Το ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, στο πλαίσιο του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης που διευθύνει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, Δρ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητής του Berklee College of Music της Βοστώνης, διοργανώνει διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, με θέμα: «Η Μάγισσα της Αραπιάς» του Βασίλη Τσιτσάνη, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου (Αραχώβης 39, Εξάρχεια) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ένα τραγούδι, μια εποχή
Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα στην Κατοχή ανιχνεύει τη διάθεση φυγής και την έντονη εμμονή που κρατούν οι τέσσερις νότες του περιφερόμενου τότες τραγουδιού «Θα πάω εκεί στην αραπιά».
Με την απελευθέρωση ο Νίκος Σκαλκώτας μας δίνει το μοναδικό Κοντσέρτο για 2 βιολιά, το οποίο είναι το πρώτο έργο νεοελληνικής κλασικής µουσικής, που χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο τραγούδι, αφού, στο δεύτερο µέρος του, ακούγεται το «Θα πάω κει στην Αραπιά», του Βασίλη Τσιτσάνη.
Το 1949 ο Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης και αναφέρεται στο τραγούδι αυτό. Οκτώ μήνες πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (19-9-1949). Αργότερα ο Χατζιδάκις θα επανέρχεται στην «Αραπιά» του Τσιτσάνη στο δικό του έργο.
Ο Σκαλκώτας χρησιµοποιεί τη µελωδία του Τσιτσάνη ως «λαϊκό τραγούδι», το οποίο εκθέτει σαφώς πιο έντεχνο από µορφολογική άποψη, καθώς η αυθεντική µελωδία του Τσιτσάνη είναι πολύ πιο απλή και λιγότερο χρωµατική από το θέµα που ακούγεται στο έργο. Στη συνέχεια στήνει πάνω του µια σειρά ονειρικές και εξώκοσµες παραλλαγές.
Ο Χατζιδάκις το προσεγγίζει ορχηστρικά, στον «Σκληρό Απρίλη του ΄45» και εν τέλει ως lied, για φωνή και πιάνο.
Η διάλεξη θα εστιάσει σ’ αυτήν ακριβώς την έμπνευση που έδωσε «Η μάγισσα της Αραπιάς» του Τσιτσάνη, στον Σκαλκώτα και στον Χατζιδάκι.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1949).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου