Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ



Μια Ακαδημία, ανάσα πνευματικής ελευθερίας

Τους τελευταίους μήνες είμαστε μάρτυρες μιας «περίεργης» και συντονισμένης επίθεσης στο έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος που απώτερο στόχο έχει να πλήξει τον Μητροπολίτη αυτής κ. Ιγνάτιο. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε αφορμή συσπείρωσης πολλών και διαφορετικών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που παρακολουθούν και εκτιμούν το έργο της Ακαδημίας για τους δρόμους επικοινωνίας, διαλόγου, αναστοχασμού και πνευματικής προόδου που προσφέρει στον καθένα μας προσωπικά και στην ελληνική (και όχι μόνο ελλαδική) εκκλησία και κοινωνία.
Θεωρούμε ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών δημιούργησε ένα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδο διαλόγου το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να ερευνά και να συζητά την παρουσία της Ορθοδοξίας στην σύγχρονη πραγματικότητα στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Μέσω της Ακαδημίας δόθηκε σε απλούς πιστούς και ενεργούς πολίτες σαν και πολλούς από εμάς για πρώτη φορά η ευκαιρία να ακούσουμε σημαντικούς ορθόδοξους θεολόγους αλλά και θεολόγους της Δύσης και της Ανατολής, εκπροσώπους άλλων δογμάτων ή θρησκειών, κοσμικούς επιστήμονες και διανοούμενους, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν τις θέσεις της ορθόδοξης θεολογίας και εκκλησίας και να διαλεχτούν με ειλικρίνεια μαζί της πάνω σε σημαντικά και απολύτως επίκαιρα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Ακούσαμε με ενδιαφέρον Αρχιερείς, Ιερείς, καθηγητές, έλληνες και ξένους, ομόδοξους και ετεροδόξους, που μας μετέφεραν την εμπειρία τους καταθέτοντας την μεστή θεολογική τους σκέψη.
Και το σημαντικότερο. Οι σεβαστοί καλεσμένοι της Ακαδημίας άκουσαν και εμάς, τις ερωτήσεις, τις αντιρρήσεις και τις τοποθετήσεις μας με σεβασμό και ενδιαφέρον και προσπάθησαν να μας απαντήσουν, στις πολύ ενδιαφέρουσες ελεύθερες συζητήσεις που ακολουθούσαν τις εισηγήσεις. Με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σταμάτησε ο Βόλος να είναι μια επαρχιακή απλώς πόλη της Ελλάδος και έγινε ένα κέντρο θεολογικού και πνευματικού διαλόγου για όλον τον κόσμο. Μέσα από αυτό το βήμα δόθηκε λόγος σε προσωπικότητες τελείως διαφορετικές, με συγγραφικό, ερευνητικό, κοινωνικό ή ιεραποστολικό έργο σε διαφορετικά πεδία έρευνας και δράσης. Οι προσωπικότητες αυτές ενίοτε εξέφρασαν διαφορετικές, ακόμα και αντικρουόμενες απόψεις συμφώνησαν όμως στην αναγκαιότητα ενεργούς παρουσίας και ζωντανής μαρτυρίας του ορθόδοξου θεολογικού λόγου στον διάλογο και τις δράσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο πάνω στα έντονα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ταχύτατα. Τους ένωσε και μας ένωσε η ειλικρινής διάθεση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού σε αντίθεση με την στείρα αντιπαράθεση, την ιδεολογική και ψυχική περιχαράκωση η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στον απομονωτισμό, την καχυποψία, την σύγκρουση και εν τέλει στην βία και την βαρβαρότητα. Το παράδειγμα του Κυρίου μας που διηγήθηκε για τον καλό Σαμαρείτη και έστειλε τους Αποστόλους του να φωτίσουν όλα τα έθνη και τους λαούς υπήρξε η βάση του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται με την φροντίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Θεωρήσαμε και θεωρούμε την ύπαρξη της Ακαδημίας απαραίτητη για την πόλη και για την ιστορία της αλλά και για τον ελληνισμό γενικότερα. Απαραίτητη για μια πόλη που φιλοξένησε και ενσωμάτωσε έλληνες από κάθε γωνιά του ελληνισμού, ξένους και πρόσφυγες, πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες που ήρθαν απογοητευμένοι από άλλες πόλεις και βρήκαν στον Βόλο τον σεβασμό και την υποστήριξη για να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν. Αισθανόμαστε ότι αποκαταστάθηκε η αίγλη του Βόλου ως σημαντικού πνευματικού κέντρου όταν Θεολογικές σχολές και σεμινάρια από όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο επιζητούν τη συνεργασία της Ακαδημίας και πραγματοποιούν από κοινού εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα στο Παρίσι, στη Ρουμανία και αλλού.
Θεωρούμε υποχρέωση μας ως πιστοί αλλά και πολίτες να διαφυλάξουμε και να υπερασπιστούμε αυτήν την δυνατότητα ελεύθερης πνευματικής ανάσας και ζωντανής μαρτυρίας σε διαρκή εγρήγορση που εδώ και δέκα χρόνια προσφέρεται στην πόλη του Βόλου και στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Ήδη συγκροτήσαμε μια ανοιχτή και δημοκρατική ομάδα πνευματικών ανθρώπων και ενεργών πολιτών και πιστών με σκοπό να στηρίξουμε αυτό το έργο και να το κάνουμε γνωστό διευρύνοντας αυτόν τον θεολογικό διάλογο έτσι ώστε ο κάθε πιστός να κατανοήσει την σημασία του και ο κάθε πολίτης να κοινωνήσει το σημαντικότερο γεγονός που είναι η σύνθεση και όχι η αντιπαράθεση που και εμείς το κατανοήσαμε μέσα από την δεκαετή πορεία της Ακαδημίας. Παράλληλα θα φροντίσουμε να αναδειχθούν τα ποικίλα οφέλη αυτού του ανοιχτού διαλόγου και προβληματισμού στην παιδαγωγική, την τέχνη, την πολιτική, την φιλοσοφία και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της περιοχής μας.
Με την κίνησή μας αυτή στηρίζουμε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, που θεωρούμε ότι αποτέλεσε τον απώτερο στόχο αυτών των επιθέσεων έτσι ώστε να εξαναγκαστεί να άρει την εμπιστοσύνη του στην Ακαδημία υποκύπτοντας στα ποικίλα μισαλλόδοξα και εκφοβιστικά κηρύγματα που αναπτύσσονται σε περιόδους κρίσης. Θεωρούμε ότι η πίστη μας αλλοιώνεται και η θεόδοτη προσωπική ελευθερία μας καταργείται όταν απειλείται και συκοφαντείται η πλέον σοβαρή προσπάθεια συνάντησης και συνομιλίας με τον πλησίον. Συνεπώς νιώθουμε την επίθεση αυτή ως μια προσωπική επίθεση και προσβολή στην ελευθερία αλλά και την πίστη μας και θα τις προασπίσουμε μέσα από τον ειλικρινή διάλογο.
Όραμα και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην μεταφορά όσων μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η Ακαδημία σε κάθε μέλος της τοπικής εκκλησίας και κοινωνίας, σε άνδρες και γυναίκες, σε μικρούς και μεγάλους, απλούς πολίτες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, μέσα από συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκδόσεις εντύπων και ηλεκτρονικών ιστοτόπων. Ευχή μας είναι το έργο της Ακαδημίας να αγκαλιαστεί από την νεολαία και από κάθε συνάνθρωπό μας που νιώθει αμήχανος να κοιτάξει κατάματα τα τεράστια πνευματικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αμήχανος χωρίς την στήριξη ενός ορθόδοξου λόγου που να προβληματίζεται, να αναζητεί, να συνδιαλέγεται και τελικά να προσφέρει πάντα νέο και πάντα γενναίο τον λόγο του Χριστού.

Στέλιος Πελασγός
Αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέας
Καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών φεστιβάλ
αφήγησης και τεχνών του λόγου Κοζάνης και Τσαγκαράδας Πηλίου
Επιστημονικός συνεργάτης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails