Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΑΡΧΩΝ ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την περασμένη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, παραμονή της Θρονικής γιορτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος του Εσπερινού στον Πατριαρχικό Ναό προχείρισε σε Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον πατριάρχη της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη.
Δείτε, αγαπητοί συνοδίτες, το σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Μαγγίνα στο Φως Φαναρίου.
Το ίδιο βράδυ ο Χρόνης Αηδονίδης μαζί με τους συνεργάτες του, πραγματοποίησαν συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.
Το πολυπληθές κοινό, που κατέκλυσε το Σισμανόγλειο για να απολαύσει τον Χρόνη Αηδονίδη και να του ευχηθεί από κοντά για την τιμητική διάκριση που του απένειμε ο Πατριάρχης, καλωσόρισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, ο οποίος εξήρε την προσφορά του Χρόνη Αηδονίδη στην παραδοσιακή μας μουσική και την εν γένει πολιτιστική μας παράδοση.


Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος, ο Πρόξενος Νικόλαος Σαπουντζής, ο Άρχων Δημήτριος Φραγκόπουλος, ομογενείς και συμπατριώτες του Χρόνη Αηδονίδη από τον Έβρο.

Για την προσφορά του Χρόνη Αηδονίδη μίλησε, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο ρέκτης διάκονος Γρηγόριος Φραγκάκης, ο οποίος κατάγεται από τον ακριτικό Έβρο και υπηρετεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Μίλησαν επίσης οι δύο Μητροπολίτες του Έβρου: ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, οι οποίοι εν ενί στόματι και μιά καρδία πρότειναν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να απονείμει οφφίκιο της Μεγάλης Εκκλησίας στον Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος κατάγεται από το Διδυμότειχο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Θράκη, την μουσική παράδοση της οποίας έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο.



Ο Χρόνης Αηδονίδης με την μαθήτρια και συνεργάτιδά του σε πολλές παραγωγές, παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, καλλικέλαδη Νεκταρία Καραντζή, ερμήνευσαν αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια, προκαλώντας ενθουσιασμό στο ακροατήριο.

Η Ιδιωτική Οδός εύχεται από καρδιάς στον νέο Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου υγεία και έτη πολλά για να μας διδάσκει και να μας ευφραίνει με την μουσική του τέχνη και το ήθος του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails