Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΕ ΤΟ «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ LA FIESTA ΤΟΥ ISRAEL GALVAN


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), θα συμμετάσχει στην παράσταση La fiesta του διάσημου χορογράφου και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan, την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο περίφημο Teatro Municipal do Porto της Πορτογαλίας. 
Η συνεργασία του «Πολύτροπον» με τον Israel Galvan ξεκίνησε το 2017 στο πλαίσιο της documenta14 (Αθήνα και Kassel), στην παραγωγή La farsa monea. 
Αμέσως μετά, το «Πολύτροπον» συμμετείχε στη νέα παραγωγή του Israel Galvan, La fiesta, σε ευρωπαϊκή περιοδεία: Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν Γαλλίας (εννέα παραστάσεις στο Παλάτι των Παπών), παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και στο Μονπελιέ της Γαλλίας κ.α. 
Τώρα συμπράττει και πάλι με τον Israel Galvan για μια παράσταση της La fiesta στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας. 
Ο ισπανός καλλιτέχνης Pedro Romero, που είχε την δραματουργική επεξεργασία της La Fiesta, έγραψε για την συμμετοχή του «Πολύτροπον»: 
"Από την πολυτροπία των εργαλείων που οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Όμηρο, κατασκεύασαν για να αντιμετωπίσουν τη μοίρα των θεών, προέρχεται το όνομα του χορού βυζαντινών φωνών [«Πολύτροπον»], αυτού του ελληνικού χορού, του χορού μας. Πράγματι, μέσα στο υπόστρωμα του φλαμένκο, η φρυγική ή ελάσσων σκάλα, οι βυζαντινοί τόνοι και ηχοχρώματα πάντοτε έβρισκαν τον χώρο τους. Για μας, αυτές οι απηχήσεις κάνουν τις φωνές να ακούγονται φυσικές, κοντά στον κόσμο μας και τις κλίμακές μας, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά συνάμα και το αντίθετο μ’ αυτό που είναι η γιορτή (fiesta). Συναντηθήκαμε ενώ ετοιμάζαμε την Documenta14 του Κάσσελ και, από την αρχή ήδη, οι φωνές τους εμπλούτισαν τις φωνές της γιορτής. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποτελούν τη γιορτή αλλά τoν άλλον εαυτό της, εσάς, εμάς, αυτούς που είναι εδώ, αυτούς που είναι εκεί. Όλους εμάς." 
Byzantine Ensemble Polytropon
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Χαράλαμπος Καλαπανίδας, Roni Bou Saba, Δημήτρης Καραδήμας. 
Με τη συμπαράσταση του Playground της Γιώτας Πεκλάρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails