Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: ΑΠΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

"Ο Πελετίδης θα έρθει στη λιτανεία;" "Θα κάνει λιτανεία πολιτική"
Εφημερίδα Πελοπόννησος 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 από τότε που η Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Αγίου Ανδρέου, επέστρεψε στην Πάτρα, την γη του μαρτυρίου του Αποστόλου, από την Ρώμη όπου φυλασσόταν για 500 και πλέον χρόνια. 
Η επιστροφή της Τιμίας Κάρας ήταν ένα γεγονός απότοκο της ιστορικής προσέγγισης των δύο Εκκλησιών, Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής, καθώς ο μεγαλεπήβολος πάπας Παύλος ο ΣΤ' αποφάσισε να επιστρέψει στην Πάτρα την Τιμία Κάρα, εις ένδειξιν καλής θελήσεως. 
Το Ιωβηλαίο αυτό στιγματίστηκε από την παντελή απουσία της νέας Δημοτικής Αρχής της Πάτρας από τους εορτασμούς και δη από την καθιερωμένη Λιτανεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου το απόγευμα. 
Ούτε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής παρέστησαν, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της πόλης. Το τι ακριβώς έγινε δεν το γνωρίζουμε. Το γεγονός πάντως της απουσίας αυτής καταγράφεται στην ιστορία και σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στα πράγματα της πόλης, όπως είχαμε επισημάνει, άλλωστε, και με αφορμή τον πολιτικό όρκο του νέου Δημάρχου.

Η παράδοση στις 26 Σεπτεμβρίου 1964 της σεπτής Κάρας στον μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο από τον
καρδινάλιο Μπέα τον αρχιεπίσκοπο Βίλλεμπρανς και τον π. Πέτρο Ντυπρέ.

Υποτονικός εορτασμός… 
Αρκετοί σχολίασαν και έγραψαν πως ένα τέτοιο ιωβηλαίο θα έπρεπε να εορταστεί με ποικίλες εκδηλώσεις και όχι μόνο με λειτουργικές, ως είθισται. Κάτι τέτοιο όμως φρονώ πως δεν μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που η Πάτρα έχει επιλέξει την οδό του απομονωτισμού, ήτοι του επαρχιωτισμού. Αν γίνονταν εκδηλώσεις αυτές θα έπρεπε να είναι διεθνούς εμβελείας, ανάλογες δηλαδή του οικουμενικού Αποστόλου. 
«Η Πάτρα ως πόλη του Αγίου Ανδρέου δεν έχει κάνει ούτε βήμα προς την χριστιανική οικουμένη. Παραμένει εγκλωβισμένη στη μιζέρια της. Εδώ φοβόμαστε τους Καθολικούς! Δεν έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τις Ορθόδοξες και άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες που τιμούν ιδιαιτέρως τον Πρωτόκλητο. Οι «εκκλησιαστικοί» κύκλοι βρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις διαχριστιανικές πρωτοβουλίες του». 
Στις εκδηλώσεις για την Αγία Κάρα δεν καλείται η Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα της πόλης ένεκα φοβικού συνδρόμου. Άρα ποιος θα έλθει στην πόλη του Πρωτοκλήτου όταν αποκλείουμε συνειδητά την χριστιανική Δύση; Αλλά κι αυτήν ακόμα την Ορθόδοξη Ανατολή, αφού ο εορτασμός δεν έχει καν διορθόδοξο χαρακτήρα. 
Σε άλλη ανάρτησή μας με τίτλο «Ανύπαρκτο σχέδιο ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού στην Πάτρα» είχαμε παραθέσει τις απόψεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιου Μπέλλα, ο οποίος με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Εξπρές, έγραφε μεταξύ άλλων: 
«Η Πάτρα θα μπορούσε να ωφεληθεί ιδιαίτερα λόγω του μοναδικού προνομίου της σχέσης της με τον Αγ. Ανδρέα και του γεγονότος ότι εδώ βρίσκεται η κάρα του Αγίου και άλλα σημαντικά λείψανα. Ειδικά στην Πάτρα, την πόλη του Πρωτόκλητου Ανδρέα, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στο θέμα αυτό. Ατυχώς, παρά το μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, προνόμιο της πόλης, να είναι ο τόπος όπου δίδαξε και μαρτύρησε ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και να κατέχει ιερά λείψανα του Αποστόλου, η περιοχή ελάχιστα το έχει αξιοποιήσει, σε σύγκριση με άλλους ανάλογους θρησκευτικούς προορισμούς. Όσο η μοναδική αυτή φυσιογνωμία της περιοχής δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή στο εξωτερικό με ανάλογη διαφήμιση και προβολή, είναι φυσιολογικό το ρεύμα του προσκυνηματικού τουρισμού από τα άλλα κράτη να βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα.» 
Άρα δεν είναι ίσως παράδοξο που ο Δήμαρχος της πόλης δεν παρέστη στον φετινό εορτασμό. Μάλλον δεν θα το έμαθε… 
Δείτε στην Ιδιωτική Οδό φωτογραφίες – ντοκουμέντα από την Επανακομιδή της Αγίας Κάρας και διαβάστε το σχετικό χρονικό του Αριστείδη Πανώτη.  

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1.Ο εορτασμός είναι ήδη λειψός από ετών...μία συγκυρία, ενός-δύο ετών κλειστού γιά επισκευές του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελιστρίας.., έγινε αφορμή γιά να αλλάξει ο τρόπος μεταφοράς της Αγ.Κάρας στο λιμένα και έτσι πλέον βλέπουμε κατ'έτος το διά θαλάσσης "show" και τον κλήρο μή φέροντα πλέον τα άμφιά του "άπαντα" ως προσήκει σε λιτανείες Πολιούχου! Ασχολίαστη επίσης η άστοχη και αντιπαραδοσιακή Λιτάνευση της Αγ.Κάρας επ' οχήματος.. τόσο βαρεία είναι;;;
Προσθετέον ότι ορισμένοι διαστρεβλώνουν, μεταξύ αυτών Πατρινά δημοσιογραφίδια με το δημοτικό σχολείο ημιτελές.., τα ιστορικά γεγονότα και γράφουν ότι "διά θαλάσσης επέστρεψε η Αγ.Κάρα" όπερ ψευδές! Επέστρεψε αεροπορικώς μέσω Αράξου και εν συνεχεία σιδηροδρομικώς έως την Πλατεία Τριών Συμμάχων(βλ.ημερολόγιο Μητρ.Πατρών 2014).
2.Στίς φωτογραφίες από τη Ρώμη-1964 βλέπουμε τον τότε, μετέπειτα Μητροπολίτη Ύδρας κλπ κυρό Ιερόθεο, πρωτοσύγκελλο Πατρών να ασπάζεται την δεξιά του μακαριστού Πάπα Παύλου ΣΤ΄... αυτό δεν ενοχλεί ορισμένους εν Πάτραις; ή είναι καλύτεροι του μακαριστού Τσαντίλη και πλέον ορθόδοξοι αυτού;;;
3.Δεν επεσημάνθη, όπως πάντοτε δυστυχώς, ότι η επιστροφή της Αγ.Κάρας αποτελεί έναν κρίκο της αλυσίδος των σχέσεων Ορθοδόξου-Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και υπό το πνεύμα αυτό συνετελέσθη η επιστροφή, επί λέξει "εις ένδειξιν αγάπης"!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήταν ο Δήμαρχος... ε καλά ήταν οι πρώην, οι αντιπολιτευάμενοι, αλλά και οι αποκεντρωμένοι της περιφέρειας... να παραπονεθούν, ίσως και με την ευκαιρία, γιά κανέναν ιερέα που ίσως τους όχλησε Γρήγορα ή Αργότερα.....

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η Λιτάνευση του ΑγίουΑνδρέα έχει κάπως υποτονίσει, όχι μόνο της ΑγίαςΚάρας αλλά και της Μνήμης Του, 30Νοεμβρίου. Έχει πολύ μικρύνει η διαδρομή, κάποτε ανέβαιναν -το Νοέμβρη- οδό Αγ.Νικολάου-Μαιζώνος-Ευαγγελίστρια-κάτω μέρος πλατείας-Δημαρχείο-Μαιζώνος κλπ, δεν λιτανεύεται πιά η Αγία Κάρα κάτω από το μπαλδακίνο ή ουρανία, δεν βγαίνει το μεγάλο λάβαρο του Ναού το παλαιό βελούδινο και βαρύ, γενικά λες και κάνουν αγγαρεία! μέχρι και η αναγγελία-αφίσσα έχει γίνει κάπως, ας πούμε, λαϊκή... πάει πιά εκείνο το παλαιό των μητροπολιτών Θεοκλήτου-Κωνσταντίνου και Νικοδήμου νομίζω.."άπασα η πομπή πλήν της κυρίως θρησκευτικής θα τελεί υπό τας διαταγάς των κ.κ.Τελεταρχών της Νομαρχίας" τελικά κάθε πέρσι και καλύτερα!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΑΘΕΟΣ ΟΝΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Η πρωσοπόσχημη λειψανοθήκη της Κάρας του Αποστόλου που φαίνεται εδώ στις φωτογραφίες υπάρχει ακόμα; γνωρίζει κανείς σχετικά; παλιά είχα ακούσει μιά ιστορία ότι κάποιοι ιερείς,μοναχοί, δεν θυμάμαι.. κάτι είχαν κάνει...κάποια βεβήλωση ένα βράδυ..κάτι τέτοιο, ξέρει κανείς κάτι;

Related Posts with Thumbnails