Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός

Χθες, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στο υπέροχο κάστρο της Λαμίας όπου στεγάζεται το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, το οποίο λειτουργεί υπό την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργάνωσαν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014 στα Μουσεία αρμοδιότητάς τους στη Λαμία, Αταλάντη και την Υπάτη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για τη διετία 2013-2014 το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: «Τα πρόσωπα του Χρόνου».


Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, το πρόγραμμα στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, περιλάμβανε:
- Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από την Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου (ηλιακό ρολόι από την Στυλίδα και αγγείο με παράσταση αστερισμών από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λοκρίδας) για το κοινό.
- Διάλεξη του κ. Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόι». Η διάλεξη πλαισιώθηκε από έκθεση εποπτικού υλικού, σχετικού με την αντίληψη του Χρόνου στην Αρχαιότητα και με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα παραμείνει επισκέψιμη έως τις 10/11.


- Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στο χρόνο», με τους Πλάτωνα Ανδριτσάκη (κιθάρα), Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Στέλιο Ταχιάτη (βιολοντσέλο).
Αρχαιολογία και Μουσική σε μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη. Με τον κόσμο, που κατέκλυσε τον χώρο, να απολαμβάνει τα πάντα. Το δειλινό, την φύση, την ξενάγηση, την διάλεξη, την συναυλία με τα άπειρα ηχοχρώματα τραγουδιών από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στο χρόνο, των αγαπημένων μας: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Ελένης Καραϊνδρου, Νίκου Κυπουργού, Πλάτωνα Ανδριτσάκη, Kurt Weill και Nicola Piovani. 


Στέλιος Ταχιάτης, Δάφνη Πανουργιά και Πλάτων Ανδριτσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails