Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δ' ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Το Κέντρο Λόγου "Αληθώς", στο Μπανάτο της Ζακύνθου, ξεκίνησε ένα ακόμα ταξίδι του στο χρόνο. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το "Αληθώς" δίνει μαρτυρία πολιτισμού και αληθινής ποιότητας στους εγγύς και στους μακράν (μέσω διαδικτύου). 
Ο εμπνευστής του, δημιουργός και ακάματος εργάτης αυτής της σπάνιας για περιφέρεια -και δη νησιωτική -δράσης, ο ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο και εφημέριος του Μπανάτου, θα πρέπει να νιώθει δεδικαιωμένος γι'αυτή την πορεία που ανθεί και φέρει κι άλλο. 
Ο τέταρτος κύκλος του "Αληθώς" ξεκίνησε με την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση την αφιερωμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ημέρα του Περιβάλλοντος (1 Σεπτεμβρίου). 
Η εκδήλωση περιλάμβανε Αγιασμό από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο και ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, με θέμα: "Τα Λείψανα των Αγίων ως ορατά σημεία αφθαρσίας της Κτίσης". Δείτε αυτή την Γιορτή Οικολογίας εδώ
Η 2η σύναξη του δ΄ κύκλου «Αληθώς», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 21ης Σεπτεμβρίου 2014, στο επάνω πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τα είχε όλα! Λόγο, μουσική, χορό και κυρίως δάκρυα συγκίνησης!  


Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Δασκάλους εν γένει, για το έργο των οποίων μίλησε εμπεριστατωμένα η φιλόλογος, ερευνήτρια και συγγραφέας κ. Μαρία Ρουκανά-Αμπελά, με θέμα: «Ο ρόλος του δασκάλου στην διαμόρφωση των κοινωνιών, άλλοτε και τώρα». Η διακεκριμένη ομιλήτρια καταχειροκροτήθηκε, διότι με συντομία, εκ βαθέων και εκ πείρας αναφέρθηκε στο πώς ο δάσκαλος καταθέτει διαχρονικά με αυταπάρνηση την ψυχή του στον βωμό της ψυχοπνευματικής μόρφωσης των παιδιών, που τους εμπιστεύονται οι εκάστοτε κοινωνίες, προσφέροντάς του το «ευ ζην»! 
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, παρουσίασε συνοπτικά, αλλά με επάρκεια, τον πολυκύμαντο βίο και την ουσιαστική προσφορά στην Εκπαίδευση της παλαίμαχης δασκάλας κ. Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση, η οποία είναι εξέχουσα προσωπικότητα του Μπανάτου. Στη συνέχεια, της δωρήθηκε από τον π. Σπουργίτη μια εικόνα της Θεομήτορος εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου και από τον π. Καποδίστρια της απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα εκ μέρους του Μορφωτικού Κέντρου. 
Αμέσως μετά, η τιμηθείσα έλαβε τον λόγο κι ευχαρίστησε δι’ ολίγων κατασυγκινημένη! Όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μ’ ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα!


Ακολούθως, ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Μπανάτου και γνωστός καλλιτέχνης της Ζακύνθου Δημήτρης Κάνδηλας, συνοδευόμενος από καλούς συνεργάτες του, αφιέρωσε στην δασκάλα του ορισμένες ποιοτικές μουσικές στιγμές, που έτερψαν όλους! Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από μαθητές του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη», του οποίου εκπαιδευτής είναι ο έγκριτος δάσκαλος Νίκος Αρβανιτάκης. 
Δείτε περισσότερα στο νυχθημερόν.
Ευχόμαστε τα κάλλιστα στο "Αληθώς" του Μπανάτου και γι' αυτή τη χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails