Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 26 Αυγούστου 2019. 
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Ἅμα τῇ χηρείᾳ μητροπολιτικοῦ τινος θρόνου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὁ Πρόεδρος τῆς Δ.Ι.Σ., ἀναθέτει τὴν τοποτηρητείαν αὐτοῦ μέχρι τῆς πληρώσεως τοῦ εἰς τὸν ἐκ τῶν ὁμόρων Μητροπολιτῶν ἔχοντα τὰ πρεσβεῖα τῆς Ἀρχιερωσύνης». Επομένως, θα έπρεπε να οριστεί τοποτηρητής ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. 
Σχεδόν ένα μήνα μετά την αποδοχή της παραίτησης του Καλαβρύτων Αμβροσίου (είμαστε στις 22 Σεπτεμβρίου) δεν έχει οριστεί τοποτηρητής. 
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνεδριάσει από 8-11 Οκτωβρίου, δηλ. σε 15 μέρες, και θα εκλέξει και τον διάδοχο του πρ. Καλαβρύτων. 
Ποιος διοικεί μέχρι τώρα την Μητρόπολη Καλαβρύτων; Ποιος θα υποδεχθεί τον νέο μητροπολίτη; Κανονικά αυτό γίνεται από τον τοποτηρητή. Ο πρώην θα υποδεχθεί τον διάδοχό του; Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. 
Ο λαλίστατος πρ. Καλαβρύτων είναι …βυθισμένος στην ένοχη σιωπή του για το θέμα, αφήνοντας μας να τον θεωρήσουμε για άλλη μια φορά υπεύθυνο για την διασάλευση της εκκλησιαστικής τάξης.
Ακόμα και η παραίτησή του έχει καταστεί προβληματική υπόθεση. Και ο πρώην εξακολουθεί να παριστάνει τον τιμητή και να κουνάει το δάχτυλο σε όλους τους άλλους (πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες), εκτός από τον εαυτό του. Αγνοώντας (;) το πόσο έχει βλάψει την Εκκλησία! 
Υπενθυμίζουμε ότι ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος είχε οριστεί τοποτηρητής της Μητροπόλεως Πατρών, λίγο μετά την παραίτηση του μακαριστού Μητροπολίτη Πατρών Νικοδήμου, τον Ιανουάριο του 2005. Ως τοποτηρητής ήταν αυτός που υποδέχθηκε και παρέδωσε την Μητρόπολη Πατρών στον νυν μητροπολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails