αγωνίζεται ως γνήσιος έλλην και να ‘χει κατά νου το Ελυτικόν: «Πάντα πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη». 
Μέσα σε ένα χρόνο ο Θ. Γιαβρίδης έκανε …θαύματα! Δηλαδή προχώρησε πολύ και ουσιαστικά στην έρευνα, «πέρασε τη φωτιά» και η αναγνώριση έρχεται καταιγιστικά! 
Χθες βράδυ, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, η Ακαδημία Αθηνών στην ετήσια απονομή των καθιερωμένων Βραβείων της, απένειμε το Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, για εργασία με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στον Πατρινό επιστήμονα Θεόδωρο Γιαβρίδη. 


Το Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, αφορά σε πρωτότυπη ερευνητική εργασία με θέμα γύρω από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. 
Πρόκειται για την εργασία του «CAR T cell-induced cytokine release syndrome is mediated by macrophages and abated by IL-1 blockade» (Nature Medicine, Vol.24, June 2018, 731-738). (Το σύνδρομο υπερέκκρισης κυττοκινών επαγόμενο από κύτταρα CART διαμεσολαβείται από τα μακροφάγα και καταστέλλεται με την αναστολή της σήμανσης της ιντερλευκίνης 1).
Το 2018 ο Θ. Γιαβρίδης απέσπασε και ένα σημαντικό βραβείο, το Julian R. Rachele Prize του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία του στο επιστημονικό πεδίο της βιολογίας, αλλά και τη δημοσίευση της έρευνάς του στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του στην ερευνητική ομάδα του Michel Sadelain στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και αναμένεται να βρει γρήγορα εφαρμογή στην κλινική Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. 
Ο Θεόδωρος Γιαβρίδης είναι γιός της φίλης Ζέττας Ζάχου, συμβούλου επικοινωνίας, η οποία δικαίως μπορεί να καυχάται, ως μητέρα, για τον γιό της, αλλά και για τον άλλο γιό της, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος κάνει πλέον καριέρα στο Βερολίνο, ως μηχανικός Η/Υ.
Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Στέφανο Ήμελλο, η μητέρα, Ζέττα Ζάχου, εμφανώς συγκινημένη. 
Παρόντες: οι θείοι του τιμηθέντος, Μαρία Γκολφινοπούλου και Νίκος Ζάχος, η συγγραφέας κα Αθηνά Κακούρη και η φίλη της οικογένειας Έφη Ζαρωτιάδου. 
Αναφωνούμε και πάλι γεγονυία τη φωνή προς τον Θ. Γιαβρίδη το ΑΞΙΟΣ!
Μετά την τελετή συγγενείς και φίλοι του τιμηθέντος - ανάμεσά τους και ο δικηγόρος Μίλτος Μενδρινός - ένωσαν τα ποτήρια τους, με εκλεκτό οίνο Παρπαρούση, στην υγειά του Θόδωρου Γιαβρίδη, στο λ19, το ωραιότατο στέκι που άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κέντρο της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails