Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

"ΞΕΠΛΥΝΕΣ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ;" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ SACRA


Ξέπλυνες το αλάτι από πάνω σου; 
της ομάδας Sacra 
Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις 
Ιάκχου 19, Γκάζι 
Πρεμιέρα 25 Σεπτεμβρίου 2019 
Παραστάσεις 25, 26, 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 
Εισιτήρια 10€ γενική είσοδος 
Ώρα Έναρξης: 21.00 
«Είσαι πιεσμένος; Στρεσαρισμένος; Απογοητευμένος; Τρελαμένος; Τέσσερις χιλιάδες χρόνια πολιτισμού δεν κατόρθωσαν να σβήσουν ένα εκατομμύριο χρόνια αγωνίας; Βασανίζεσαι από υπαρξιακά ερωτήματα; Φοβάσαι την ασθένεια,τα γηρατειά και το θάνατο; Κανένα πρόβλημα! Η πλύση είναι για σένα!» 
Η παράσταση – ερώτηση με τον αινιγματικό τίτλο «Ξέπλυνες το Αλάτι από Πάνω σου;» που διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στο AdaptFestival 2 τον Ιούνιο, καλωσορίζει το Αθηναϊκό κοινό στη φετινή θεατρική σεζόν του Tempus Verum – Εν Αθήναις στις 25 Σεπτεμβρίου. 
Πέντε νέοι απόφοιτοι (2019) της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν συστήνονται ως Ομάδα Sacra και παρουσιάζουν μία παράσταση που υπακούει στους κανόνες του Devised Theater. Εμπνευσμένοι από το φιλοσοφικό δοκίμιο του Επίκτητου «Η Ελευθερία» αναρωτιούνται: υπάρχει ένας ελεύθερος εαυτός που αντιστέκεται στα μοτίβα της κοινωνικής συμπεριφοράς; Υπάρχει εαυτός που δεν είναι δέσμιος μιας ιδέας, ενός κοινωνικού προτάγματος, μιας ψεύτικης ηθικής; Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να γκρεμίσει τα τείχη του εσωτερικού του κάστρου; Μπορούμε να δικαιώσουμε τις φυσικές μας τάσεις; Ο Επίκτητος, παρομοιάζει τον ελεύθερο άνθρωπο με ένα ψάρι , που όταν πας να το αιχμαλωτίσεις - να του στερήσεις το νερό, τη θάλασσα, το αλάτι- αυτό πεθαίνει. «Τα μόνα που αποκαλούμε ελεύθερα ζώα είναι εκείνα που δεν αντέχουν την αιχμαλωσία, αλλά με το που αιχμαλωτιστούν πεθαίνουν». 


Ο άνθρωπος που πάλλεται από τα συναισθήματά του, που ανατριχιάζει μπροστά στην οδύνη της ύπαρξης, αυτός είναι ο άνθρωπος που το αλάτι καίει το δέρμα του. Ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς από το αλάτι δεν είναι να ξεπλυθείς μα να σε ξεπετσιάσουν για να μη μπορεί να κολλήσει το αλάτι πάνω σου. 
«Έβγαλες από πάνω σου αυτό που σε τρώει, αυτό που σου δημιουργεί φαγούρα; Ή θέλεις να συνεχίσεις τη ζωή σου με όλα αυτά που σε τρώνε και σου την έχουν καθορίσει; Ξέπλυνες τον ιδρώτα σου; Γλείψε το μπράτσο σου! Πόσο νόστιμο είναι τώρα πια; Επέστρεψες στην πραγματικότητα, άφησες πίσω την ξεγνοιασιά των διακοπών; Τον άλλο τόπο, τον καινούργιο ή τον γνώριμο, τον παιδικό; Μπορεί να είναι η επιθυμία απλά να κάθονται ωραία τα μαλλιά σου. Κάποιος λέει: άφησε το αλάτι πάνω σου, κλείνει πληγές. Αλμυρά είναι και τα δάκρυα μας, θα τα ξεπλύνουμε;» 


Κείμενο: Ομάδα Sacra 
Σκηνοθεσία: Vassilis Awad 
Επιμέλεια κίνησης: Αθηνά Σταυροπούλου 
Graphic Design: Ιάσονας Σταυράκης 
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Σιδηροκαστρίτη 
Ερμηνεύουν: 
Χριστίνα Βλάχου 
Χρήστος Καραβέβας 
Φαίη Μινωπέτρου-Κασιμάτη
Ελένη Σιδηροκαστρίτη 
Γιώργος Χρόνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails