Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΣΟΛΩΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ



Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εκδημία του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη (Λευκωσία 1905 - Αθήνα 1979), η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλων Μιχαηλίδης διοργάνωσαν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου στο Μέγαρο τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο μουσουργό.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Σόλων Μιχαηλίδης», κα Γεωργία Μιχαηλίδου, τέως καθηγήτρια μονωδίας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, ενώ προβλήθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του εκλιπόντος στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και συνέντευξη της συζύγου του Καλλιόπης Μιχαηλίδου. 
Για το μουσικό αποτύπωμα και την προσφορά του κορυφαίου μουσικού δημιουργού μίλησε εμπεριστατωμένα ο κ. Θωμάς Ταμβάκος, γνωστό μουσικογράφος, κριτικός και ερευνητής, ο και ιδρυτής του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θ. Ταμβάκος. 
Ο εξαίρετος, νέος πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης ερμήνευσε θαυμάσια, στο τέλος της βραδιάς, τρία έργα του Σ. Μιχαηλίδη: Η Λύρα της Σαπφούς (1934), Λαμπρή (1956) και Ελληνική Σουίτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία εξαιρετική συναυλία στο Πλόβντιβ, την πρώην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, στις 23 Μαρτίου 2019, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης απέδωσε δείγματα της πιανιστικής δημιουργίας του Μιχαηλίδη, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς.


Με την ομιλία του, ο Θωμάς Ταμβάκος, και με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και την προβολή διαφανειών, ανέδειξε πανηγυρικά και τόνισε την τεράστια προσφορά του συνθέτη στον ελληνικό και κυπριακό πολιτισμό. Μια προσφορά που ίσως ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί στον βαθμό που αρμόζει.  Επίσης, ο Θ. Ταμβάκος, ο οποίος έχει γράψει στο παρελθόν πέντε εκτενή άρθρα για τον Σ. Μιχαηλίδη, σκιαγράφησε με επιτυχία το πορτρέτο αυτής της κορυφαίας, οικουμενικής και πολυσχιδούς προσωπικότητας, ως συνθέτη, ως διευθυντή ορχήστρας, ως μουσικολόγου, ως παιδαγωγού, ως ερευνητή και ως συγγραφέα θεωρητικών και μουσικολογικών βιβλίων και συγγραμμάτων. Τού δημιουργού που αγαπούσε με πάθος την κυπριακή και την ελληνική μουσική, την Κύπρο και την Ελλάδα. Δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως «σπάνιο φαινόμενο μίας ειλικρινούς καλλιτεχνικής ψυχής».
Ο Θ. Ταμβάκος υπογράμμισε με έμφαση πως "ο Μιχαηλίδης δεν μελετούσε και ερευνούσε ή έγραφε μουσική και δοκίμια για να γίνει καλύτερος συνθέτης ή μουσικολόγος αλλά για να γίνει καλύτερος ως άνθρωπος. Μελετούσε για να βρει τρόπους που θα τον οδηγούσαν στο δρόμο της Αρετής, της Δικαιοσύνης και της Ηθικής."
Ήταν μια ουσιαστική εκδήλωση μνήμης για τον σπουδαίο Σόλωνα Μιχαηλίδη, η μοναδική που έγινε στην Αθήνα με αφορμή τα 40χρονα από την εκδημία του. 
Παραθέτουμε το πρόγραμμα της βραδιάς καθώς και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Θ. Ταμβάκου. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails